Δήλωση με νόημα του Κ. Χαλιορή: «Τα στοιχεία της δικής μου διαδρομής»


Το δικό του μήνυμα στέλνεις με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο fb ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, δηλώνοντας παρών στα πολιτικά πράγματα. Εστιάζει στις αρχές που διέπουν την πορεία του έως σήμερα, σε αντίθεση με τις επιλογές άλλων που επενδύουν στο «φαίνεσθαι» και κλείνει με τη λέξη… συνεχίζω.

Αναλυτικά αναφέρει:
«Τα υψηλά πρότυπα ηθικής, η αποφασιστικότητα να διάγεις τον πολιτικό σου βίο βάσει αυτών, και ο συναισθηματικός αυτοέλεγχος που απαιτείται για κάτι τέτοιο, αποτελούν τα πλέον σημαντικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της πολιτικής. Η πολιτική ηθική είναι μια προσωπική επιλογή, μια ατομική προσπάθεια για την επίτευξη μιας στάσης ζωής που οδηγεί στην ευδαιμονία. Στον αντίποδα βρίσκεται η κοινωνική προσδοκία καθώς και η έννοια του «φαίνεσθαι» και των εντυπώσεων, οι οποίες κυριαρχούν σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο Στωικός Χρύσιππος υποστήριζε πως ο αθλητής στον αγώνα δρόμου, οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να νικήσει, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εμποδίσει τους αντιπάλους του, βάζοντάς τους τρικλοποδιά ή καθυστερώντας τους με τα χέρια. Και αυτό διότι σύμφωνα με την πολιτική ηθική, η φήμη και το κύρος του ηθικού ανθρώπου είναι πολύ σημαντικά για να θυσιαστούν στο βωμό οποιουδήποτε άλλου πράγματος, όσο επωφελές και αν αυτό φαίνεται. Επιπλέον, κανένα κέρδος ή πλεονέκτημα δεν μπορεί να αποκτηθεί αν θυσιάσει κάποιος την υπόληψη και το όνομά του, τη συνείδηση, την καλοπιστία, τις αρχές και την αξιοπρέπειά του.
Αυτά επέλεξα εγώ ως στοιχεία της δικής μου διαδρομής.
Αυτά επέλεξα και συνεχίζω…»

Προτεινόμενα άρθρα