Έτσι θα αποκτήσει ξανά η Ναύπακτος Γαλάζιες Σημαίες

Χωρίς Γαλάζια Σημαία, μετά το Γρίμποβο, και η παραλία της Ψανής, σε μία ακόμα δυσάρεστη είδηση για την πόλη της Ναυπάκτου τις προηγούμενες ημέρες, μετά από εκείνη της ασθένειας των πλατανιών που επίσημα πλέον έπληξε ένα εξ αυτών στην Ψανή. Δύο πολύ σοβαρά θέματα, που χρήζουν πολύ προσεκτικών χειρισμών από την πλευρά του δήμου. Το πρώτο έχει λύση, είναι γνωστή και περνά μέσα από σημαντικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν βάζοντας επιτέλους τέλος στη ρύπανση της θάλασσας. Το δεύτερο, περνά μέσα από τη γνώση των ειδικών, για αρχή, ως προς την αντιμετώπισή του, για να αποκτήσουμε όμως όλοι μας ρόλο στη συνέχεια, αφού η παραμικρή λάθος μας ενέργεια μπορεί να κοστίσει.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των θεμάτων, ξεκινάμε καταρχάς με εκείνο των Γαλάζιων Σημαιών, οι οποίες για τη χρονιά που διανύουμε ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος στην Ελλάδα. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η χώρα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47, κάτι που αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος μεταφράζεται σε ποσοστό 13%, επί του συνόλου των ακτών που θα κυματίζει το συγκεκριμένο σύμβολο. Πρόκειται για επιβράβευση που μεταφράζεται   σε εξαιρετικής ποιότητας ύδατα, αλλά και υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Από το νομό Αιτ/νίας δύο παραλίες πήραν για φέτος τη Γαλάζια Σημαία, και οι δυο του δήμου Ναυπακτίας. Όμως μετά από χρόνια τη χάνει η ακτή της Ψανής ακολουθώντας το δρόμο του Γριμπόβου. Πιο συγκεκριμένα Γαλάζια Σημαία θα έχουν η Κάτω Βασιλική και το Κρυονέρι, ενώ αντίστοιχα θα την πάρουν και τέσσερις ακτές της Δωρίδας, η Ερατεινή, το Μοναστηράκι, η Σεργούλα και η Χιλιαδού.

Ο μέσος όρος μετρήσεων (2016-2019) στέρησε τη Γαλάζια Σημαία

Η είδηση, όπως είναι λογικό, θορύβησε την πόλη, καθώς μετά από χρόνια καμία από τις δύο ακτές της δεν θα έχει τον εν λόγω αρκετά σημαντικό σύμβολο, το οποίο αναζητείται κυρίως από τους επισκέπτες όταν επιλέγουν τον καλοκαιρινό τους προορισμό. Ο δήμος Ναυπακτίας, την ίδια ημέρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε το λόγο της αρνητικής αυτής εξέλιξης. Όπως σημείωνε μεταξύ άλλων, για κάθε χρόνο λαμβάνονται υπόψη οι μετρήσεις των 4 προηγούμενων ετών, άρα για φέτος μιλάμε για την 4ετία 2016-2019. Ο μέσος όρος που δημιουργήθηκε από τα αποτελέσματα αυτών των ετών, ήταν αρκετός ώστε η Ψανή να στερηθεί για φέτος τη Σημαία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε:

«Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι η ακτή Ψανή κατατάσσεται στην κατηγορία της καλής ποιότητας νερών κολύμβησης, αντί της εξαιρετικής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φέρει για το έτος 2020 τη γαλάζια σημαία, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Σημειώνεται ωστόσο ότι, οι δύο παραλίες του Δήμου μας Κρυονέρι και Κάτω Βασιλική διατηρούν τις γαλάζιες σημαίες τους.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη λήψη γαλάζιας σημαίας για κάθε έτος, πέρα από εκείνες των υποδομών, είναι και αυτή της ποιότητας των νερών.  Η αξιολόγηση γίνεται με βάση την ιδιαιτέρως αυστηρή Οδηγία 2006/7/ΕΚ που υπολογίζει το επίπεδο ποιότητας των νερών με λογαριθμικό τύπο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μετρήσεις σε βάθος τετραετίας (δηλαδή, στην περίπτωσή μας για το έτος 2020 λήφθηκαν υπ’ όψιν οι μετρήσεις Μαΐου-Οκτωβρίου ετών 2016, 2017, 2018 και 2019).

Ιδιαίτερα, όσον αφορά στα δύο τελευταία έτη 2018 και 2019 οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση συστήματος gps και φωτογραφικής αποτύπωσης με απεικόνιση του ακριβούς στίγματος με ακριβή ώρα και ημέρα λήψης του δείγματος, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα έτη.

Παρ’ όλα ταύτα, όπως προκύπτει και από το σύνολο των μετρήσεων αυτών, είναι σαφές ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει καλή, και σε κάθε περίπτωση εντός των επιτρεπόμενων ορίων, με τις σχετικές αυτές μετρήσεις να αναρτώνται ανά τακτά διαστήματα στον ειδικό πίνακα που βρίσκεται επί της παραλίας.  Επισημαίνεται δε ότι, τόσο η Ψανή όπως και το Γρίμποβο λόγω της καλής ποιότητας των νερών τους παραμένουν υποψήφιες να λάβουν τη γαλάζια σημαία τα επόμενα έτη, όπως και άλλες παραλίες του Δήμου μας.

Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή είναι η πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας των νερών μας με συγκεκριμένα έργα που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί.  Συγκεκριμένα:

Η σύνδεση αποχετευτικού αγωγού Παλαιοπαναγιάς με τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού.  Πρόβλημα το οποίο παρέμενε άλυτο για όλα τα προηγούμενα έτη.

Ο τακτικός καθαρισμός των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΝ.

Η τοποθέτηση δεύτερου καταθλιπτικού αγωγού στο Γρίμποβο (θέση Ρέππα) προκειμένου να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό όλα τα λύματα και να μην υπερχειλίζει το αντλιοστάσιο.

Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αύξηση συνδέσεων κατοικιών με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

Ορθότερη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για την απόδοση ευθυνών για τα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.  Είναι στο χέρι μας, λαμβάνοντας άμεσα τα σωστά μέτρα, να απολαμβάνουμε όλοι μας πραγματικά καθαρές και αντάξιες του τόπου μας θάλασσες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» τα αποτελέσματα των 4 ετών που καθόρισαν το φετινό μέσο όρο καταρχάς επηρεάστηκαν αρνητικά από μία μέτρηση του 2018, και ακολούθως από το συσχετισμό του 2019, που φέτος μπήκε ως υπολογίσιμο έτος, με το 2015 που αντιστοίχως βγήκε, αλλά ήταν αρκετό ως έτος (το 2015) να δώσει τη σημαία την περσινή χρονιά.

Η λύση σε ένα γνωστό πρόβλημα

Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να λύσει το πρόβλημα για την πόλη, επιστρέφοντας τις Γαλάζιες Σημαίες στη θέση τους; Η απάντηση στο συγκεκριμένοι ερώτημα περνά μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων για την περιοχή της Ναυπάκτου, οι οποίες κρίνονται άκρως απαραίτητες προκειμένου ο πονοκέφαλος να φύγει άπαξ δια παντός. Δεν πρόκειται για μυστικά ζητήματα, άλλωστε, καθώς η συζήτηση επ’ αυτών κρατά χρόνια. Όλοι γνωρίζουν, με λίγα λόγια, πως το υπάρχον σύστημα σε περιόδους μεγάλου φόρτου δεν αντέχει να στείλει το σύνολο των λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Με δεδομένο πως ο τελευταίος μπορεί να σηκώσει περισσότερες ποσότητες, η λύση περνά μέσα από την αναβάθμισή του, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και από ένα ακόμα έργο η μελέτη του οποίου υπάρχει στο δήμο. Μιλάμε για τον καταθλιπτικό αγωγό, ένα έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, βάσει πάντα της μελέτης που έχει γίνει, για το οποίο ο δήμος καλείται να βρει άμεσα χρηματοδότηση για να το πραγματοποιήσει. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε υπολογίζεται πως οι αντοχές του συστήματος θα διπλασιαστούν, ως προς τις ποσότητες που θα μπορούν να στέλνονται στο βιολογικό, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο ζήτημα που προκύπτει σε καιρούς μεγάλης… πίεσης και σε συγκεκριμένα γνωστά σημεία της πόλης.

Αυτό το έργο, μαζί με την αναβάθμιση του βιολογικού, και φυσικά με τη σύνδεση του αγωγού με το δίκτυο της αποχέτευσης στην παραλία της Παλαιοπαναγιάς, θέμα συζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα, θα επιτρέψουν στη Ναύπακτο να διώξει από πάνω της τον εφιάλτη της καθαρότητας των νερών, έχοντας πλέον και ουσιαστικά καθαρές θάλασσες, αλλά και τυπικά το σήμα που θα το πιστοποιεί, δηλαδή τις Γαλάζιες Σημαίες. Εδώ βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και την υποχρεωτική σύνδεση με το δίκτυο της αποχέτευσης όλων εκείνων που δεν το έχουν κάνει, συνεχίζοντας να έχουν οικιακούς βόθρους. Ο δήμος καλείται σήμερα να εργαστεί για όλα αυτά, βάζοντας εκτός των άλλων τέλος και στους ψιθύρους εντός των τειχών της πόλης, σχετικά με το κατά πόσο οι θάλασσες μας είναι κατάλληλες ή όχι για κολύμβηση. Γιατί μπορεί οι μετρήσεις, ακόμα και σήμερα χωρίς τις Γαλάζιες Σημαίες, να λένε ναι, όσο κρατά όμως η συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν, μόνο κάτι κακό μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την περιοχή.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα