Εκπαιδευτήρια Πάνου: Οι μαθητές μαθαίνουν τι σημαίνει πρόσφυγας

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Φετιχιέ Τζαμί για την παρακολούθηση της εικαστικής ομαδικής έκθεσης «Quo vadis?», που πραγματεύεται τον ξεριζωμό και το μεταναστευτικό ζήτημα, προετοιμάστηκαν συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στη σχολική τάξη. Αρχικά έμαθαν τι σημαίνει πρόσφυγας μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, άκουσαν «Μονολόγους από το Αιγαίο» ασυνόδευτων παιδιών, έπαιξαν το βιωματικό παιχνίδι «Σαλπάροντας για την ελπίδα» και διάβασαν την ιστορία «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου, προσεγγίζοντας έτσι με συναισθηματικό τρόπο την έννοια του πρόσφυγα.
 Μέσα δε από την παρακολούθηση της ταινίας «Ειρήνη» αναδείχθηκαν στην τάξη θέματα: όπως η ανεκτικότητα που οφείλουν να έχουν οι χώρες υποδοχής και οι πολιτισμικές διαφορές. Με την επίσκεψή τους τέλος, στην εικαστική έκθεση συνειδητοποίησαν ότι παρόλο που ο ήρωας παλεύει με αντίξοες συνθήκες, επιβιώνει και συνεχίζει το διάβα του στο μονοπάτι της ζωής πιο ώριμος και δυνατός!
Ψηφιακή αφήγηση
Επιστέγασμα όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια τάξη, με θέμα το προσφυγικό, ήταν η δημιουργία μιας ψηφιακής αφήγησης. Το εφαλτήριο γι’ αυτό το εγχείρημα αποτέλεσε μία φωτογραφία του Γ. Μπεχράκη και της ομάδας του από τη συλλογή «Κάδρα μνήμης».

Οι μαθητές λοιπόν με αφορμή αυτή την εμβληματική φωτογραφία, που απεικονίζει ένα πατέρα πρόσφυγα με το παιδί του, προσπάθησαν να μπουν στη θέση αυτών των ανθρώπων και να γράψουν τη δική τους προσωπική ιστορία, στην οποία έδωσαν τον δικό τους τίτλο. Στη συνέχεια, όλοι μαζί συνέθεσαν τις ιδέες τους και δημιούργησαν μια ομαδική ιστορία με θέμα «Το ταξίδι του πρόσφυγα». Τέλος, επέλεξαν τις φωτογραφίες που θα κοσμούν τη ψηφιακή τους αφήγηση (όλες από τη συλλογή του Γ.Μπεχράκη), την ηχητική απόκρουση και προχώρησαν στην ηχογράφησή της. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε πραγματικά τα παιδιά, τα οποία προσπάθησαν να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. 

Προτεινόμενα άρθρα