Αλλάζει στάση κατά του εργολάβου της ανάπλασης ο δήμος Ναυπακτίας

Πρώτες βολές από το δήμαρχο για την πορεία των εργασιών στην ανάπλαση

Αποφεύγοντας πλέον να μιλήσουν για χρόνους, μετά και τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα στις εργασίες της ανάπλασης, οι άνθρωποι του δήμου Ναυπακτίας προσπαθούν να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά η ώρα που η Μπότσαρη θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Πως μπορεί να γίνει αυτό όμως άμεσα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» το ράβε-ξήλωνε στο έργο καλά κρατεί, καθώς κάτι τέτοιο έγινε αυτές τις ημέρες όταν και ξεκίνησε η πλακόστρωση στα σημεία των διαβάσεων. Το θέμα της ανάπλασης, έστω και δια της πλαγίου, συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, με το δήμαρχο Ναυπακτίας να αμύνεται για μία ακόμα φορά στα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και για πρώτη φορά να  περνά στην δική του κριτική δημοσίως εκφράζοντας τους δικούς του προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο ο εργολάβος προχωρά στις παρεμβάσεις.

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης του έργου στην οδό Τζαβέλα. «Να φροντίσουμε όταν θα ξεκινήσει το έργο εκεί να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς είναι πιο ευαίσθητος αυτός ο δρόμος λόγω της αγοράς από τη Μπότσαρη», είπε ο Τάκης Λουκόπουλος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο Ανδρέας Κοτσανάς, ανεβάζοντας τους τόνους. Καταρχάς ο πρώην αντιδήμαρχος είπε πως ο δήμος θα έπρεπε να έχει κάνει τον απολογισμό των όσων εφάρμοσε έως και σήμερα για να προχωρήσει παρακάτω. «Δεν πιστεύει κανείς ούτε τον εργολάβο ούτε τη δημοτική αρχή», σημείωσε, τονίζοντας πως ο κόσμος ζητά εγγυήσεις για τη συνέχεια του έργου. Μίλησε για τις παλινωδίες με το φανάρι στο λιμάνι, το τι ίσχυε στην αρχή, τι στη συνέχεια και τι τώρα, λέγοντας μάλιστα πως και ο ίδιος είναι υπόλογος στην κοινωνία γιατί έχει ψηφίσει τις παρεμβάσεις. «Βλέπετε την πόλη ως επισκέπτης ενώ εγώ συνολικά με όλους τους παράγοντες μέσα», είπε απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, καλώντας τον μάλιστα να μην τολμήσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, να φέρει ως θέμα την πεζοδρόμηση του λιμανιού τα Σαββατοκύριακα με εκτροπή του ενός ρεύματος στον περιφερειακό.

Ζητείται ενημέρωση

Το ότι ανέμενε πως για το έργο της ανάπλασης θα γίνει ενημέρωση, κατέθεσε ο Γιώργος Γούλας, αναπτύσσοντας στη συνέχεια τις παρεμβάσεις που έχει κάνει από την αρχή η παράταξή του, όπου κλήθηκε να είναι παρούσα, απαντώντας στην ουσία με αυτό τον τρόπο και στα πυρά της Ομοσπονδίας την προηγούμενη εβδομάδα για τα περί αδράνειας. Ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με τις εργασίες στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, αλλά και τις ευαίσθητες περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, και κάλεσε το Β. Γκίζας να πάρει θέση δημοσίως για όλα αυτά καθώς οι άνθρωποι της αγοράς θα πρέπει να γνωρίσουν τι θα συμβεί κάνοντας και εκείνοι το δικό τους προγραμματισμό.

Η πρώτη επίθεση

«Είχα ζητήσει να βάλετε δύο βάρδιες στις εργασίες και είχατε πει για διπλασιασμό του προσωπικού. Χθες είδα τους μισούς. Ξανά καταθέτω το αίτημα για τη Τζαβέλα», είπε επανερχόμενος ο Τ. Λουκόπουλος, για να λάβει ακολούθως το λόγο ο Βασίλης Γκίζας, λέγοντας καταρχάς πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του έργου είναι το ότι δεν έχει τμηματικά χρονοδιαγράμματα, αλλά ένα συνολικό. Αναφέρθηκε και πάλι στις ελλείψεις των μελετών που παρέλαβε, και που η δική του θητεία έλυσε με την πάροδο του χρόνου, ενώ στη συνέχεια είπε για τον εργολάβο πως φαίνεται να έχει κάποια προβλήματα στην παρούσα φάση. Σημείωσε πως ο δήμος πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς των εργασιών, όμως δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από την συνέπεια του εργολάβου. Είπε ακόμα πως δεν τον επέλεξε αυτός, ούτε βέβαια και κανείς άλλος, αλλά προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος θα στηρίξει το έργο να προχωρήσει διορθώνοντας τις αδυναμίες όπου υπάρχουν. Για την κυκλοφοριακή μελέτη που ήρθε προς ψήφιση είπε πως προβλέπει όταν απαιτείται ολιγόωρο κλείσιμο της Τζαβέλα με εκτροπή της κυκλοφορίας, καταλήγοντας πως η λύση να μην εκτελεστή το έργο στη δεύτερη φάση δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

«Θα δούμε αν θα γίνει»

«Έχετε εγκλωβιστεί από τον εργολάβο, είστε έρμαιο αυτού, ενώ θα μπορούσατε να τον έχετε προλάβει», πρόσθεσε ο Α. Κοτσανάς, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργασίες που έχουν γίνει καθώς ο εργολάβος δεν έχει ενημερότητα, όπως λέγεται. «Όταν δοθεί στην κυκλοφορία το έργο τότε ο κόσμος θα καταλάβει τι έχουμε κάνει. Μιλάμε για κακοτεχνίες χειρίστου βαθμού. Κάψαμε μία πραγματική ανάγκη ανάπλασης, και αντί να απολογηθείτε λέτε για τη δεύτερη φάση. Θα αποφασίσουμε αν θα πάμε σε αυτή», είπε, σημειώνοντας πως για το κλείσιμο της Τζαβέλα που προβλέπεται έως και για 48 ώρες δεν είναι σύμφωνος, θυμίζοντας πως κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε επί δικής του θητείας όταν γινόταν η ανάπλαση στα ανατολικά της πόλης.

«Ο εργολάβος έφερε το λογαριασμό και την ενημερότητα, είναι στο ταμείο ο τρίτος λογαριασμός και θα πληρωθεί άμεσα», ενημέρωσε το σώμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου, ενώ ο Γ. Γούλας επανήλθε λέγοντας πως δεν έχει λάβει καμία απάντηση επί των θεμάτων που έθεσε. «Αλλάζει η εικόνα καθώς για πρώτη φορά επικαλείστε την αναξιοπιστία του εργολάβου. Δεν μας είχατε πει ποτέ ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν ξέρω από που σας κρατάει ο εργολάβος και δεν το κάνατε», είπε ο Γιώργος Σιαμαντάς, προτείνοντας να γίνει μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του έργου για να μην επαναληφθούν τα έως σήμερα συμβάντα καθυστέρησης.

«Πρόκειται για ένα έργο που μελετήθηκε, υπογράφτηκε η σύμβαση και δόθηκαν τα χρονοδιάγραμμα από έναν εργολάβο τα οποία εμείς ως στοιχεία τα παραλάβαμε», είπε ο Β. Γκίζας, επαναλαμβάνοντας πως αυτή την περίοδο ο εργολάβος παρουσίασε μία δυστοκία. Πιο συγκεκριμένα είπε πως έχει κληθεί για να πληρωθεί τον τρίτο λογαριασμό, αλλά δεν το έχει κάνει καθώς δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα, σημειώνοντας ακόμα πως όπως φάνηκε δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει όπως θα έπρεπε την πορεία του έργου. «Αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα στα τόσα προβλήματα που παραλάβαμε», είπε, προκαλώντας όποιον θέλει να μιλήσει για σταμάτημα των εργασιών, άρα και για απένταξή του, να φέρει θέμα στο ΔΣ.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα