Άλλο τι θέλουμε… κι άλλο τι μπορεί να γίνει στην ανάπλαση

Το έργο της ανάπλασης είναι δεδομένο πως έχει προβλήματα. Όποιος δεν το δέχεται δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Το αίτημα κυρίως του τεχνικού κόσμου της πόλης να πάρει τα αναλυτικά στοιχεία στα χέρια του, αυτά για τα οποία ο δήμαρχος υποστηρίζει πλέον ότι τον κάνουν να σκέφτεται μέχρι και ότι μπορεί να το σταματήσει, θα ρίξουν φως στην υπόθεση. Προσωπικά, ως μη ειδικός, δεν λέω κάτι περισσότερο για την ώρα. Καταγράφω τα όσα παραθέτει η κάθε πλευρά στις συζητήσεις, ακούω με προσοχή τις απόψεις και αναμένω τα σπουδαία για το άμεσο μέλλον.

Μία μόνο παρατήρηση, που αφορά κυρίως τις φωνές που ακούστηκαν ήδη και εκείνες που πρόκειται να ακουστούν. Τα ευχολόγια του τύπου «το έργο είναι σημαντικό να γίνει, το έχει ανάγκη η πόλη», και άλλα τέτοια, τα ακούω έως και βερεσέ. Δεν προσθέτουν κάτι στην ουσία της υπόθεσης, διότι εδώ δεν μιλάμε για το εάν θέλουμε το έργο, αλλά για το εάν μπορεί να γίνει βάσει των δεδομένων που υπάρχουν και των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Εν αναμονή των στοιχείων, λοιπόν, και βλέπουμε για το εάν είναι προσπελάσιμα, αλλά και επίσης πόσο μπορεί να κοστίσουν παραπάνω από αυτά που προβλέπει η σύμβαση.

Και μία ακόμα παράμετρο στη συζήτηση. Ποια είναι αυτή; Εάν μπορούν να βγουν πέρα ως εργασίες στο πλαίσιο της υπάρχουσας εργολαβίας, όπως την έχουμε βιώσει ως σήμερα στην πόλη. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μείνει εκτός της συζήτησης, και πρέπει κυρίως, φαντάζομαι, να το λάβει κατά νου ο εμπορικός κόσμος της πόλης, διότι η ενδεχόμενη αρχή του έργου στη Τζαβέλα μπορεί αντί να λύσει προβλήματα με το έργο, που αυτός είναι ο σκοπός, να δημιουργήσει πολύ περισσότερα. Γι’ αυτό συνιστάται ψυχραιμία και κυρίως να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής.

Και κάτι ακόμα, που αφορά την παρούσα δημοτική αρχή, γιατί τα παραπάνω αφορούν κυρίως την προηγούμενη και το πως σχεδιάστηκε το έργο επί ημερών της. Και δεν εννοώ πως τραβήχτηκαν οι γραμμές στα χαρτιά, αλλά το πως έγιναν «ντρίπλες» για να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου μέσω του προγράμματος, καθώς φαίνεται με πολλά στοιχεία να λείπουν. Τι αφορά όμως τη νέα δημοτική αρχή, για να μην πλατειάζω. Η ευθύνη της έγκειται και δεν είναι μικρή στο ότι φτάσαμε μετά από δύο χρόνια ημερών της να μιλάμε για τα συγκεκριμένα προβλήματα του έργου. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν, πολιτικοί προϊστάμενοι με τους υπαλλήλους τους να λένε ξεκινάμε ένα τόσο σημαντικό έργο χωρίς να έχουν την πλήρη εικόνα μπροστά τους για το τι θα πρέπει να γίνει και πως αυτό θα προχωρήσει. Διότι, ότι και να ισχύει, τη φέρνει σε θέση απολογούμενου. Ήξερε και είπε ξεκινάμε; Λάθος! Δεν ήξερα, άρα δεν ήλεγξε όπως έπρεπε; Και πάλι λάθος!

Αυτά, και άνω τελεία για την ώρα…

Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

Recommended Posts