Έρχονται και στη Ναύπακτο οι πρώτοι έλεγχοι για το κάπνισμα

Ενημερωτικός ο ρόλος του δήμου που χτύπησε την «καμπάνα» 

Συνάντηση-ενημέρωση με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο «Ξενία», με πρωτοβουλία του αρμοδίου αντιδημάρχου καταστημάτων Αντώνη Φράγκου, και τη συμμετοχή επαγγελματιών από το χώρο της εστίασης, αλλά και των συλλογικών τους οργάνων.

Όπως σας αναφέραμε και στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας η κίνηση αυτή δεν έγινε τυχαία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύντομα θα κάνει τη εμφάνισή της για τους πρώτους ελέγχους.  Νεότερες πληροφορίες, μάλιστα, από την εβδομάδα που διανύουμε, λένε ότι οι άνθρωποί της είναι έτοιμοι για την πρώτη «βόλτα» στη Ναύπακτο, συνεπικουρούμενοι και από αστυνομικούς, δημιουργώντας έτσι το μεικτό κλιμάκιο που είναι αρμόδιο για το θέμα. 

Δεν είναι θέμα του δήμου 
Στη συνάντηση ο αντιδήμαρχος εξήγησε στους επαγγελματίες ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου, ούτε όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε συζητήσεις στην πόλη ο δήμος ήταν αυτός που ανακίνησε το θέμα. Ο Αντ. Φράγκος, μάλιστα, σε δηλώσεις του στην «Ε» ήταν ξεκάθαρος, επιβεβαιώνοντας και τις δικές μας πληροφορίες, αφού όπως μας είπε άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε ολόκληρο το νομό από τη Δ/νση Υγείας. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτι, σημείωσε ότι από την πλευρά των υπαλλήλων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, και μετά από τις οδηγίες που έχουν λάβει πρόσφατα από κεντρικό επίπεδο, δεν έχουν κανένα περιθώριο άλλης ενέργειες, μιας και η μη άσκηση ελέγχων θα συνεπάγεται για τους ίδιους μέχρι και παράβαση καθήκοντος.

Ο αντιδήμαρχος, όπως μας είπε, έχοντας λάβει γνώση όλων αυτών, προχώρησε στην άμεση ενημέρωση των καταστηματαρχών προκειμένου να γνωρίζουν το πώς έχει σήμερα η κατάσταση με το θέμα, ώστε ο κάθε ένας από αυτούς να λάβει τα μέτρα του. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει στείλει έγγραφο προς όλες τις υπηρεσίες του δήμου κάνοντας γνωστά τα όσα προβλέπονται για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ενημερώνοντας ακόμα τους υπαλλήλους πως η μη συμμόρφωση με το νόμο επιφέρει μέχρι και πειθαρχικές ποινές. 

Στη συνάντηση το παρών έδωσε ο πρόεδρος των καφε- εστιατόρων και υποψήφιος δήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αποστολής Παπαϊωάννου, και περίπου 15 επαγγελματίες, αριθμός μικρός είναι αλήθεια για τη σημασία του θέματος. Όπως διαφάνηκε ο κλάδος των καταστηματαρχών, αυτή τη στιγμή, εκφράζει την ανησυχία του για το τι μπορεί να σημαίνει για τις επιχειρήσεις ο συγκεκριμένος νόμος, χωρίς βέβαια να λείπουν και εκείνοι που συνειδητά ήδη ξεκίνησαν την εφαρμογή του. Οι περισσότεροι, βέβαια, μιλούν για αναγκαστική εφαρμογή του, υπό τον φόβο των προστίμων τα οποία δεν είναι και λίγα. Και δεν είναι λίγα αφού ο καπνιστής θα βάζει το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας από  50 ευρώ, ενώ ο καταστηματάρχης, για κάθε μία περίπτωση καπνιστή θα καλείται να πληρώνει από 500 ευρώ. Στην περίπτωση, δε, μη συμμόρφωσης, και αφού καταγραφούν τέσσερις παραβάσεις, ο νόμος προβλέπει έως και την αφαίρεση της άδειας.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Εμπρός» 

Προτεινόμενα άρθρα