Ενωτική Πρωτοβουλία: «Πρωτοπόρος ο δήμος με 19 δημόσια έργα στην Ναυπακτία!»

γενικο σχεδιο Αγ. Παρασκευής

«6,4 εκατομμύρια για 24 δημόσια έργα στην Αιτωλοακαρνανία από το πρόγραμμα Leader. Πρωτοπόρος ο δήμος Ναυπακτίας. Tα 5,2  εκατομμύρια σε 19 δημόσια έργα στην Ναυπακτία!». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, εστιάζοντας στα ευχάριστα της υπερδέσμευσης χρημάτων για έργα δημοσίου χαρακτήρα που θα γίνουν στη Ναυπακτία, ενταγμένα πλέον στο Leader. Η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής καλεί πλέον τη νέα να εργαστεί για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, και να μην τα θέσει σε κίνδυνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής του Τάκη Λουκόπουλου.
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 19 δημόσιων έργων στην Ναυπακτία, προϋπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή είναι σχεδόν 10πλάσια της ετήσιας χρηματοδότησης του δήμου για έργα!

Εκτός της επιτυχίας στο ποσό της χρηματοδότησης, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά ένταξη στο πρόγραμμα Leader!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην ένταξη και την ωρίμανση έργων. Με την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και των αιρετών στελεχών του δήμου φθάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που δικαίως δίνει στον δήμο Ναυπακτίας τον χαρακτηρισμό ως πρωτοπόρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και πανελλαδικά.

Να θυμήσουμε εδώ ότι όταν τον Δεκέμβριο του 2018, στο δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε η απόφαση για την κατάθεση των προτάσεων, η τότε αντιπολίτευση – σημερινή συμπολίτευση μας κατηγορούσε ότι κοροϊδεύουμε την τοπική κοινωνία γιατί είναι αδύνατον να πετύχουμε την χρηματοδότηση όλων των έργων. Μας ζητούσε μάλιστα, να είμαστε «ειλικρινείς» και να καταθέσουμε λιγότερες προτάσεις για έργα.

Κι όμως, όπως ακριβώς τους λέγαμε και τότε, ο δήμος Ναυπακτίας τα κατάφερε!

Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, κέρδισαν την χρηματοδότησή τους. Αν και ο αρχικός προϋπολογισμός για δημόσια έργα ήταν πολύ μικρότερος, (κοντά στα 2 εκατομμύρια) με τις παρεμβάσεις του δήμου στην θητεία του Τάκη Λουκόπουλου αυτός πολλαπλασιάστηκε. Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει από τον Δεκέμβριο του 2018.

Αναστήλωση Ανατ. Θαλασσίων Τειχών

Τα έργα που αφορούν στην Δ.Κ. Ναυπάκτου είναι
·         –η ανάπλαση με δημιουργία πλατείας στην Αγία Παρασκευή,
·         –η συντήρηση και αποκατάσταση του Νοτιοανατολικού τμήματος του κάστρου,
·         –η στερέωση του Βεζιρ Τζαμιού και η αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου.
Τα τρία αυτά έργα «δένουν» με το πολιτιστικό μονοπάτι, την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και της πλατείας Παπαχαραλάμπους, την ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ και τον εξοπλισμό της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας στην αίθουσα που σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο που ήδη υλοποιούνται.

Τις παρεμβάσεις αυτές συμπληρώνουν η ανάπλαση με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, ο πεζοδιάδρομος από το Γρίμποβο μέχρι το Λιμάνι, το τουριστικό καταφύγιο κ.α. με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα περισσότερα έτοιμα για δημοπράτηση.

Έτσι αποδεικνύεται πως η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, όχι μόνο είχε ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα, αλλά κυρίως τον τρόπο να υλοποιηθεί αυτό, αφού τα έργα που αφορούν στο κέντρο της πόλης και αλληλοσυμπληρώνονται, ξεπερνούν σε προϋπολογισμό, τα 12.000.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωσή τους δε, αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της καστρούπολης, την κάνουν ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες.


Κάπως έτσι φθάσαμε στο σήμερα, όπου η δημοτική αρχή απαιτείται να τρέξει το πρόγραμμα και στο επόμενο εξάμηνο να έχει δημοπρατήσει το σύνολο των έργων. Για την δημοπράτηση των 19 έργων του Leader, απαιτείται από την δημοτική αρχή να στοχεύσει σε αυτή, χωρίς ταλαντεύσεις, να διευκολύνει την δουλειά των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου και να λύσει προβλήματα.

Ελπίζουμε να τα καταφέρει και να μην ξαναδούμε το έργο που παίχθηκε με τα πεζοδρόμια μετά τον Σκα και στην Θέρμου.

Αναστήλωση Δυτ.Τειχών & Δυτ.Πύλης
Ακολουθεί ο κατάλογος των 19 σημαντικότατων  έργων που αφορούν στην Ναυπακτία.
1.            Ανάπλαση – ανάδειξη του τμήματος του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 600.000 ευρώ.
2.            Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας, 342.960 ευρώ.
3.            Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας, 167.710 ευρώ
4.            Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας, 450.000 ευρώ.
5.            Συντήρηση και προβολή αναρριχητικού πεδίου Βαράσοβας, 349.010 ευρώ.
6.            Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, 163.400 ευρώ.
7.            Αποκατάσταση μονοπατιών και διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Ναυπακτίας, 336.720 ευρώ.
8.            Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο,  436.000 ευρώ.
9.            Ανάπλαση τμήματος του οικισμού για την τουριστική προβολή της Τοπικής Κοινότητας Ανθοφύτου, 100.000 ευρώ.
10.          Κατασκευή αθλητικής εγκατάστασης στίβου στο Αντίρριο, 249.581 ευρώ.
11.          Κατασκευή Κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, 400.000 ευρώ.
12.          Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Μαμουλάδας –ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 24.791 ευρώ.
13.          Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Πούντου – ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 18.379 ευρώ.
14.          Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού και αντλιοστασίου ύδρευσης στην περιοχή Λυγιά Ναυπάκτου – ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 55.500 ευρώ.
15.          Πολυχώρος “Μανιταριού” Κεντρικής στην ορεινή Ναυπακτίας, 50.000 ευρώ

16.          Εμπλουτισμός ιματιοθήκης με παραδοσιακές φορεσιές Ναυπακτίας  40.000 ευρώ
17.          Συντήρηση και αποκατάσταση του Νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων της Ναυπάκτου, 600.000 ευρώ
18.          Στερέωση του Βεζιρ Τζαμιού και αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου,  200.000 ευρώ
19.          Δημιουργία και εξοπλισμός ψηφιακού κέντρου εμβατισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας Ναυπάκτου,  598.000 ευρώ»

Προτεινόμενα άρθρα