Ένα μάθημα γιόγκα στη Ναύπακτο για όλους με την Άννα Ζώρζου

Το «Yogi Life» της Νάνσυς Δρόσου διοργανώνει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου «YogaWorks» με την Άννα Ζώρζου, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό μάθημα YogaWorks Flow που συνδυάζει ακριβείς οδηγίες για ευθυγράμμιση με έλεγχο της αναπνοής, κίνησης και ροής. Είναι προσεκτικά σχεδιασμένο, ώστε κάθε μαθητής να εμβαθύνει στην εμπειρία γιόγκα και σταδιακά, να αυξάνει τη δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία του κατακτώντας όλο και πιο απαιτητικές θέσεις και αλληλουχίες θέσεων. Το μάθημα, που θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 το απόγευμα, είναι ανοιχτό για όλα τα επίπεδα ασκούμενων.

Η Άννα Ζώρζου, με αφορμή την επίσκεψή της στην πόλη της Ναυπάκτου, μιλά στην «ε» για τη δική της εμπειρία στο αντικείμενο, την ενασχόληση της με αυτό εδώ και 20 χρόνια, όταν στην Ελλάδα η γιόγκα ήταν ακόμα άγνωστη. Εξηγεί το ποια είναι τα οφέλη αλλά, ενώ δηλώνει ικανοποιημένη από το επίπεδο στη χώρα μας, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται.

 

Καταρχάς κ. Ζώρζου πείτε μας για το φτάσατε στην ιδέα να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση στη Ναύπακτο, στο χώρο της Ν. Δρόσου…

Η Νάνσυ έχει εκπαιδευτή μέσα από το σύστημα YogaWorks, που εκπροσωπεύω στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια, ένα αμερικάνικο σύστημα του οποίου είναι απόφοιτος. Στο πλαίσιο της κοπής της πίτας του «Yogi Life» μου έγινε πρόσκληση να έρθω ως δασκάλα της να κάνω ένα μάθημα στους μαθητές της, έτσι ώστε όσοι έρθουν να γνωρίσουν από που η Νάνσυ εκπαιδεύτηκε αλλά και εμπνεύστηκε για να κάνει πράξη όσα έχει πετύχει έως σήμερα. Είναι μεγάλη μου τιμή φυσικά, να γνωρίσω και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γιόγκα στη Ναύπακτο και γιατί όχι να διευρύνουμε την κοινότητά μας.

Η δική σας σχέση με το αντικείμενο πώς ξεκίνησε. Φαντάζομαι μιλάμε για τις εποχές όπου ακόμα στην Ελλάδα δεν υπήρχε γνώση του…

Ασχολούμαι με τη γιόγκα εδώ και 20 χρόνια, από τότε που ήμουν στην Αμερική. Επέστρεψα στην Ελλάδα όταν ήδη είχαν γίνει τα πρώτα βήματα στο χώρο από την Ελένη Πετρουλάκη, κάνοντάς τη γνωστή σε μια πιο μαζική μορφή. Εκείνη την εποχή υπήρχε ανάγκη για περισσότερους αλλά και συνάμα έμπειρους δασκάλους, οπότε έχοντας ήδη τα εφόδια από την ενασχόλησή μου στο εξωτερικό μπήκα στο χώρο και στην Ελλάδα. Στην πορεία αυτών των χρόνων τολμώ να πω πως υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα εξέλιξης, με αργά αλλά βήματα σταθερά. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη γιόγκα βλέποντας τα πλεονεκτήματά της, αλλά και το πόσο μπορεί να βοηθήσει στη καθημερινότητά του.

Εκτιμάτε πως έχει κατανοήσει πλέον ο κόσμος το τι είναι ακριβώς η γιόγκα ή ακόμα υπάρχει δρόμος γι’ αυτό;

Η γιόγκα είναι πολυδιάστατη, όμως αυτό που οι περισσότεροι κάνουν είναι η άσκηση, η συγκέντρωση, οι αναπνευστικές ασκήσεις. Αυτά είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Πιστεύω όμως πλέον ότι οι περισσότερο έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται, γνωρίζοντας καλύτερα το αντικείμενο. Η πορεία της ίδιας της γιόγκα, βέβαια, είναι τέτοια που όσα περισσότερα μπορείς να μάθεις, τόσο πιο βαθιά στη φιλοσοφία της μπαίνεις ανακαλύπτοντας και νέα κομμάτια της. Θεωρώ ότι έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, αλλά και να βρει ο κόσμος διεξόδους ώστε να αποσυμπιέζεται από την καθημερινότητά του.

Οι εκπαιδευτές, κρίνοντας και τη δική σας πλευρά, είναι σε καλό επίπεδο;

Επειδή ταξιδεύω τον κόσμο και βλέπω το πώς εξελίσσεται η γιόγκα σε διάφορες χώρες του κόσμου, θεωρώ ότι είμαστε, συγκριτικά με την Ευρώπη και την Αμερική, σε ένα αρκετά καλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα, πέρα από το δικό μας σύστημα, πολλοί αξιόλογοι δάσκαλοι που μεταδίδουν τις γνώσεις τους. Το επίπεδο είναι συνεχώς ε εξέλιξη κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το ταξίδι της γνώσης άλλωστε, στη γιόγκα, δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Συνεχώς βγαίνουν καινούριοι δάσκαλοι με πάθος και αγάπη για το αντικείμενο, όπως η Νάνσυ στη Ναύπακτο, που ανοίγουν τους δικούς τους χώρους, επηρεάζοντας με θετικό τρόπο τις ζωές των ανθρώπων. Η απάντηση, λοιπόν, δεν είναι αν το επίπεδο είναι καλό ή κακό, χαμηλό ή υψηλό, αλλά το ότι στο πέρασμα του χρόνου υπάρχει συνεχώς εξέλιξη σε αυτό που γίνεται, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο.

Τι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να κάνουν όσοι έρθουν στο μάθημά σας στη Ναύπακτο;

Η διδασκαλία μου, που προέρχεται μέσα από την εμπειρία μου, προσαρμόζεται πάντα και στους ανθρώπους που έχω μπροστά μου. Οπότε θα είναι ένα μάθημα με ρυθμό και ροή, με δυναμικά στοιχεία, στα δεδομένα πάντα των ανθρώπων που θα έρθουν, ώστε όλοι να το ευχαριστηθούν. Επειδή είμαι θετικός άνθρωπος σίγουρα θα έχουμε και τις χαλαρές στιγμές μας με το χαβαλέ μας, αν μου επιτρέπετε τον όρο, γιατί σε αυτό που κάνουμε θα πρέπει να περνάμε και όμορφα. Οπότε θα επιδιώξω να έχουν τη δυνατότητα οι εκπαιδευόμενοι να δουν κάτι μέσα από την εμπειρία μου, αλλά και να περάσουν καλά.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους;

Απευθυνόμαστε καταρχάς σε εκείνους που έχουν επαφή, εννοείται όμως πως μπορούν να έρθουν και όσοι άλλοι θέλουν, αφού μας το επιτρέπει ο χώρος. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μπει ο κόσμος στη διαδικασία, έστω και από περιέργεια, να έρθει είτε σε εμένα είτε και στη Νάνσυ, για να δει για αρχή τι είναι η γιόγκα. Είμαι σίγουρη πως θα τους αρέσει καθώς όλοι μπορούν να βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

Nafpakos – YogaWorks Back on the Road with Anna Zorzou

Εγγραφή:

Επικοινωνία με Γραμματεία  του Yogi Life στο 2634 303951

Τιμές:

  • Μαθητές Yoga: 10 ευρώ
  • Δάσκαλοι γιόγκα: 5 ευρώ
  • Αποφοίτους του YogaWorks: Δωρεάν

(εδώ πάει η αφίσα)

 

H Άννα Ζώρζου

* Πιστοποιημένη Δασκάλα YogaWorks επιπέδου 500 ωρών

* Επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για δασκάλους γιόγκα του συστήματος YogaWorks 200 και 300 ωρών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη

* Δασκάλα Προγεννητικής Γιόγκα, Μεταγεννητικής Γιόγκα, Birthlight (Γιόγκα για βρέφη) και θεραπεύτρια γιόγκα.

* Δασκάλα Γιόγκα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών της Ελλάδας

* Σύμβουλος Γιόγκα στα Holmes Place Clubs (Ελλάδα)

* Πρέσβειρα της Manduka

Τι δηλώνει η ίδια:

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν ένα περιπετειώδες κορίτσι, γεμάτο έμφυτη περιέργεια και ενέργεια. Η επιθυμία μου για νέες εμπειρίες με οδήγησε στην Καλιφόρνια, όπου σπούδασα με πλήρη υποτροφία ως αθλήτρια μπάσκετ στο κολέγιο University of the Pacific, Stockton, αφήνοντας για μερικά χρόνια τη γενέτειρά μου, Ελλάδα. Μετά τις σπουδές μου και δυστυχώς, μετά από πολυάριθμους τραυματισμούς, άρχισα να αναζητώ κάτι νέο για να αντικαταστήσω το μπάσκετ, καθώς και να βοηθήσω το σώμα μου να αποθεραπευτεί.

Το πρώτο μου μάθημα yoga ήταν στο studio YogaWorks Main Street με την Annie Carpenter και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Έγινα αμέσως μια ενθουσιώδης ασκούμενη, παρακολουθώντας το ένα μάθημα μετά το άλλο και αποκτώντας διαρκώς καινούριες εμπειρίες. Σύντομα ολοκλήρωσα με επιτυχία την Εκπαίδευση Δασκάλων 200 ωρών YogaWorks. Ακολούθησαν πολλά ακόμη εκπαιδευτικά προγράμματα 200 ωρών, εργαστήρια, σεμινάρια και retreats, καθώς και μία επιπλέον Εκπαίδευση 300 ωρών στη Θεραπευτική Γιόγκα στο κέντρο Integrative Yoga Therapy του Kripalu με τον Joseph Le Page. Από τότε, η αγάπη μου για τη Yoga γίνεται όλο και μεγαλύτερη, αστείρευτη και πιο δυνατή.

Η ζωή με έφερε πίσω στην Ελλάδα, κοντά στην οικογένεια και τους αγαπημένους μου, παλιούς και νέους φίλους. Ως εκπαιδεύτρια Δασκάλων του YogaWorks είμαι επικεφαλής των προγραμμάτων 200 και 300 ωρών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη, διδάσκω σε πολυάριθμα retreats όπως το “Santorini Loves Yoga” με τη Βούλα Μπόλου (Δασκάλα Iyengar yoga Junior Intermediate III) και συμμετέχω σε αντίστοιχα συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα, νιώθω ευγνωμοσύνη και σεβασμό γι’ αυτό το όμορφο ταξίδι της ζωής μου, αλλά και ενθουσιασμό για ό,τι πρόκειται να ‘ρθει».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 

Προτεινόμενα άρθρα