Εντολή για έναρξη ελέγχων- Σήμερα η συνάντηση στη Ναύπακτο για τον αντικαπνιστικό

Συνάντηση-ενημέρωση με θέμα «Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο «Ξενία», στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Την πρόσκληση απέστειλε προς τους φορείς των επαγγελματιών ο αντιδήμαρχος καταστημάτων Αντώνης Φράγκος, έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, έρθει σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία σύντομα θα αρχίσει ελέγχους.

Η υπηρεσία φέρεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, καθώς ασφαλείς μας πηγές αναφέρουν ότι πρόσφατα έλαβε εσωτερικό έγγραφο από το υπουργείο, το οποίο την καλεί να αναλάβει δράση για την εφαρμογή, στην πράξη, του νόμου. Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι μεικτά κλιμάκια από την υπηρεσία υγιεινής και την αστυνομία σύντομα θα κάνουν τις πρώτες τους εξορμήσεις και στη Ναυπακτία, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί εάν το πρώτο πέρασμα θα είναι για… συμμόρφωση, ή από την αρχή ο νόμος… θα είναι νόμος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται καθώς τα πρόστιμα για τους  καπνιστές ξεκινούν από τα 50 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ, για κάθε καπνιστή που θα εντοπίζεται στο κατάστημα.

Όπως μας δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αντώνης Φράγκος ο ίδιος στη διάρκεια της εβδομάδας απέστειλε εγκύκλιο και σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, καθιστώντας τους σαφές το ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Ερωτηθείς για το τι γνωρίζει αναφορικά με τις διαθέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών μας είπε ότι η δική του πληροφόρηση λέει ότι σύντομα τα κλιμάκια ελέγχου θα είναι έξω, φέρνοντας σε ισχύ έναν νόμο που δεν εφαρμοζόταν. «Το ότι είχε αδρανήσει, δεν σημαίνει ότι δεν ίσχυε», μας είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με το ότι η συνάντηση έχει χαρακτήρα ενημέρωσης για το τι πρόκειται να συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο των καφέ-εστιατόρων Ντίνο Τσουκαλά, μας είπε ότι έχοντας κάνει ήδη έναν κύκλο συζήτησης με τους επαγγελματίες μέλη του συλλόγου δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά και το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην κίνηση των καταστημάτων τους. Ο ίδιος, βέβαια, ερωτηθείς για το θέμα μας είπε μόνο, και με νόημα, ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή θα γίνει για έναν νόμο, όχι που θα έρθει, αλλά που ισχύει, πράγμα που σημαίνει ή και αποδεικνύει πολλά πράγματα για την Ελλάδα του 2019. 

Τέλος να σημειώσουμε ότι η πρόσκληση είχε ως αποδέκτες:
1.την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας
2. τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ερμής»
3. το Σύλλογο Καφεπωλών-Εστιατόρων – Ξενοδόχων «Ο Ανεμογιάννης»

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Εμπρός” 

Προτεινόμενα άρθρα