Ερωτήσεις και απαντήσεις από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας

Το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στο νομό Αιτ/νίας έθεσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας ο Α. Κοτσανάς, σημειώνοντας πως ήδη φορείς της περιοχής παίρνουν αποφάσεις, μετά και τα δημοσιεύματα που θέλουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου να χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας. «Γιατί δεν κάνατε καμία δήλωση, θα συνεχίσετε να σιωπάτε;», είπε προς το δήμαρχο, για να του απαντήσει ο Β. Γκίζας πως το μόνο νεότερο που έχει για την υπόθεση, μετά και τη συνάντηση που είχε με τους ξενοδόχους της περιοχής, είναι πως κανένας εξ αυτών δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στο σύστημα του υπουργείου για τη φιλοξενία. «Εάν υπάρξει επισήμως κάτι προς τα εμάς θα ενημερώσω το ΔΣ άμεσα. Οι άλλες περιοχές καλώς παίρνουν αποφάσεις και αντιδρούν γιατί έχουν δεδομένα», είπε καταλήγοντας.
Η πρόσληψη στην ΚΕΔΝ
Ο Α. Κοτσανάς, κατά το στάδιο των ερωτήσεων, έθεσε και το θέμα που αναφέρθηκε η εφημερίδα «Ναυπακτία press», σχετικά με τις πρόσφατες προσλήψεις στην ΚΕΔΝ. Έκανε λόγο για αδικία στη διενέργεια της διαδικασίας, όπως καταγγέλλεται, ρωτώντας γιατί δεν έχει βγει από την πλευρά του δήμου κάποια απάντηση έως ώρας. «Οι προσλήψεις έγιναν από το απερχόμενο ΔΣ της ΚΕΔΝ, άρα θεωρώ ότι το ερώτημα θα έπρεπε να στραφεί προς τα εκεί», είπε αρχικά ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, τόσο για το δικαίωμα των ενστάσεων, όσο και για το πώς γίνονται οι προσλήψεις. «Εγώ δεν μπορώ να έχω θέση», είπε, σημειώνοντας πως εάν υπάρχει η οποιαδήποτε ένσταση τότε μπορεί και προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένο τρόπο. «Εμείς κάναμε τις προσλήψεις σύμφωνα με το νόμο. Υπήρχε επιτροπή αξιολόγησης η οποία και βαθμολόγησε τις αιτήσεις», είπε ο μέχρι πριν λίγες ημέρες πρόεδρος της ΚΕΔΝ Ο. Κονίδας, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν επενέβη καθόλου στη διαδικασία.
Ο στολισμός της πόλης
Ο Α. Κοτσανάς, συνεχίζοντας το μπαράζ των ερωτήσεών του, έθεσε και το θέμα της ανάθεσης του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης, το οποίο κόστισε  11.000 ευρώ, ρωτώντας εάν ο επαγγελματίας που πήρε το έργο είναι ο ίδιος στο ακίνητο του οποίο στεγαζόταν προεκλογικά η παράταξη του δημάρχου. «Η ανάθεση έγινε με τον πλέον διαφανή τρόπο», απάντησε ο δήμαρχος, λέγοντας παράλληλα πως η παράταξή του όντος είχε μισθώσει, πράγμα που αποδεικνύεται, το ακίνητο του επαγγελματία κατά την προεκλογική περίοδο για εκλογικό κέντρο. «Οι τιμές όμως που κάθε φορά παίρνουμε είναι οι πραγματικές της αγοράς και όχι πλασματικές», πρόσθεσε ο δήμαρχος. 
Για το θέμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού λίγο αργότερα, έκανε αναφορά και ο αντιδήμαρχος Σ. Παπαβασιλείου, στρέφοντας τα βέλη του προς τον Α. Κοτσανά, λέγοντας πως η ανάθεση έγινε σε επαγγελματίας της πόλης, και όχι σε κάποιος από την Πάτρα, όπως έγινε πέρυσι επί ημερών του κ. Κοτσανά, με το τότε ποσό μάλιστα της ανάθεσης να φτάσει στα 24.000 ευρώ. Το γάντι όπως είναι λογικό δεν έμεινε κάτω, με τον πρώην αντιδήμαρχο να επανέρχεται υποστηρίζοντας, από τη μία, πως το ποσό προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση που έκανε περιλαμβάνοντας τοποθέτηση, συντήρηση και προμήθεια διάκοσμου, και από την άλλη πως ο επαγγελματίας που πήρε τη δουλειά είναι εγνωσμένης αξίας καθώς έχει κάνει αντίστοιχο έργο έως και στο ίδρυμα Νιάρχος.
Ένα ακόμα θέμα που ετέθη, κατά το στάδιο των ερωτήσεων, είναι αυτό της ανάρτησης του Πόθεν Έσχες, όσων συμβούλων υποχρεούνται, στο διαδίκτυο. Το έθεσε ο Γ. Γούλας προς το δήμαρχο, εστιάζοντας σε πρόσωπα την νυν διοίκησης που ήταν και στο παρελθόν σε θέση ευθύνης και δεν το έχουν πράξει. «Εγώ που το κάνω εισπράττω υποτιμητικά σχόλια», είπε μάλιστα, ρωτώντας το δήμαρχο για το σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό. «Όλα τα μέλη της διοίκησης που είναι σε κάθε θέση ευθύνης θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο Β. Γκίζας, επανερχόμενος και αργότερα στο θέμα, ζητώντας από τον επικεφαλής της ΑκΔ να κατονομάσει σε ποιος αναφέρεται. Ο δήμαρχος μάλιστα θέλησε να κάνει σαφές πως η υποχρέωση κατάθεσης του Πόθεν Έσχες είναι άλλη διαδικασία από αυτή της δημοσιοποίησης των στοιχείων, θέμα που έθεσε ο Γ. Γούλας, επιμένοντας όμως πως επί δικών του ημερών όλοι οι σύμβουλοι θα πράξουν αυτό που πρέπει. Ο ερωτών επανήλθε επιμένοντας να εστιάζει σε εκείνους που ήταν, αλλά και συνεχίζουν να είναι σε θέση διοίκησης, και δεν έκαναν τη δημοσιοποίηση για τα προηγούμενα χρόνια, με το δήμαρχο να του απαντά στο σημείο εκείνο πως αφού το θέμα τίθεται με αυτό τον τρόπο, τότε θα έπρεπε ως ερώτημα να τεθεί στο σύνολο των συμβούλων που είχαν θέση ευθύνης κατά το παρελθόν κι όχι μόνο σε εκείνους που σήμερα ανήκουν στην παράταξή του. 

Προτεινόμενα άρθρα