Αργ. Καρδασοπούλου: Ρητά

«Ωραία αισθήματα χωρίς τη δύναμη της λογικής, …. σύρονται στον βόρβορο».

«Φίσερ»

 

«Πλουτισμός με άδικα μέσα … Μοιάζει με σύννεφο που χάνεται στον ορίζοντα».

«Κομφούκιος»

 

«Αν το ευγενέστερο ιδανικό της ζωής είναι ο ασταμάτητος αγώνας διά την ανθρώπινη ευτυχία το ακατανίκητο όπλο αυτού του αγώνα, είναι η ατρόμητη αναζήτησις και υπεράσπισις της αληθείας».

«Π. Δημητρηκαρέας»

 

«Η ανδρεία δεν είναι η επιπόλαια υποτίμησις του κινδύνου, αλλά η σωστή εκτίμησις και κατανίκησίς του».

«Ρίχτερ»

 

«Δεν χρειαζόμεθα καθόλου ανδρεία, εάν όλοι είμεθα δίκαιοι».

«Αγησίλαος»

(Ο Κοραής το χρησιμοποίησε ως προτροπή προς Οδυσσέα Ανδρούτσο, για να είναι ενωμένοι και να μην φιλονεικούν μεταξύ τους οι Έλληνες).

 

«Η Ταπεινοφροσύνη είναι αρετή η οποία έχει πολλούς Διδασκάλους, αλλά … πολύ λίγους αγωνιστάς».

«Πλάτων»

 

Η περιφρόνησή μας προς το ΧΘΕΣ, σημαίνει … θερμό καλωσόρισμα κινδύνων προς το ΣΗΜΕΡΑ και το ΑΥΡΙΟ….

Κατά το πρόσφατο ακόμα παρελθόν η Διδασκαλία των Σχολείων, από τα πρώτα χρόνια, περιελάμβανε τα μαθήματα των αρχαίων Ελληνικών, των θρησκευτικών και της Ιστορίας μας, ως άριστο μέσον γαλούχησης της σωστής και τίμιας ανατροφής της νεολαίας μας. Το παρόν μας όμως αναδύεται καταχρηστικό … από παντού.

 

«Το Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια», βάλλεται βάναυσα».

Οι εξτρεμιστικές αντιλήψεις οι οποίες υποσκάπτουν «παλαιά ιερά μας πιστεύω», βυσσοδομούν αδυσώπητα τώρα πια. Υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθούν τα πάντα για να γίνωνται πιο προσιτά, πιο εύκολα κατανοητά και στην πραγματικότητα … αποξενώνονται από την ολοκληρωμένη σωστή μάθηση, την σωστή τήρηση κανόνων τίμιας και λογικής ευζωίας της οικογενειακής ζωής.

Οι ομοφυλόφιλοι γάμοι … ευλογούνται κοινωνικά, η αθεΐα … εκμοντερνίζει και η ιερότητα ολοκληρωμένης οικογένειας με σωστούς κανόνες θρησκευτικούς και κοινωνικούς … παραμερίζεται .

Τα ιερά πατριωτικά αποφθέγματα κύλησαν και κρύφτηκαν στην τάφρο της λησμονιάς.

Τους δύο αιώνες, που συμπληρώνονται σε λίγο, από την θρυλική επέτειο ηρωικού μεγαλείου των προγόνων μας, για Λευτεριά του γένους μας από την μακραίωνη αδυσώπητη Τουρκοσκαλαβιά μας, δεν φαίνεται να ανυψώνουν και να αναδεικνύουν το υπεράνθρωπο μεγαλείο τους οι … «τωρινοί Κρατούντες».

Οι μεγαλειώδεις – μεγαλόπνευστοι αγώνες, των τότε ηρώων προγόνων μας, για να λυθούν οι αποτρόπαιες, φρικαλέες αλυσίδες σκλαβιάς μας στον Τουρκικό ζυγό, δεν ανήκουν στα θνησιγενή γεγονότα επάπειρον!

 

Ποτέ δεν είναι αργά!

Το μεγαλείο σωστής και έντιμης διδαχής του ανεκτίμητου μεγαλείου του σεπτού παρελθόντος μας «ας αναστηθή στις προσεχείς Σχολικές Διδαχές» με σωστή ευσυνειδησία!…

 

Αργυρούλα Καρδασοπούλου

Εκπαιδευτικός

Συγγραφέας – Λογοτέχνις

Προτεινόμενα άρθρα