Β. Νασόπουλος: Τουρκικές Βλέψεις

Δεν ξέρω πόσο επίκαιρο θα είναι όταν θα δημοσιεύεται το θέμα αυτό, γιατί τα γεγονότα τρέχουν με γρήγορο ρυθμό, αλλά σίγουρα το περιεχόμενό του θα έχει το ενδιαφέρον του πιστεύοντας και ευχόμενος να μην είναι ετεροχρονισμένο.

Και αυτό γιατί η Τουρκία φαίνεται ότι ανοιχτά πλέον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, εκεί όπου η πατρίδα μας τα ασκεί όπως τα επιβάλει το διεθνές δίκαιο και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις όποιες εξελίξεις.

Η Τουρκία λοιπόν προαναγγέλλει εισβολή και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, και εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση της Ελλάδας απαντά σ’ αυτή την πρωτοφανή κλιμάκωση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Απ’ ότι φαίνεται η Τουρκία έχει εθνικό σχέδιο, το οποίο βήμα – βήμα το υλοποιεί και εκείνο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να μην διαχειρίζεται τις προκλήσεις αυτές αδικαιολόγητα αιφνιδιασμένη.

Το μείζον ερώτημα, μετά και από δήλωση του Πρωθυπουργού είναι ότι εφόσον οι Τούρκοι έχουν βλέψεις και απειλούν να εισβάλουν στο σπίτι μας, εμείς γιατί να μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, καθαρά αποτροπής προς την Τουρκία.
Όσο εμείς κάνουμε πίσω, τόσο αυτή θα κλιμακώνει και θα προβάλει τα αναθεωρητικά της σχέδια, με στόχο την συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Η Τουρκία αποφάσισε να εισβάλει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρασέρνοντας και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης να υπογράψει μνημόνια που δεν ξέρει κανείς ποιο να χαρακτηρίσει χειρότερο απ’ όλα.
Αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ των δύο χωρών και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα.
Πρώτον εισβολή στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα από την Τουρκία αλλά και από την Λιβύη με αυτονόητο περιορισμό της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης, της Ρόδου και άλλων νήσων.
Επίσης εκχώρηση του θαλάσσιου και εναέριου ελέγχου της Λιβύης στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όταν λοιπόν η Ελλάδα περικυκλωθεί από τον Νότο η Κρήτη θα μπει στο στόχαστρο των Τουρκικών μη επανδρωμένων α/φων σε καθημερινή βάση.

τις αιτιάσεις της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για καταδίκη της συμφωνίας και εκδήλωση υποστήριξης από συμμάχους και μη, οι απαντήσεις συμπαράστασης ήταν χλιαρές και διφορούμενες.
Ο μόνος που απάντησε με μήνυμα σαφούς συμπαράστασης ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
‘’ Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω την στήριξή μου για τις ανησυχίες μου της Ελλάδα, αναφορικά με την συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας’’, ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.
Η δήλωση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εκφράζει το ενδιαφέρον ολόψυχα του καθενός κράτους ξεχωριστά, εξαιρουμένης της Γαλλίας όπως προανέφερα.

Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να της επιβληθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές καλής γειτονίας με τα όμορα παράκτια κράτη. Και αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι η αγνόηση του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με το ΝΑΤΟ. Τα επίσημα όργανα της συμμαχίας κρατούν ουδέτερη στάση στην διαμάχη μας με την Τουρκία.

Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν μας ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των κρατών και ειδικά των μεγάλων, δεν είναι και τόσο ωραία, τότε με τι ηθικό θα υπολογίσουμε ότι θα προστρέξουν για βοήθειά μας, παρ’ ότι γνωρίζουν αποδεικτικά ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας.
Ο Πρόεδρος Τραμπ στην διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα το 2016 είχε πει ότι το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο. Τώρα στην σύνοδο κορυφής το υπερασπίζεται , αναφέροντας ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην Ιστορία που εγγυάται την ασφάλεια και την ελευθερία των μελών της.
Στην Αγγλία δε συμβαίνει το παράξενο, ο μεν Πρωθυπουργός να φιλοξενεί την Σύνοδο Κορυφής και να δείχνει απρόθυμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί εν όψει των Εθνικών Εκλογών γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι δημοφιλής στους Βρετανούς ψηφοφόρους.
Από την άλλη ο αντίπαλός του, Τζέρεμι Κόρμπι αποκαλεί το ΝΑΤΟ ‘’ κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια’’. Όλα αυτά δε, συμβαίνουν τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όπου το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με την στρατικοποίηση του Διαστήματος, την δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.

Πολύ σωστά τοποθετείται αρθρογράφος σε μεγάλη πολιτική εφημερίδα για το τι είναι εκείνο που θα μας σώσει και θα μας κάνει να ενισχυθούμε σαν Έθνος. Βάζει ένα τόνο μεταφυσικής στο σκεπτικό μας και σημειώνει ότι το σίγουρο είναι ότι την ψυχή μας δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς, με την προϋπόθεση ότι για την σωτηρία της πρέπει να αγωνιστούμε και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο.
Η σωτηρία του Έθνους όμως θα έρθει με διπλό αγώνα, προσωπικό και συλλογικό.

Και επειδή τα χειρότερα έπονται χρειάζεται Εθνικό σχέδιο για να συμπτυγχθεί το Εθνικό μέτωπο. Ας ελπίσουμε ότι πριν είναι αργά θα αφυπνιστούν οι κυβερνώντες αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι.

Βασίλης Νασόπουλος
Βελβίνα – Ναυπάκτου

Προτεινόμενα άρθρα