Εμπρός… βιβλίο: «Νυχτερινό ατύχημα»

του Patrick Modiano,  μετάφραση: Βάσω Νικολοπούλου – Νίκη Ντουζέ, εκδόσεις Πόλις
Τι ακριβώς είναι μια «χαμένη αρμονία»; Το ίδιο αναρωτιέται κι ο αφηγητής αυτού του εκπληκτικού, μικρού και συμπυκνωμένου μυθιστορήματος που, αφού το καταπιείς, εκρήγνυται μέσα σου σε σοφές ιαματικές δόσεις καλαισθησίας, μελαγχολίας και συγκίνησης.
Γι’ άλλη μια φορά, ο Patrick Modiano, αυτός ο ευπατρίδης της νοσταλγίας, καταδύεται στο σκοτεινό πηγάδι του χρόνου, μήπως και σπάσει το ρεκόρ παραμονής κάτω απ’ το σήμερα – με τη διαφορά, ότι, και πάλι, αυτός που κρατάει την αναπνοή του, είναι ο αναγνώστης…
Γι’ άλλη μια φορά, στο γνώριμο και γνώριμα συναρπαστικό σύμπαν του Modiano, παρελθόν, παρόν και μέλλον διαλύονται (ή συγχέονται;), καθώς μια ξεκούρδιστη μνήμη πασχίζει να ανασυντεθεί, αναζητώντας το νόημα της ζωής, αλλά και το νόημα της αναζήτησης.
Ο Πατρίκ Μοντιανό θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.
Από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του Η μικρή Μπιζού (2002), Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά (2004).
***
«Στα βιβλία του Μοντιανό διακρίνουμε τις εμμονές του: την επίμονη αναζήτηση ταυτότητας, τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, την αίσθηση της απώλειας, την απουσία του πατέρα. Στην κατοχή, στη διάρκεια της οποίας διαδραματίζονται αρκετά έργα του, βρίσκεται η αφετηρία της αμφισημίας που τον χαρακτηρίζει και τον καθιστά μοναδικό· ο συγγραφέας αυτός κατορθώνει να οδηγήσει το μυθιστόρημα στα έσχατα όριά του. Πολλαπλασιάζοντας τις εναλλασσόμενες οπτικές παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα δαίδαλο όπου μεταμορφώσεις και όνειρα υπονομεύουν τις ελάχιστες βεβαιότητες που ακόμα του απομένουν». (Yannick Pelletie)

Προτεινόμενα άρθρα