Για τις ελλείψεις του αντιγριπικού εμβολίου μίλησε ο Θ. Παπαθανάσης

Στις ελλείψεις του αντιγριπικού εμβολίου που υπάρχουν σε κάποια φαρμακεία αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο «Εκρηκτικό Δελτίο» της τηλεόρασης του Α.Ρ.Τ. δήλωσε:

«Το εμβόλιο κάθε χρόνο προγραμματίζεται αφού δοθεί  εντολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έτσι φέτος υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στο ποια στελέχη γρίπης θα πρέπει να κατασκευάσουν για να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, τρεις στην Ελλάδα που διαθέτουν αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια μικρή καθυστέρηση  στην παραγωγή του εμβολίου. Η μία από τις τρεις εταιρείες διακινεί το 75% περίπου της αγοράς και υπάρχει μια καθυστέρηση στην παράδοση από πλευράς της. Επικοινωνήσαμε με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και όπως μας ανέφεραν εντός του Οκτωβρίου θα παραδοθεί μια πολύ μεγάλη ποσότητα εμβολίων. Έχει μέχρι στιγμής διατεθεί το 25% των εμβολίων και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος.

Υπάρχουν φαρμακεία που το διαθέτουν. Σε κάποια φαρμακεία ίσως υπάρχουν κάποιες μικρές ελλείψεις, το επόμενο όμως δεκαήμερο, αν και εφόσον η εταιρεία παραδώσει στην αγορά τα εμβόλια δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έχουν παραγγελθεί για τη φετινή χρονιά 2,8 εκατομμύρια δόσεις, αυξημένες κατά 20% περίπου από την περσινή χρονιά, το οποίο σημαίνει ότι θα καλυφθεί ο πληθυσμός. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν όλοι, παρά μόνο αυτοί που το έχουν ανάγκη.

Αυτοί που έχουν ανάγκη πραγματικά είναι όλα τα άτομα πάνω από 60 ετών, είναι παιδιά από έξι μηνών και πάνω που όμως οι μητέρες τους θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον παιδίατρο, έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες, κλειστοί πληθυσμοί δηλαδή μαθητές, στρατώνες, αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Οι υγειονομικοί είναι επίσης υποχρεωτικό να το κάνουν γιατί έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Επίσης θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, άσθμα, αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακές νόσους, όσοι έχουν διαβήτη και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διεξάγει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με τηλεοπτικό σποτ και έντυπο υλικό προκειμένου φέτος όλοι όσοι χρειάζεται να εμβολιαστούν να το κάνουν για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές»

Λινκ για το βίντεο: https://we.tl/t-lzLHRDbpF2

Προτεινόμενα άρθρα