Βγήκε ο διαγωνισμός για τους εργοταξιακούς στο Αντίρριο

Πλήρης επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ της «ε»

Η μεγάλη στιγμή για τους πρώην εργοταξιακούς χώρους στο Αντίρριο έφτασε, καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο ανήκουν προχώρησε στην προκήρυξη τους διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίησή τους. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση με Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει την υποβάλουν έως τις 27 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ε» προ λίγων μηνών, έστω κι αν ο διαγωνισμός βγήκε με μερικές εβδομάδες καθυστέρηση σύμφωνα με τη δική μας καταγραφή, χωρίς όμως να έχουν αλλάξει τα δεδομένα που τότε μεταφέραμε περί του ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί για το χώρο, και που σε αντίθεση με αυτά που η Ναυπακτία επιζητούσε χρόνια τώρα δεν κινείται προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης.

Ο συνολικός χώρος έχει έκταση 165.460,40 τ.μ., βρίσκεται ανατολικά του οικισμού του Αντιρρίου και δίπλα στην απόληξη γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης. Το ακίνητο αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα και χρησίμευσε στο παρελθόν ως εργοταξιακός χώρος κατασκευής της γέφυρας, και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας γνωστή την έναρξη του διαγωνισμού, η Τράπεζα Eurobank Ergasias ΑΕ και η Cerved Property Services ΑΕ λειτουργούν για λογαριασμό της ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, ενώ η «Μαχάς & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως Νομικός Σύμβουλος.

Η χαμένη ευκαιρία

«Το ακίνητο «φιλέτο», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, κυρίως τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της γέφυρας, έμελε δυστυχώς να μην έχει στο πέρασμα του χρόνου την τύχη που πολλοί προσδοκούσαν», αναφέραμε στο πρόσφατο ρεπορτάζ όπου αποκαλύψαμε την προκήρυξη του διαγωνισμού. Η θέση του, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, και οι ανάγκη της περιοχής να βρει πηγές παραγωγής πλούτου, δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετά ως στοιχεία να οδηγήσουν στην αξιοποίησή του, όταν ακόμα το θέμα ήταν «ζεστό», παρά τις πολλές προσπάθειες που είχαν γίνει από το φορέα «Γέφυρες Ανάπτυξης», ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων δείχνοντας προς την τουριστική αξιοποίηση. Όλοι τότε, επί δήμου Αντιρρίου ακόμα, μιλούσαν για ένα έργο ώριμο προς δημοπράτηση, όμως τα λόγια και οι υποσχέσεις παρέμειναν λόγια, χωρίς ποτέ κανείς να καταλάβει επακριβώς γιατί χάθηκες πολύτιμος χρόνος την εποχή ακόμα που η Ελλάδα… κινούσε αρκετό χρήμα στον τομέα των επενδύσεων.

Η πρόταση του 2016

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς το ακίνητο πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, για να βγει σε διαγωνισμό το 2014, με τιμή εκκίνησης τα 1.300.000 ευρώ, ένας διαγωνισμός όμως ο οποίος απέβη άκαρπος, εναρμονισμένος προφανώς στο γενικότερο κακό οικονομικά κλίμα εκείνης της περιόδου στη χώρα. Κατά καιρούς, και αυτό έχει ξανά σημειωθεί, το θέμα των εργοταξιακών χώρων ερχόταν στο προσκήνιο, είτε γιατί το ΤΑΙΠΕΔ το είχε στην ατζέντα του προς προώθηση, είτε γιατί ενδιαφερόμενοι επενδυτές είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Στη δεύτερη περίπτωση εντάσσεται και η περίπτωση του 2016, όταν εκπρόσωπος Σκανδιναβών επενδυτών είχαν έρθει στην περιοχή για να συλλέξει στοιχεία για το ακίνητο, με την πρότασή του να προβλέπει τη δημιουργία υποδομών βαφής μεγάλων σκαφών. Η πρόταση αυτή, όμως, συνάντησε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, καθώς το τότε τοπικό συμβούλιο εκφράστηκε αρνητικά, αφού επέμεινε στην γραμμή της τουριστικής αξιοποίησης του χώρου. Μάλιστα έκανε γνωστή τη θέση του αυτή και στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο παρακολουθούσε το θέμα, μην θέλοντας όμως να ανάψει το πράσινο φως σε μία επένδυση που θα έστρεφε εναντίον της την τοπική κοινωνία. Το τότε ρεπορτάζ έλεγε επίσης πως στον εκπρόσωπο των επενδυτών προτάθηκε εναλλακτικά από το δήμο Ναυπακτίας, σε προφορικό επίπεδο, ένας άλλος χώρος στον Πούντο, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να σταματήσουν εκεί.

Οι χρήσεις του χώρου

«Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ε» κατά καιρούς διάφοροι υποψήφιοι επενδυτές έχουν απευθυνθεί στο ΤΑΙΠΕΔ διερευνώντας το χώρο και τις δυνατότητες επένδυσης σε αυτόν, κάτι που έχει γίνει και σήμερα, για να οδηγηθούμε στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Ως προς τη χρήση του χώρου, τώρα, το οποίο είναι και το πλέον σημαντικό, οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο, όμως αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο είναι πως τα όνειρα των προηγούμενων ετών για αμιγώς τουριστική αξιοποίηση του χώρου δύσκολα θα επαληθευτούν και αυτή τη φορά. Κι αυτό γιατί το ρεπορτάζ μας από ανθρώπους που γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, και συνεχίζει και σήμερα να είναι το ίδιο, καταλήγει, καταρχάς, σε αυτό που αναφέρει και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ στη ιστοσελίδα του, δηλαδή στη δυνατότητα επένδυσης στον τομέα των logistics, με μία ακόμα όμως αρκετά πιθανή πρόβλεψη, αυτή της δημιουργίας υποδομών για τη διαχείμαση σκαφών». Αυτά γράφαμε πριν από λίγους μήνες στο κεφάλαιο που καίει την περιοχή, και σύμφωνα με την τώρα έρευνά μας δεν έχει αλλάξει τίποτα επ’ αυτού.

Οι επαφές του δήμου

Στο δήμο Ναυπακτίας παρακολουθούν το θέμα, καθώς για τις παραπάνω εξελίξεις είχε ενημερώσει και ο ίδιος ο δήμαρχος το δημοτικό συμβούλιο μετά από επαφή του με το ΤΑΙΠΕΔ. Λένε «ναι» στην αξιοποίηση του χώρου, αρκεί η επένδυση που θα προκύψει να μην είναι οχλούσα και επιζήμια για την περιοχή, το περιβάλλον και τους κατοίκους της. Στο δήμο πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, όπως αναφέρει πηγή μας, είναι η τουριστική αξιοποίηση του χώρου, έστω κι αν αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο σήμερα. Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλήσαμε για την υπόθεση, που γνωρίζει τις ενέργειες και τις σκέψεις του δήμου, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαφών με επενδυτές οι οποίοι σε ένα θεωρητικό πρώτο στάδιο θα μπορούσαν να δουν το χώρο με θετικό μάτι, πάντα προς την κατεύθυνση που θέλει η περιοχή και έχει εκφραστεί και με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατά το παρελθόν.

Η περιγραφή του χώρου

(Έτσι όπως καταγράφεται επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ)

Τοποθεσία: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , Νομός Αιτωλοακαρνανίας, Δήμος Ναυπακτίας

Είδος ακινήτου:                Γη

Έκταση:                163.228 τ.μ.

Εντός σχεδίου: ΤΜΗΜΑ ΟΧΙ & ΤΜΗΜΑ ΝΑΙ

Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό του Αντιρρίου πλησίον της απόληξης της καλωδιωτής γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”). Το ακίνητο αποτελείται από τέσσερα (4) επιμέρους τμήματα και χρησίμευσε στο παρελθόν ως κύριος εργοταξιακός χώρος κατασκευής της Γέφυρας. Σε δύο τμήματα του έχουν διαμορφωθεί τεχνητές προβλήτες.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του ακινήτου είναι η θέση του στο κέντρο ενός  σύγχρονου συγκοινωνιακού-διαμετακομιστικού κόμβου που συνδέει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο καθώς και με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι λιμένες της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας αποτελούν κύριες πύλες της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη, το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο του καθώς και το μέγεθος του.

Τοποθεσία

Το ακίνητο βρίσκεται επί της Ιονίας Οδού σε κομβικό σημείο για οδικές μεταφορές και ιδιαίτερα προνομιούχο για την εξηπηρέτηση θαλάσσιων εμταφορών. Η σύνδεση με την Ιονία Οδό είναι άμεση. Το ακίνητο απέχει 211χλμ από Αθήνα, 15χλμ από την Πάτρα, 205χλμα από Ιωάννινα.

Η ακριβής θέση και τα όρια των 4 τμημάτων του ακινήτου απεικονίζονται στο χάρτη Google.

Αξιοθέατα & Σημεία Ενδιαφέροντος

 • Καλωδιωτή Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”
 • Ναύπακτος
 • Μεσολόγγι
 • Λιμένας Πάτρας
 • Τουριστικός λιμένας και Κάστρα Ναυπάκτου & Πάτρας (Παλαιά Φρούρια)
 • Ορεινή Ναυπακτία

Επόμενα βήματα αξιοποίησης

 • Ολοκλήρωση Ωρίμανσης
 • Διαγωνισμός

Κτιριακές εγκαταστάσεις

 • Δεν υφίστανται κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του ακινήτου.

Μελλοντικό πολεοδομικό καθεστώς (στο στάδιο επένδυσης)

Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να γίνει με τις υφιστάμενες εκτός σχεδίου διατάξεις, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ειδικά στον τομέα των logistics.

Σύμβουλοι αξιοποίησης

 

 • Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος: ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS ΑΕ & CERVED PROPERTY SERVICES ΑΕ
 • Τεχνικός Σύμβουλος: CERVED PROPERTY SERVICES ΑΕ
 • Νομικός Σύμβουλος: ΜΑΧΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Προτεινόμενα άρθρα