Εκείνοι που θα τρέξουν για τη… φανέλα θα κάνουν και τη διαφορά

Η ανακοίνωση των ονομάτων που στέκονται στο πλευρό του Βασίλη Γκίζα, όπως είναι λογικό, προκάλεσε σειρά συζητήσεων. Ποιοι και γιατί είναι αυτοί μαζί του, και κυρίως τι μπορεί να του φέρουν. Εκτιμήσεις πολλές, και για όλα τα γούστα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των «αναλυτών», όμως, κάνει ένα σοβαρό λάθος, κατά την ταπεινή μου άποψη, ψάχνοντας να βρει μέσα στη λίστα αυτών των ονομάτων εκείνους που θα σαρώσουν ψηφοθηρικά, φέροντας στην παράταξη αρκετές εκατοντάδες ψήφων. Να είστε βέβαιοι, ότι με τις ανακοινώσεις ονομάτων και από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, η ίδια ακριβώς ανάλυση θα επιχειρηθεί να γίνει, πέφτοντας πάλι οι «φωστήρες» μας στην ίδια λούμπα.

Και εδώ θα αναφερθώ σε μία μικρή, αλλά συνάμα πολύ σημαντική παράμετρο αυτών των εκλογών, την οποία από συζητήσεις που έχω κάνει έως σήμερα, δεν την έχουν εντοπίσει και πολλοί. Λόγω του εκλογικού νόμου, αλλά και του περιορισμού των εδρών που μπορεί να εκλέξει ο κάθε συνδυασμός, στην κάλπη του Μαΐου δεν πρόκειται να δούμε να «κονταροχτυπιούνται» πολλοί και δυνατοί παίχτες στην ίδια παράταξη, κυρίως παραδοσιακοί. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνδυασμός θα έχει σχετικά λίγους που θα ανέβουν αρκετά ψηλά στη συλλογή ψήφων, δίνοντας κατά την εκτίμησή μου (σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο) σε όλους τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους στελέχη στις τάξεις τους.

Και τώρα πηγαίνω στην ουσία της παρατήρησης, μιας και το παραπάνω σκεπτικό δεν είναι καινούριο. Η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ των παρατάξεων, φρονώ πως δεν θα προέλθει από την ικανότητα των δυνατών στελεχών να μαζέψουν 800 και 900 ψήφους, αλλά από την ικανότητα των «μεσαίων και κάτω» σε δύναμη. Σε ένα σύνολο 40 περίπου υποψηφίων για τον κάθε συνδυασμό, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν θα έχει πιθανότητες να εκλεγεί, κάτι που μάλλον θα το ξέρει από πριν, είναι υψίστης σημασίας θέμα το να μπορούν όλοι αυτοί να φέρουν το κάτι παραπάνω από τους «αντίστοιχους αντιπάλους» τους. Γιατί είναι άλλο να μετράς υποψηφίους των 50 και των 70 ψήφων, κι άλλο κάποιος άλλος των 150 και των 200.

Με λίγα λόγια, εκείνοι που θα τρέξουν για τη φανέλα… θα κάνουν και τη διαφορά.

Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «Εμπρός» 

Προτεινόμενα άρθρα