Δήλωση του Χρ. Βασιλόγιανου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

6 ΜΑΗ  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άλλη μια Πρωτομαγιά που οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν στον δρόμο να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους αλλά και να περιφρουρήσουν το οχτάωρο στην εργασία.

Συνάδελφοι είναι τραγικό η Πρωτομαγιά του 2021 να μας γυρνάει πίσω στο 1886 στο Σικάγο όπου εργάτες έκαναν απεργία για το οχτάωρο. Στην Ελλάδα ο αγώνας για το οχτάωρο ξεκινάει το 1893 και τελικά κερδήθηκε το 1920 μετά από αγώνες. Είναι απαράδεκτο 101 χρόνια μετά, η κυβέρνηση, να μας γυρνάει πίσω. Στο έγκλημα αυτό βέβαια πλάτη έβαλε και το ΠΑΣΟΚ το 2011 με το νόμο για διευθέτηση του χρόνου εργασίας (3986/2011) . Ένα νόμο τον οποίο διατήρησε και επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση του 8ωρου όπως και όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων των μνημονίων είναι απαίτηση του μηχανισμού της Ε.Ε για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του πακέτου ανάκαμψης που θα πάρουν βέβαια οι μεγάλοι επιχειρηματίες.

Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη όποτε θέλει να σε κρατάει 10 ώρες, θα σε πληρώνει για τις 8, και όποτε τον βολεύει μπορεί, να σου δίνει ρεπό ή άδεια με τις απλήρωτες υπερωρίες. Άμεσα λοιπόν σε μια σειρά επαγγέλματα που εργαζόμενοι δούλευαν υπερωρίες θα δουν με τον νέο νόμο το εισόδημα τους να μειώνετε. Άλλοι θα αρχίσουν τις απλήρωτες υπερωρίες αφού ο εργοδότης θα έχει λυμένα τα χέρια του. Όσον αφορά τις χρωστούμενες άδειες ή ρεπό με την τραγική έλλειψη σε αρμόδιους φορείς (επιθεώρηση εργασίας) ο εργοδότης θα δηλώνει τυπικά ότι έδωσε άδειες και ο εργαζόμενος θα δουλεύει “μαύρα”. Τα εργατικά ατυχήματα λόγω υπερεντατικοποίησης της εργασίας θα χτυπήσουν κόκκινο με θύματα εμάς τους ίδιους. Λέει η κυβέρνηση ότι αυτό θα γίνετε με σύμφωνη γνώμη εργαζομένου και εργοδότη ατομικά. Στόχος λοιπόν να καταργηθεί η δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης (Συλλογική Σύμβαση)και κάθε εργαζόμενος να διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη. Είναι σαν να διαπραγματεύεται το αρνί αν θα το σφάξουν το Πάσχα. Στο στόχαστρο του νόμου βέβαια, μπαίνει και η κυριακάτικη αργία σε μια σειρά κλάδους τώρα όπως :παραγωγή-αποθήκευση-μεταφορά,logistics,παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος, παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών και στο μέλλον θα προσπαθήσουν να το γενικεύσουν.

Χέρι βέβαια ο νόμος βάζει και στα συνδικάτα για να τα ‘’εξυγιάνει’’. Απορίας άξιο ότι θέλουν να εξυγιάνουν τα συνδικάτα, αυτοί οι οποίοι τα φέραν σε αυτή την εκφυλιστική κατάσταση, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.  Το προηγούμενο έτος έστελνε τα ΜΑΤ στο καβούρι (25-02-2020) για το 37ου εκλογικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και να διαφυλάξουν στην θέση του τον Παναγόπουλο, προέδρου της ΓΣΕΕ. Τώρα θέλει τα εξής: ηλεκτρονική ψηφοφορία (θα ψηφίζουμε με τα tablet, τα smartphone)και άμα είναι δίπλα μας και ο εργοδότης, η ψήφος είναι καλύτερη γιατί από κοινού θα βγάζουμε αυτόν που θέλει ο εργοδότης. Όσον αφορά για απόφαση σε απεργία, πρέπει να συνδυάζετε με υποχρεωτική παρουσία του 50%+1 των εργαζομένων. Αυτός ο νόμος είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Εργασίας την Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης αν γίνει η απεργία άμα κριθεί από την δικαιοσύνη (αστικό κράτος, εκάστοτε κυβέρνηση)παράνομη και καταχρηστική, όπως συνήθως, θα έχει δικαίωμα ο εργοδότης να αξιώσει αποζημίωση από τους εργάτες. Ακόμα θα πρέπει όλα τα συνδικάτα να παραδώσουν στο υπουργείο εργασίας τα μητρώα των μελών τους. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης με την βοήθεια της κυβέρνησης να αντλήσει στοιχεία για κάθε εργαζόμενο στο πως τοποθετείται σε κρίσιμα ζητήματα. Φακέλωμα κανονικό από ένα υπουργείο που διαχρονικά έχει νομοθετήσει ότι πιο αντεργατικό μέτρο υπάρχει σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και με πλάτη την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Η στάση της ηγετικής ομάδα της ΓΣΕΕ είναι υποστηρικτική στην κυβέρνηση της εργοδοσίας. Χαρακτηριστική και η απεργοσπαστική στάση της. Θα ‘’τιμήσουν’’ την πρωτομαγιά στις 4 Μαΐου(όπως λέει και ο νόμος Σύριζα 4468/2017) που θεωρείτε αργία και όχι απεργία ,την ίδια στιγμή που εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ΑΔΕΔΥ, Σωματεία θα απεργήσουν στις 6 Μαΐου. Στην ίδια γραμμή φυσικά και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας Δωρίδας, ο οποίος  στο ΔΣ του εργατικού κέντρου στις 20/4/2021 δήλωνε ότι, δεν έχει ακούσει τίποτα για το νομοσχέδιο που τσακίζει το οχτάωρο και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν έχει κατατεθεί τίποτα, αν κατατεθεί, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε και φυσικά ούτε λόγος για απεργία στης 6 Μαΐου, ότι πει η κυβέρνηση.  Παρότι  βέβαια τα στελέχη της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα  και  με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό Εργασίας Χατζηδάκη διαφημίζουν το νομοσχέδιο .

Συνάδελφοι, τα σωματεία ανήκουν στους εργάτες και αποφασίζουν οι εργάτες για τις μορφές πάλης τους απέναντι στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση που μας γυρνάνε πίσω στο 19 ο αιώνα. Η Πρωτομαγιά, συνάδερφοι, εκτός από μια μέρα γιορτής και μέρα τιμής, για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα μας, είναι και μια μέρα αγώνα, για να βρουν οι επόμενες γενιές όρθια και περήφανη την εργατική τάξη της χώρας μας.  Όσον αφορά τη συνδικαλιστική μαφία που διασύρει τον συνδικαλισμό και ηγεμονεύει στην ΓΣΕΕ  πρέπει να τσακιστεί από τους εργάτες. Για να υπερασπιστούμε όσα  δικαιώματα μας έχουν απομείνει, όλοι στην απεργία 6 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Ναυπάκτου στις 10:30 π.μ.

Βασιλόγιαννος Χρήστος

Μέλος του Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας Δωρίδας

Μέλος Δ.Σ.  του Σωματείου Εργαζομένων Ιχθυοκαλλιέργειας  «Παναγιά η Φανερωμένη»

Προτεινόμενα άρθρα