Για να είμαστε δίκαιοι-Περί της απορρόφησης χρημάτων για έργα στο Leader

Όταν η πρώην δημοτική αρχή Λουκόπουλου πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο τα έργα που είχε επιλέξει να χρηματοδοτήσει από το πρόγραμμα Leader, ακούστηκαν στην αίθουσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Μεταξύ αυτών, και αναφέρομαι στα κυριότερα, το ότι ο δήμος σχεδιάζει για τον τουρισμό, καθώς οι περισσότερες παρεμβάσεις εξ αυτών εκεί κατευθύνονται, χωρίς όμως να έχει καμία γνώση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, το ότι δεν υπάρχει συνεκτικό πλέγμα μεταξύ των όσων προτείνονταν, το ότι ακόμα ακόμα έχει στηθεί «παραμάγαζο» το οποίο για χρόνια πλουτίζει από το δήμο μέσω της επιμονής στα έργα των μονοπατιών.
Ειπώθηκαν κι άλλα πολλά, όμως ξεχωρίζω τα παραπάνω, τα οποία είχαν κάνει αίσθηση, καθώς είχαν ακουστεί από χείλη ανθρώπων που τότε ακόμα ήταν αντιδήμαρχοι του Τ. Λουκόπουλου. Εκτός αυτών, όμως, το κατηγορώ που άκουσε η δημοτική αρχή εστίαζε και στο ότι το θέμα είχε έρθει, όπως πολλά άλλα επί ημερών της, εκτός ημερησίας διάταξης, με αποτέλεσμα λίγοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Τέλος, είχε ειπωθεί πως ενώ για το δήμο Ναυπακτίας αναλογεί ένα ποσό κάτω των 2 εκατ. ευρώ για έργα, ο δήμος βάζει… αβέρτα τέτοια στις προτάσεις του, πουλώντας υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Για να σας πω και κάτι που δεν είχε γίνει γνωστό τότε, σε πηγαδάκια ανθρώπων που ήξεραν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ομάδας, συζητήθηκε έντονα το ότι κάποιες από τις προτάσεις που είχαν γίνει προέκυψαν μετά από αντιδράσεις στελεχών της ίδιας της ομάδας σε προσυμβούλιό της, θεωρώντας τις περιοχές τους αδικημένες έναντι άλλων.
Ερχόμενοι στο σήμερα, λοιπόν, και έχοντας πλέον τα δεδομένα στα χέρια μας, βλέπουμε πως για το δήμο Ναυπακτίας πέρασαν στο πρόγραμμα μέσω της Αιτωλικής 19 έργα που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο και από εκείνο που είχε ειπωθεί τότε από υποστηρικτές της πρότασης ότι μπορεί να πάρει ο δήμος στο πλαίσιο μίας ενδεχόμενης υπερδέσμευσης.
Δεν ξέρω σε τι φάση είναι όλα αυτά σήμερα, ποια έχουν πλήρη φάκελο και ποια όχι, πράγμα για το οποίο καλό είναι να μας ενημερώσουν στο δήμο, όμως ξέρω πως η παράταξη του Τ. Λουκόπουλου επί τους συγκεκριμένου θέματος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη. Ναι, να ακούσω τις ενστάσεις, μικρές ή μεγάλες για πολλά από αυτά που είχαν τότε ειπωθεί και σας παρέθεσα πιο πάνω, όμως δεν μπορώ παρά να σταθώ στο ότι ο δήμος κατάφερε και απέκτησε πρόσβαση σε έναν κουμπαρά χρημάτων για να κάνει έργα, πολύ μεγαλύτερο μάλιστα από αυτόν που του αναλογούσε, κι αυτό κάποιος θα πρέπει να το πιστωθεί. Κι αυτός ο κάποιος έχει ονοματεπώνυμο.  

Υγ: Με αφορμή την τότε συζήτηση, είχα κάνει μία αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται από συγκεκριμένους ανθρώπους στην ορεινή Ναυπακτίας για την ανάδειξη ενός παλαιού εκπληκτικού γεφυριού που βρίσκεται ανάμεσα στα Κρυονέρια και την Κλεπά, με το δρόμο, από την πλευρά των Κρυονερίων να έχει φτάσει σε απόσταση 1.100 μέτρων. «Οι μέχρι σήμερα οχλήσεις του να ολοκληρωθεί η πρόσβαση αλλά και σε δεύτερο επίπεδο να συντηρηθεί το μοναδικό αυτό γεφύρι δεν έχουν πιάσει τόπο, και το leader υποθέτω θα ήταν μία καλή περίπτωση», έγραφα μεταξύ άλλων, καταλήγοντας: «Φήμες λένε, δεν τις επιβεβαιώνω, πως για να γίνει το έργο, οι άνθρωποι που θέλουν το τρέξουν, σχεδιάζουν τη «μεταφορά» του στο τρίγωνο Άνω Χώρα- Κάτω Χώρα- Αμπελακιώτισσα».
Ως παρατήρηση ισχύει στο ακέραιο και για τους τώρα…
Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα