Δωρικό Τρίπολο… το αποφάσισαν και το «τρέχουν»

Το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Λιδωρικίου η ημερίδα με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία και Τοπική Ανάπτυξη: Πρόταση ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής Κονιάκου-Λευκαδιτίου-Συκέας Δωρίδας». Υποστηρικτές της ημερίδας ήταν ο Δήμος Δωρίδας, η Δωρική Αδελφότητα, η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων και η εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα, ενώ καθοριστική στο όλο εγχείρημα μέσω της τεχνογνωσίας του είναι το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας Γιάννης Βολίκας.

Παρά από το εορταστικό κλίμα των ημερών για τη γιορτή της Παναγίας και τον δεκαπενταύγουστο, η συμμετοχή κρίθηκε ως ιδιαίτερα ικανοποιητική από τους διοργανωτές της ημερίδας. Το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λιδωρικίου Δ. Παπακωνσταντίνου, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τ.Κ. Λιδωρικίου Ν. Πέτρου, ο Αντρέας Σολτάτος Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Ευθυμίας Δήμου Δελφών, ο Ν. Κουλός από το Επιμελητήριο Φωκίδας, η Α. Λαγγουράνη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου, ενώ χαιρετισμό στήριξης του εγχειρήματος μεταφέρθηκε από τον από 1η Σεπτεμβρίου Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γ. Δελμούζο.

Την εισαγωγή στην ημερίδα έκανε ο Γ. Παπαθανασίου, Γ.Γ. της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, ενώ την συντονισμό είχε ο Γ. Σάρρος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα και παρουσιαστής της ομότιτλης εκπομπής στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε η σημερινή εικόνα των τριών χωριών, του Κονιάκου, του Λευκαδιτίου και της Συκιάς. Ο Διονύσης Βλάχος, Πρόεδρος του Συλλόγου Συκεωτών επισήμανε στην τοποθέτησή του πως στην κεντρική ιδέα της νέας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης είναι μέσα από συμπληρωματικές δράσεις να αποκτήσουν τα τρία χωριά το επιχειρηματικό υπόβαθρο ώστε να αναπτυχθούν σε τομείς όπως η μεταποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, η προώθηση του εναλλακτικού και προσκυνηματικού τουρισμού και η προβολή των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερης σημασίας είναι το Αναρριχητικό Πεδίο της Συκιάς και το Θρησκευτικό Σπήλαιο της Αρσαλής, κατέληξε ο Δ. Βλάχος.

Ο Δημήτρης Χολέβας, Πρόεδρος της Αδελφότητας Κονιακιωτών, έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργία ξενώνα και στην επένδυση στην μουσική παράδοση του Κονιάκου, ενώ ο Μάκης Κυριανάκης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Λευκαδιτιωτών, τόνισε πως αντικειμενικός στόχος είναι η κατάθεση κοινής πρότασης χρηματοδότησης έργων δημόσιας παρέμβασης στα Δ.Δ Κονιάκου-Λευκαδιτίου-Συκιάς του Δήμου Δωρίδος και το προκαταρκτικό master plan βασίζεται στη μέθοδο ανάλυσης swap (άξονες: Πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα, ευκαιρίες/απειλές). Βασικός στόχος, υπογράμμισε, είναι η συμβολή στην ολιστική   ανάπτυξη (βιώσιμη και αειφόρο οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ) της περιοχής ευθύνης των τριών Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δωρίδας Συκιά,  Λευκαδίτι και Κονιάκος, ώστε να αποτελέσει πρότυπο.

Ο συντονιστής της συζήτησης Γιάννης Σάρρος εκτίμησε ως καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας του εγχειρήματος θα είναι η πίστη στην προσπάθεια που ξεκινάει σε συνδυασμό με το αγκάλιασμα της επιχείρησης από τους διαμένοντες μόνιμα στην περιοχή, ενώ παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που θα προσδώσει η κοινωνική συνεταιριστική οικονομία σε “ξεχασμένες” περιοχές, όπως η ορεινή Δωρίδα.

Ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων Γιώργος Αποστολίδης από την πλευρά του ανέπτυξε τους τρόπους αξιοποίησης των οικιστικών χώρων με το σύστημα Airbnb, τονίζοντας πως “η περιοχή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους ανάλογους, θεωρούμενους ως famous, προορισμούς, όπως το Καρπενήσι και το Πήλιο. Το μόνο που λείπει είναι αυτό που πιάνει να γίνει τώρα, το Δωρικό Τρίπολο”! Ο γ.γ. της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων Γιώργος Παπαθανασίου σημείωσε πως στόχος του φορέα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται επένδυση χρόνου, αλλά και όραμα-στόχος και σχέδιο για να ευδοκιμήσει.

Ο Αντιπρόεδρος, τέλος, της Δωρικής Αδελφότητας, Μιχάλης Δρίτσας, παρουσίασε μια σειρά περιπτώσεων χωριών με χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά του Δωρικού Τριπόλου από όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακές αναπτυξιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου επεξηγήθηκαν καίρια σημεία, διευκρινίστηκαν απόψεις και λύθηκαν απορίες, ενώ ακολούθησε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς παραβρισκομένων, η οποία ικανοποίησε τους διοργανωτές της ημερίδας.

Από εκεί και πέρα, στους σχεδιασμούς της Ομάδας Έργου είναι να εμπλακούν στο εγχείρημα πρόσωπα και φορείς που θα μπορούσε να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση και ενδιαφέρον αποτελούν: Οι καταγόμενοι από τα τρία χωριά κάτοικοι άλλων περιοχών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τυχόν λοιπές συλλογικότητες των χωριών (αδιάφορα που είναι η έδρα τους)(Εκκλησιαστικές Επιτροπές , Σύλλογοι αποδήμων, κλπ), η Δωρική Αδελφότητα, η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ), η Αναπτυξιακή Εταιρία Μόρνου (ΑΕΜ), ο Δήμος Δωρίδας, ο Δήμος Δελφών (αφού ελέγχει την ανατολική πλευρά της Γκιώνας  και προγραμματίζει τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αναρριχητικού Κέντρου στην Άμφισσα), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Τουριστικά Γραφεία που ειδικεύονται στον ορεινό τουρισμό , το  Επιμελητήριο Φωκίδας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας( ο οποίος λειτουργεί το Καταφύγιο Βαρδουσίων, που του έχει παραχωρήσει η ΕΟΟΑ), ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιτέας-Κίρρας , ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (στον οποίο ανήκει το Καταφύγιο της Γκιώνας), η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), Η Αναπτυξιακή Φωκική ΑΕ (ΑΝΦΩΚ) και η συνεργαζόμενη Κοιν.Σ.Επ. «ΙΑΝΝΟΥΣ».

Οι παρεμβάσεις και τα ενδεικτικά κόστη που έχει καταρτίσει Ομάδα Έργου έχουν ως εξής:
Δημ.Σχολείο Λευκαδιτίου 49.000  ευρώ, Aνακαίνιση  χώρου νερόμυλου/γεφυριού 40.600 ευρώ, Ασφαλτόστρωση δρόμου προς ποτάμι 400.000  ευρώ, Ανακαίνιση Παλιόρογκου 23.000 ευρώ, Αναρριχητικό Κέντρο Συκιάς 65.000 ευρώ, Ανάδειξη Αρσαλής-Δρόμος   400.000 ευρώ, Σπήλαιο 12.000 ευρώ, Δημ.Σχολείο Κονιάκου 60.000  ευρώ, Κατασκευή γηπέδου 15.000 ευρώ, Ορειβατικό μονοπάτι/καλύβα 45.000 ευρώ, Εξοπλισμός μουσικού συνεδριακού κέντρου Κονιάκου  30.000 ευρώ, Κτίσιμο ξενώνα στο κτίριο δημ.σχολείου Κονιάκου         150.000 ευρώ
Σύνολο κόστους 1.289.600 ευρώ

Η Ομάδα Έργου που πήραν και προωθούν τη πρωτοβουλία αυτή είναι οι :
Χολέβας Δημήτριος, Πρόεδρος Αδελφότητας Κονιακιωτών, Κυριανάκης Ευθύμιος, Πρόεδρος Αδελφότητας Λευκαδιτιωτών, Βλάχος Διονύσης, Πρόεδρος Συλλόγου Συκεωτών, Μάρκος Νικόλαος, Εκπρόσωπος Δ.Δ. ΚονιάκοΥ, Κυριαννάκης Δημήτριος, Εκπρόσωπος Δ.Δ. Λευκαδιτίου, Παπαγεωργίου Κώστας, Εκπρόσωπος Δ.Δ. Συκέας, Δρίτσας Μιχάλης,  Αντιπρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας, Παπαθανασίου Γιώργος, Γεν. Γραμ. Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων.

Προτεινόμενα άρθρα