Δικαίωση του Κ. Καρακώστα και του Δ. Κότσαλου για το έργο της αποχέτευσης

Η πολύκροτη υπόθεση του έργου της αποχέτευσης έχει πολλά παρακλάδια, τα οποία μας απασχόλησαν χρόνια τώρα, κάποια εξ αυτών θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Ένα εξ αυτών, όμως, πρόσφατα έλαβε τέλος, με θετική εξέλιξη μάλιστα για τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονταν από τη Ναύπακτο. Τραγική ειρωνεία, βέβαια, το ένα εξ αυτών, ο Κώστας Καρακώστας, «έφυγε» πριν λίγες ημέρες από τη ζωή, χωρίς να προλάβει να δει τη δικαίωσή του στην υπόθεση. Ας πάρουμε όμως τα πράγμα, εν συντομία, με τη σειρά τους.

Ως γνωστόν, με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΝ ξεκίνησε έρευνα του ΣΕΔΕ για το έργο της αποχέτευσης, η οποία κράτησε περίπου 2 χρόνια. Παράλληλα η Δημοτική Επιχείρηση συμμετείχε στη διαδικασία παραλαβής του, με δύο εκπροσώπου της, τον Δημήτρη Κότσαλο ως πρόεδρο και τον Κώστα Καρακώστα ως μέλος της επιτροπής, μαζί με τρία ακόμα πρόσωπα από την πρώην νομαρχία Αιτ/νίας. Οι δύο πρώτοι είχαν εντοπίσει προβλήματα στην κατασκευή, κάνοντας παρατηρήσεις για την αντιμετώπισή τους, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία ελέγχουν των επιμετρήσεων, παράμετρος πολυσυζητημένη. Στο ρεζουμέ της υπόθεσης, οι δύο εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΝ είχαν ψηφίσει αρνητικά στο να πληρώσει η Επιχείρηση τα 2 εκατομμύρια ευρώ (το γνωστό στο δημόσιο λόγο μας και σαν πανωπροίκι), όμως με τις 3 ψήφους των υπολοίπων μειοψήφησαν.

Σε συνέχεια των παραπάνω η ΔΕΥΑΝ είχε κάνει προσφυγή στο ΑΣΔΕ, το οποίο και είχε κάνει δεκτή την ένσταση, για να ακολουθήσει λίγο μετά, βάσει αυτής, και η απόφαση του τότε υπουργού, η οποία έλεγε με λίγα λόγια να μην πληρωθούν τα παραπάνω χρήματα. Παράλληλα με αυτά, όμως, έτρεχε μία ακόμα διαδικασία. Η έκθεση του ΣΕΔΕ καταλόγιζε ευθύνες στην επιτροπή για καθυστερήσεις στην παραλαβή του έργου, κάνοντας λόγο μάλιστα για σκοπιμότητα. Επόμενο στάδιο, όπως επίσης είναι γνωστό, η έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας για το θέμα, η οποία μιλούσε για κακούργημα, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους Δ. Κότσαλο και Κ. Καρακώστα οι οποίοι ήταν στο «στόχαστρο».

Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε η απολογία τους και κατατέθηκαν από μέρους τους τα στοιχεία που αντέκρουαν το κατηγορητήριο. Σε συνέχεια αυτής, και μετά από εισήγηση της εισαγγελίας για απαλλαγή από κάθε ευθύνη, προ λίγων ημερών το δικαστικό συμβούλιο την έκανε δεκτή, οριστικά και αμετάκλητα.

Το θέμα, γενικά, έχει συνέχεια καθώς θα κριθεί στα δικαστήρια το τι μέλει γενέσθαι με την υπόθεση των χρημάτων που ζητά ο εργολάβος. Η παράμετρος με την οποία σήμερα καταπιανόμαστε, όμως, έχει χροιά. Από τη μία αυτή αφορά στο θετικό της εξέλιξης, από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το ότι δύο πρόσωπα της πόλης, ένας εργαζόμενος και ένας αιρετός, μπήκαν μπροστά και είπαν «όχι» υπερασπιζόμενοι κατά την κρίση τους τα συμφέροντα του δήμου, μία πρωτοβουλία τους η οποία τους έφερε και στην παραπάνω δυσμενή θέση. Ως συνθήκη, δεν τη λες και την πλέον εύκολη, κι αυτό πρέπει αν μη τι άλλο να τους το πιστώσουμε. Δυστυχώς ο ένας πλέον δεν είναι κοντά μας, όμως στην πολιτική του διαδρομή αυτή του η εμπλοκή αποτελεί «παράσημο», όπως το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΝ.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα