Αλλαγή δεδομένων για την ανάκληση άδειας κέντρου διασκέδασης-Νέο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο απόψε


Για την αφαίρεση ή όχι άδειας λειτουργίας νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, που βρίσκεται στο λιμάνι της Ναυπάκτου, και συγκεκριμένα του «e-base», κλήθηκε να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας το βράδυ της Δευτέρας, εστιάζοντας όπως ανέφερε και ο τίτλος του θέματος σε πολεοδομικές παραβάσεις και λόγω μεταβολής των αρχικών όρων χορήγησής της. Τελικά η απόφαση πήρε λίγες μέρες αναβολή λόγω νέων δεδομένων της τελευταίας στιγμής, με το θέμα να έρχεται ως μοναδικό σε έκτακτη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.  

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαϊωαννίδης τόνισε στην τοποθέτησή του πως η νομική υπηρεσία του δήμου, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι πλέον σε θέση να κάνει την εισήγησή της, με τον Ανδρέα Κοτσανά, όμως, να καταθέτει εξαρχής ενστάσεις γι’ αυτή. Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στάθηκε στο ότι μέχρι και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο η άποψη που του είχε μεταφερθεί είναι πως το θέμα οδεύει προς την απόφαση της ανάκλησης της άδειας, κάτι όμως που άλλαξε καθώς κατά την ώρα της συνεδρίασης μοιράστηκε νέο έγγραφο, χωρίς μάλιστα αριθμό πρωτοκόλλου, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική εισήγηση με άλλα όμως δεδομένα.
Η ένταση
«Η πρώτη εισήγηση ήταν για αναστολή, αλλά ήρθαν νέα δεδομένα», απάντησε ο αντιδήμαρχος, με τον Α. Κοτσανά να κάνει λόγο για αιφνιδιασμό, που κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει. Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας ανέφερε πως η αναβολή του θέματος σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έγινε για να ανατεθεί η υπόθεση στη νομική υπηρεσία εξετάζοντας ως η πλέον αρμόδια κάποια θέματα που ετέθησαν από τον επιχειρηματία. «Αυτό έγινε και φέραμε το θέμα όπως δεσμευτήκαμε, στο χρόνο που δεσμευτήκαμε», είπε ο δήμαρχος για να ξεκινήσει ένα μπαράζ αντεγκλήσεων με τον Α. Κοτσανά και τους τόνους να ανεβαίνουν. «Σταματήστε να είστε νταβατζής», είπε ο δήμαρχος, φράση που οδήγησε τον Α. Κοτσανά στο να απειλήσει με αποχώρηση από τη συνεδρίαση, εάν ο Β. Γκίζας δεν ανακαλέσει, πράγμα που έγινε. «Δεν με αφήνετε να συνεχίσω, ανακαλώ, και εξηγώ γιατί», είπε, ζητώντας να υπάρχει σεβασμός στη διαδικασία του συμβουλίου, αλλά και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους επ’ αυτού.
Οι ενστάσεις
«Είναι ένα νομικό θέμα, είναι αυστηρά τέτοιο, γι’ αυτό και ήρθε η προϊσταμένη της υπηρεσίας να μας λύσει τις απορίες», είπε ο δήμαρχος συνεχίζοντας, με το Γ. Ασημακόπουλο να καταθέτει και αυτός την ένστασή του για το ότι η συμπληρωματική εισήγηση που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, εκτός του ότι έχει τυπικές ελλείψεις, δεν επιτρέπει σε κανέναν χρονικά να σχηματίσει άποψη. «Μήπως πρέπει να το δείτε ολοκληρωμένα σε άλλο ΔΣ», είπε, για να του απαντήσει ο Β. Γκίζας ότι καλό θα είναι το σώμα να ενημερωθεί για όλα τα δεδομένα, και εάν το επιθυμεί τότε να παρθεί η απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση. Την άποψη πως ο χρόνος κατάθεσης των νέων δεδομένων δεν επιτρέπει την εξέτασή τους, κατέθεσε και ο Γ. Σιαμαντάς, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αναλύσει λεπτές νομικές έννοιες εν μέσω ενός δημοτικού συμβουλίου. 

Η αλλαγή των δεδομένων
«Ο στόχος μας δεν ήταν ο αιφνιδιασμός. Όλα τε γεγονότα που προκάλεσαν την ανατροπή των δεδομένων προέκυψαν σήμερα», είπε η δικηγόρος του δήμου Βιβιάνα Ρήγα, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι υπάλληλοι εργάστηκαν έως την έναρξη της συνεδρίασης, εξετάζοντάς τα, για να προστατέψουν το σώμα. Είπε ότι λόγω βιασύνης δεν υπάρχει ο αριθμός πρωτοκόλλου, ενώ στη συνέχεια εξήγηση το τι ήταν αυτό που προκάλεσε την αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Όπως ανέφερε, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κάνοντας χρήση μίας διάταξης, έκανε γνωστοποίηση σε σύστημα του υπουργείου της μεταβολή των όρων λειτουργίας του, πράγμα που σημαίνει πλέον, κατά την άποψή της υπηρεσίας, πως δεν ερίζεται νόμιμα η ανάκληση της άδειας στη δεδομένη φάση.
«Λέτε φρονούμε στο έγγραφο, που σημαίνει πως εκφράζετε άποψη και μόνο», είπε ο Α. Κοτσανάς, με τη Β. Ρήγα να επανέρχεται επιχειρώντας να εξηγήσει περισσότερες λεπτομέρειες της υπόθεσης, καταλήγοντας όμως και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή στο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκληση της άδειας. Ο Α. Κωνσταντόπουλος, εκ μέρους της επιχείρησης, τόνισε και αυτός πως έχουν γίνει όλα όσα προβλέπουν οι διατάξεις για τη γνωστοποίηση των αλλαγών, υποστηρίζοντας επίσης πως το κέντρο διασκέδασης είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα να δεχθεί έλεγχο για την τήρηση των προϋποθέσεων.
Αναβολή για… χθες βράδυ
«Επιμένω στον όρο «φρονούμε». Από αυτή την εισήγηση παίρνω αποστάσεις», επανέλαβε ο Α. Κοτσανάς, με το Β. Γκίζα να παρεμβαίνει λέγοντας πως θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το «εισηγούμαστε», πράγμα που κάνει ούτως ή άλλως η υπηρεσία, και το θέμα να λήξει. «Είναι μεγάλη ευθύνη η αφαίρεση άδειας ενός καταστήματος», είπε ο Γ. Γούλας, εστιάζοντας και αυτός στο ότι το σώμα δεν έλαβε έγκαιρη γνώση όλων των δεδομένων. Τελικός το σώμα, και αφού φαίνεται πως όλοι ή οι περισσότεροι τουλάχιστον ικανοποιούνται με την αντικατάσταση του όρου «φρονούμε» με το «εισηγούμαστε», αποφάσισε την αναβολή της απόφασης και τη σύγκληση νέου δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη αυτής.  

Έτσι και έγινε τελικά, με το δήμο να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για το απόγευμα της Πέμπτης στις 20:00 με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο.

Προτεινόμενα άρθρα