Γιατί «χώρισαν» Ναυπακτία και Δωρίδα στον αγώνα για τα αντισταθμιστικά;

Παρακολουθώντας από κοντά την πορεία διεκδίκησης των αντισταθμιστικών του Δήμου Δωρίδος, ως συνέχεια των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί εδώ και δεκαετίες από το έργο του Μόρνου, κάπου στην πορεία του χρόνου έχασα το δήμο Ναυπακτίας. Η από κοινού, σχεδόν, πορεία των δύο πλευρών έπαψε να είναι κοινή, κατά την προηγούμενη θητεία, με το δήμο Δωρίδας να κάνει διμέτωπο τον αγώνα, εντός και εκτός συνόρων, αλλά το δήμο μας να εστιάζει εντός των τειχών, επενδύοντας μόνο στην πολιτική λύση. Μία λύση που κάποια στιγμή φάνηκε στον ορίζοντα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που μετά χάθηκε με τις αλλαγές που έγιναν στις επίμαχες θέσεις, και τη μη προώθηση τελικά του σχεδίου νόμου που είχε συνταχθεί.

Γιατί συνέβη όμως αυτό; Την απορία την είχε εκφράσει και όταν εξελίσσονταν τα γεγονότα, παίρνοντας περισσότερο ερμηνείες αυτής, και όχι εξηγήσεις που μπορεί να βασίζονταν σε αποδείξεις. Δύο τον αριθμό και η μία έδειχνε προς τη Δωρίδα, ενώ η άλλη προς τη Ναυπακτία.

Σχετικά με την πρώτη, οι γείτονές μας συμμετέχοντας και στο Δίκτυο Πόλεων, ναι μεν επιθυμούσαν να ανοίξει το θέμα πολύ περισσότερο, κερδίζοντας συμμάχους ανά την Ελλάδα, από την άλλη όμως δεν ήθελαν και να γίνουν ένα με όλους αυτούς που έχουν παρόμοιες αξιώσεις καθώς η περίπτωσή τους είναι μοναδική, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ως προς τη δεύτερη τώρα, και το γιατί ο δήμος Ναυπακτίας δεν ακολούθησε και αυτός το δρόμο των Ευρωπαϊκών οργάνων, όπως έκανε η Δωρίδα, έχοντας μάλιστα ήδη πάρει το πράσινο φως στα πρώτα επεισόδια, αυτό που μου είχε μεταφερθεί είναι πως οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της πρώην δημοτικής αρχής με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν «επέτρεπαν» το άνοιγμα ενός τέτοιου μετώπου, που είναι πιθανό να είχε αρνητικές συνέπειες για το δήμο, σε πολλά άλλα ανοιχτά μέτωπα στα οποία υπήρχε η προσδοκία βοήθειας.

Τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν πλέον, βέβαια, με τους δύο δήμους να συναντώνται εκ νέου στην πορεία της διεκδίκησης, όπως σημείωσε και ο Γιάννης Μπουλές στη συνεδρίαση του Λιδωρικίου την περασμένη Δευτέρα. Το πόσο κοινή θα είναι αυτή η πορεία, για την οποία ήδη έχουν γίνει συζητήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, και κυρίως το τι αποτέλεσμα θα έχουν, θα μας το πει μόνον η πορεία των πραγμάτων.

Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα