Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της γραμμής Αίγιο-Αγ. Νικόλαος


Είμαστε κοντά στο να βρεθεί η λύση για την επαναλειτουργία του πορθμείου Αιγίου – Αγίου Νικολάου Δωρίδας, μετά τη συντονισμένες ενέργειες των δύο δημοτικών αρχών Δωρίδας και Αιγίου, αναφέρει δημοσίευμα του doridanews.gr, επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες όπου σύμφωνα με αυτές έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρων εταιριών που θέλουν να βάλουν φέριμποτ στη γραμμή, με τις οποίες μάλιστα έχουν συμφωνήσει αρχικά οι δύο δήμοι.

«Τα πρώτα στοιχεία θέλουν τους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες να θέτουν θέμα μικρής οικονομικής κάλυψης από την πλευρά των δήμων ώστε να βγαίνουν τα έξοδα», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για ένα ποσό της τάξης κάτω των 10.000 ευρώ το μήνα. Και συνεχίζει: «Με δεδομένη την αμοιβαία βούληση για την επαναλειτουργία της γραμμής, ως «γέφυρα» των δύο πλευρών, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτά τα έξοδα θα τα αναλάβουν τα δημοτικά Λιμενικά Ταμεία ή θα προκριθεί η σύσταση διαδημοτικής κοινοπραξίας με σκοπό την ανάδειξη αρχαιολογικών, ιστορικών, περιβαλλοντικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων».
Όπως σημειώνεται η επαναλειτουργία της γραμμής θα εξυπηρετήσει αρκετά μεγάλη μερίδα κόσμου από τη Φωκίδα καθώς μεταβαίνοντας εν πλω στο Αίγιο θα φθάνουν πιο γρήγορα στην Αθήνα, είτε οδικώς , είτε με τον προαστιακό που θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες. Και προσθέτει πως οι δύο δήμοι, σε κάθε περίπτωση θα συνδέσουν τις παράκτιες περιοχές τους με το γεωγραφικό τρίγωνο «Δελφοί- Καλάβρυτα- Αρχαία Ολυμπία» με σκοπό την προσέλευση τουριστικών περασμάτων.
Για το ίδιο θέμα να θυμίσουμε ο βουλευτής Φωκίδας Ι. Μπούγας επισκέφτηκε πρόσφατα τον Υπουργό Ναυτιλίας Ι.Πλακιωτάκη, του έθεσα το ζήτημα και του παρέδωσε υπόμνημα που υπογράφεται από 4.500 πολίτες, κατοίκους των περιοχών Αιγιαλείας και Φωκίδας, καθώς και την ομόφωνη από τις 28 Φεβρουαρίου 2019 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με την επαναλειτουργία της γραμμής. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεσα κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την δρομολόγηση πλοίων, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από πλοιοκτήτη και ότι από την πλευρά του υπουργείου θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Για το θέμα αυτό, και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων Αιγίου και Δωρίδας στο δημαρχείο του Αιγίου, τονίζοντας και οι δύο πλευρές πως η δημιουργία της ακτοπλοϊκής θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» των δύο κοινωνιών.
Οι δύο δημοτικές αρχές είναι βέβαιες, ότι η σύνδεση αυτή θα επεκταθεί περαιτέρω και θα αποτελέσει την βάση και τον άξονα για την ανάδειξη όλων των σημείων αρχαιολογικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που θα οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην τουριστική ανάπτυξη των δύο περιοχών. Όπως διαπιστώθηκε από τις δύο πλευρές για την επιτυχία του εγχειρήματος, απαιτείται η συνεργασία και συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων, των επιχειρήσεων, των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων των δύο περιοχών, με τους οποίους θα αναπτυχθεί άμεσα διάλογος.
Πηγή: doridanews.gr

Προτεινόμενα άρθρα