Ερώτηση της Αγ. Αδαμοπούλου για τις ελλείψεις στο γυμνάσιο Λιδωρικίου

Ερώτηση προς την Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις στο Γυμνάσιο Λιδωρικίου κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25 Αγγελική  Αδαμοπούλου. Η κ. Αδαμοπούλου, με καταγωγή από τη Ναυπακτία και τη Δωρίδα, της οποίας πρόσφατα φιλοξενήσαμε συνέντευξη στην «ε» (διαβάστε εδώ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ξεκινά έναν κύκλο παρεμβάσεων που αφορούν και σε ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικά στην ερώτησή της αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ,

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου Λιδωρικίου βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της  κατάστασης που επικρατεί στο σχολείο τους, ενώ με σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία  αλλά και  την αγανάκτησή τους για τα σοβαρότατα, χρόνια  προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της  υποστελέχωσης του σχολείου τους.

Τα προβλήματα στο Γυμνάσιο Λιδωρικίου ξεκίνησαν από την έναρξη του προηγούμενου σχολικού έτους, λόγω των απαράδεκτων και αδικαιολόγητων κενών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τα οποία καλύφθηκαν  με μεγάλη καθυστέρηση  τον  Ιανουάριο 2020.

Συνεπώς, σχεδόν ολόκληρη η προηγούμενη σχολική  χρονιά ουσιαστικά  χάθηκε, όχι  μόνο  σε σχέση  με  την καραντίνα, αλλά κυρίως εξαιτίας της συνολικής αδιαφορίας της Πολιτείας  για το συγκεκριμένο απομακρυσμένο σχολείο, πολλοί μαθητές του οποίου κατοικούν στα γύρω χωριά και αναγκάζονται να μετακινούνται  καθημερινά  με το  λεωφορείο.

Οι μαθητές  στο  ψήφισμά  τους  θέτουν ερωτήματα ως προς το πώς και πότε θα καλυφθούν τα κενά της περσινής χρονιάς- δεδομένου ότι  το σχολείο τους δεν διαθέτει μαθηματικό, φυσικό, φιλόλογο, καθηγητή γαλλικών και μουσικό- καθώς  και  με ποια εφόδια οι μαθητές της Γ΄ τάξης, που  βρίσκονται στο μεταίχμιο Γυμνασίου-Λυκείου θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Λυκείου, έχοντας τόσα κενά ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Λιδωρικίου έρχονται επίσης αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καθώς και  την αντικειμενική  αδυναμία  πιστής  τήρησης  των  μέτρων  υγιεινής, δεδομένου ότι  κατά τη διάρκεια των   διαλειμμάτων  οι μόνοι διορισμένοι καθηγητές στο σχολείο  είναι η  Διευθύντρια και ο θεολόγος  ( ο οποίος 2 από τις 5 ημέρες της εβδομάδας  βρίσκεται σε άλλο σχολείο ).

Ας σημειωθεί τέλος, ότι η συνεχόμενη υποβάθμιση του σχολείου τους, εξωθεί τους μαθητές  στο να εγκαταλείψουν τον τόπο  και τις οικογένειές τους,  προκειμένου να  πάψουν να φοιτούν σε  ένα  εν τοις πράγμασιν «κλειστό» σχολείο.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, ερωτάσθε:

1)            Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για  την  άμεση κάλυψη όλων των κενών στο Γυμνάσιο Λιδωρικίου;

2)            Με ποιο τρόπο θα  ολοκληρωθεί  η διδακτέα ύλη της περσινής σχολικής χρονιάς, η οποία άρχισε  να διδάσκεται στο τέλος του Α’ τετραμήνου 2020;

3)            Με ποιους τρόπους θα αποφευχθεί το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της υποστελέχωσης, σε πολλά  απομακρυσμένα  Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας;

4)            Για ποιους λόγους η κάλυψη των κενών σε  έναν μεγάλο αριθμό  Γυμνασίων  και Λυκείων της Χώρας δεν επιτυγχάνεται παρά μόνον πολύ αργότερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς»;

Προτεινόμενα άρθρα