Γ. Κριδεράς: Μουσικοκινητική Αγωγή

Του Γιάννη Κριδερά

Ένα από τα συχνά ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς, ειδικότερα, αυτή την εποχή είναι πότε ένα παιδί είναι καλό να αρχίσει μαθήματα μουσικής, τι είδους μαθήματα, τι μουσικό όργανο και με ποιον τρόπο, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται σε μια τρυφερή ηλικία.
Η «Μουσικοκινητική Αγωγή» προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις μουσική και κίνηση και αποτελεί θεμελιώδεις κομμάτι της μουσικής παιδαγωγικής. Ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής με βάση τα παραπάνω απαρτίζεται ακόμη από δραστηριότητες όπως η δραματοποίηση η χειροτεχνία τα κινητικά παιχνίδια το τραγούδι και διάφορες ακόμη δράσεις υπό το πρίσμα της διαθεματικότητας.
Διαθεματικότητα, με πιο απλά λόγια διαθεματική προσέγγιση ορίζεται η πολύπλευρη διερεύνηση και μελέτη ενός θέματος που άπτεται πολλών γνωστικών αντικειμένων. Επί παραδείγματι, αν θέλαμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ένα πολυρυθμικό μουσικό μοτίβο, θα ξεκινούσαμε από την ζωή Αφρική, έπειτα θα περνούσαμε στα ήθη και έθιμα τους, τους χορούς και την γλώσσα τους, ύστερα από ένα ταξίδι στην ήπειρο και μέσα από κατασκευές και δραματοποίηση, θα είχαμε φτάσει με βιωματικό τρόπο πλέον να αποδώσουμε αυτό το μουσικό μοτίβο.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, πόσο μάλλον κατά τη νηπιακή και την πρώτη παιδική ηλικία, την ενεργητική ακρόαση, να καλλιεργήσει τη φαντασία και την δημιουργικότητα, τα παιδιά να βιώσουν και έπειτα κατανοήσουν τις έννοιες του ρυθμού και της μελωδίας, ακόμη να έρθουν σε επαφή με μουσικά γνωρίσματα από χώρες και πολιτισμούς του κόσμου.
Ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έπειτα από γνώση, αγάπη και εμπειρία, ετοίμασα προσεκτικά για τους ενδιαφερόμενους της νέας σχολικής χρονίας και αποτελεί μια νέα πρόταση στην μουσική εκπαίδευση. Οι εγγραφές ξεκίνησαν και τα μαθήματα μας ξεκινούν από 16 Σεπτεμβρίου στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα