«Άκου Ντούτσε μου τα Νέα…»-Ρεμπέτικα του Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου σήμερα στο «Τεχνουργείον»

Έχουν γραφεί πολλά εξυμνητικά κείμενα για το ’40. Πανηγυρικοί λόγοι, δοξαστικά ποιήματα και μυθιστορήματα από λόγιους. Αλλά και μαντινάδες, αφηγήματα, εξιστορήσεις κι ανέκδοτα από λαϊκούς δημιουργούς.
Εχουν λεχθεί από σημαίνοντα ιστορικά πρόσωπα της εποχής εκείνης κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες και την πρωτοφανή, ανέλπιστη αντίστασή τους στον Άξονα.
Εχουν σχεδιασθεί άπειρες γελοιογραφίες υμνητικές του ελληνικού θάρρους, απαξιωτικές του ιταλικού φρονήματος.
Έχουν συντεθεί πάμπολλα τραγούδια και εμβατήρια, παιχθεί θεατρικά έργα και μονόλογοι για τον ανεπανάληπτο εκείνο αγώνα των Ελλήνων εναντίον των σιδερόφρακτων εισβολέων κατακτητών: των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζί.
Μια, όχι πολύ γνωστή, πτυχή εκείνου του έπους παραμένει ο αντίκτυπός του στους θεωρούμενους μεν περιθωριακούς αλλά πολύ αγαπημένους στο λαό συνθέτες. Τους ρεμπέτες. Στις αρχές του περασμένου αιώνα τα ρεμπέτικα αποτελούσαν άσματα των φτωχών συνοικιών των μεγάλων ελληνικών κέντρων. Στη δε διάρκεια του Πολέμου και την Κατοχή κυκλοφόρησαν πολλά υπέροχα αντιπολεμικά ρεμπέτικα. Το Τεχνουργείον ανήμερα της επετείου, την Κυριακή στις 28 Οκτώβρη με μεγάλη χαρά παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια αυτά.
Συμμετέχουν: Ελευθερία Ζησιμοπούλου (τραγούδι) ,Γιώργος Αγγελόπουλος (κιθάρα), Δημήτρης Αγγελόπουλος (μπουζούκι – τραγούδι), Δήμος Μελίστας (μπαγλαμά) και Παναγιώτης Κερασιάς (μπουζούκι – τραγούδι)
Αφήγηση: Δημήτρης Σιούντας
Έρευνα – Κείμενα: Παναγιώτης Κερασιάς
Είσοδος : 6 ευρώ, πληροφορίες – κρατήσεις: 6946217750
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ.

Προτεινόμενα άρθρα