Διαμαρτυρία για βασικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στο λύκειο Λιδωρικίου


Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσαν οι μαθητές του Λυκείου Λιδωρικίου, ζητώντας την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι μαθητές έχουν κάθε δίκιο να δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς οι ελλείψεις αφορούν σε μαθήματα που θα εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις, για τα οποία μάλιστα έως σήμερα έχουν χάσει περισσότερες από 60 ώρες.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Εμείς οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου ζητάμε την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ελλείψεις στα μαθήματα Φυσική, Βιολογία και Αγγλικά.
Πόσο δίκαιο θεωρείται για εμάς τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να δώσουμε Πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Φυσικής, όταν έχουν ήδη χαθεί περισσότερες από 60 διδακτικές ώρες; Πώς θα ανταπεξέλθουμε στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, όταν άλλα σχολεία έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος της ύλης;
Είναι δυνατόν οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου να αποκτήσουν τις απαραίτητες βάσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τελικών εξετάσεων, χωρίς αρωγούς τους καθηγητές στην προσπάθειά τους να καλύψουν την «βαρύγδουπη» ύλη;
 Αυτά είναι τα ερωτήματα που μας ταλανίζουν και ζητούμε άμεσα απαντήσεις».
Η παρέμβαση  του δήμου Δωρίδος
Για το θέμα απέστειλε και επιστολή ο δήμος Δωρίδος, με αποδέκτες τον Υπουργό Παιδείας & θρησκευμάτων, το Βουλευτή Φωκίδας, τον  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, την  Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Στ. 
Ελλάδας και το Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.  Φωκίδας. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Με μεγάλη μας λύπη αλλά και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι μετά την ολοκλήρωση και της ΤΕΤΑΡΤΗΣ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών, και ενώ εκπνέει το πρώτο τετράμηνο, ο καθηγητής για τη διδασκαλία της φυσικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Λιδωρικίου, δεν αποδέχτηκε τη θέση με αποτέλεσμα να περιμένουνε και πάλι την επόμενη φάση. Επιπλέον, η καθηγήτρια για το μάθημα των μαθηματικών που αποδέχτηκε τη θέση, θα αναλάβει καθήκοντα για μόλις δύο εβδομάδες, αφού θα κάνει χρήση της άδειας κύησης . Η διαδικασία που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση, είναι η ίδια χρονοβόρα διαδικασία. Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να  χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.
Το γεγονός αυτό τραγικοποιείται αφού οι ελλείψεις αυτές είναι σε μαθήματα κατεύθυνσης και οι μαθητές σε τέσσερις περίπου μήνες θα κληθούν να εξεταστούν. Θα κληθούν να δώσουν έναν άνισο αγώνα απέναντι στους μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα κανονικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι καθηγητές μπορούν να αρνούνται να διοριστούν, με αποτέλεσμα να μην προσέρχονται και να πρέπει να έρθει η επόμενη φάση αναπληρωτών. Και ο χρόνος μετρά και μετρά σε βάρος αποκλειστικά των μαθητών.
Τα ανωτέρω προβλήματα θεωρούμε ότι πηγάζουν από την αναμοριοδότηση που έγινε πριν 2 χρόνια, που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των μορίων και ταυτόχρονη μείωση των κινήτρων αλλά και από την ισχύουσα διαδικασία διορισμού αναπληρωτών που είναι χρονοβόρα.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου σχετικά με τους διορισμούς αναπληρωτών καθηγητών, όπως επιτακτική είναι και η ανάγκη της τροποποίησης του νόμου σχετικά με τη μοριοδότηση των περιφερειακών σχολείων και ειδικά του σχολείου της Έδρας του Δήμου μας, του Λιδωρικίου, που βρίσκεται και σε δυσπρόσιτη περιοχή. Η διαδικασία που ισχύει σήμερα είναι άκαμπτη,  μη λειτουργική και αναποτελεσματική όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα.
Παρακαλούμε για τις ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για την εξεύρεση οριστικής λύσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι μαθητές να αναζητούν λύσεις οι οποίες στο τέλος επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο της εύρυθμη λειτουργία του σχολείου τους  και να ταλαιπωρούνται από τις αδυναμίες και τα  κενά της νομοθεσίας».

Προτεινόμενα άρθρα