Β. Νασόπουλος: Ειδήσεις και Μελαγχολία

Μας έγινε συνήθεια η καθημερινή ενημέρωση για δύο βασικά γεγονότα που συμβαίνουν.

Τα Ελληνοτουρκικά και η πανδημία με τις όποιες εξελίξεις τους.

Τα ενημερωτικά site αφορούν σε πληροφορίες της στιγμής και πολλές φορές δημιουργούν και κλίμα αμφισβήτησης.

Οι ανοιχτές ειδήσεις όμως από τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τον βασικό κανόνα της πειστικής ενημέρωσης. Έχοντας μάλιστα συγκεκριμένη ώρα μετάδοσης δημιουργούν και ένα κλίμα αναμονής.

Είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις που πλέον αρχίζει να παρεμβαίνει η Ιατρική επιστήμη.

Μετά τις ειδήσεις όλοι πέφτουμε σε μια κατάσταση κατάθλιψης. Δηλαδή σε μια τάση μειωμένης ενεργητικότητας όλων των ψυχικών λειτουργιών.

Εκεί αρχίζεις ν’ ανησυχείς. Αυτό που παθαίνουμε μπορεί κατ’ αρχάς να είναι μια απλή μελαγχολία της στιγμής με έλεγχο συνείδησης, αλλά μπορεί μετά από συνεχιζόμενη πεσιμιστική ενημέρωση να οδηγηθεί η μελαγχολία σε αγχώδη, δημιουργώντας πνευματική καταβολή και παραληρητικές ιδέες.

Η ενημέρωση παραπέμπει και σε απεικόνιση της  πραγματικότητας που συμβαίνει έξω.

Βγαίνεις στο δρόμο και ψάχνεις να γνωρίσεις τον γνωστό σου. Η μάσκα έγινε τρόπος ζωής, και μάλιστα σε ορισμένους περισσότερο σαν ανάγκη προστασίας από τον αστυνομικό έλεγχο και λιγότερο για την ουσιώδη ανάγκη μη μετάδοσης του ιού. Και παρ’ ότι η μάσκα κρύβει τα βασικά ζωτικά σημεία της αναπνοής, εν τούτοις κρύβει και χαρακτηριστικά και τελικά δεν παύει να περνάει και το αίσθημα του φόβου.

Στην αρχαιότητα μορμολύκειο ήταν η μάσκα που παρίστανε την λυκόμορφη Μορμώ  ή Μορμολύκη ( Τέρας μυθολογικό) και την χρησιμοποιούσαν για να φοβίζουν τα μικρά παιδιά. Πλάστηκε και ρήμα μορμολύτομαι που σημαίνει φοβίζω αλλά και φοβάμαι.

Στην προκειμένη περίπτωση η μάσκα φοβίζει και αυτούς που την χρησιμοποιούν, ενώ παράλληλα προσθέτει και στοιχεία παραποίησης χαρακτηριστικών στον χρήστη. Έτσι για να κλείσω το θέμα με τις μάσκες, θέλω να τονίσω μόνο, ότι αν δεν δουλεύει ο νους για την ανάγκη χρήσης, όλα τα άλλα περισσεύουν. Η χρήση μόνο για νομική προστασία δεν έχει καμία αξία.

Ο φιλόσοφος Επίμαρχος από την Κω ( 540-450 π.Χ. ) έγραψε τον στοίχο : ‘’ νους ορά και νους ακούει. Τ’ άλλα κωφά και τυφλά ‘’.

Μένω στο θέμα της μελαγχολίας πριν πάω στα Ελληνοτουρκικά.

Είναι ευκαιρία να αφυπνιστεί ο νους μας ξεπερνώντας την μελαγχολία και την όποια ανησυχία που θα μπορούσαν ανεξέλεγκτα να μας οδηγήσουν σε μειωμένη ενεργητικότητα.

Αυτό μπορεί μπορεί να γίνει μόνο αν αυξήσουμε την διέγερση και την αντίδραση αντίστασης.

Όσοι μελαγχολούν μπορούν να αλλάξουν το υποτονικό κλίμα προσπαθώντας να προσανατολιστούν θετικά.

Αυτό μπορεί και να συμβεί γιατί οι μελαγχολικοί κατά κανόνα είναι καλά ενημερωμένοι.

Δυνατό τονωτικό η ενημέρωση, οι θετικές σκέψεις και η αποφασιστικότητα.

Ας αφήσουμε το συναίσθημα της αναξιότητας, των αυτοκατηγοριών και των δυστυχιών και ας επιμείνουμε στα προηγούμενα χαρακτηριστικά τόνωσης του ηθικού μας προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που διέρχεται η χώρα μας.

Ας δούμε τι συμβαίνει με το δεύτερο μεγάλο θέμα, τα Ελληνοτουρκικά. Μια ανασκόπηση και μια προσέγγιση δυνατής αντιμετώπισης του θέματος, δεν βλάπτει να συμβαίνει που και που, προκειμένου να ξεφεύγουμε από τον καταθλιπτικό εφησυχασμό.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αναστείλει τις νέο αποικιακές βλέψεις του με τον οποιονδήποτε διάλογο.

Συνεχώς θα προσπαθεί να επιδεικνύει την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στο εξωτερικό για να διατηρεί και την στήριξη των οπαδών του στο εσωτερικό.

Μια κατάσταση που συνολικά εξυπηρετεί το νεοοθωμανικό του αφήγημα ενισχύοντας την στρατηγική του, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Και όσον αφορά τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γερμανία δεν θέλει να θίξει τα συμφέροντα της Τουρκίας επιβάλλοντας οποιεσδήποτε κυρώσεις. Έτσι φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και όσον αφορά την Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε. Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της Ε.Ε. ελέγχεται από τους Γερμανούς προκειμένου να ασκούν εξουσία πάνω σε άλλα κράτη με μόνο ενδιαφέρον το καλώς έχειν και το οικονομικό αλισβερίσι με την Τουρκία.

Εδώ πλέον ισχύουν για μας αυτά που είπε μεταξύ άλλων ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 5-10-1912 στα πληρώματα των πλοίων στο Φάληρο, με την έναρξη του Βαλκανικού πολέμου : ‘’ Άξιοι να νικήσετε και δια τούτο έκαστος εξ ημών, και θνήσκων ακόμη μια μόνο σκέψη πρέπει να έχει : πως θα εντείνει τις δυνάμεις του μέχρι της τελευταίας πνοής, όπως οι εναπομείναντες νικήσωσι……’’.

Μ’ αυτόν τον πόλεμο η Ελλάδα θριάμβευσε σε θάλασσα αλλά και στην ξηρά και διπλασιάστηκε πληθυσμιακά αλλά και σε έκταση.

Βασίλης Νασόπουλος

Βελβίνα – Ναυπάκτου

Προτεινόμενα άρθρα