Ζητά απαντήσεις η παράταξη του Β. Γκίζα για το που πήγαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

«Η διαφάνεια σήμερα και το ερώτημα «που πήγαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;». Αυτός είναι ο τίτλος της παράταξης του Β. Γκίζα, μετά τα όσα συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο χθες το απόγευμα για τα αντισταθμιστικά που θα πάρει ο δήμος Ναυπακτίας από το αιολικό πάρκο στο Μακρυνόρος. Η παράταξη της δημοτικής αρχής ασκεί σκληρή κριτική για τα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια επί του ίδιου θέματος, σε άλλα πάρκα, αλλά κανείς δεν έμαθε τίποτα, προκαλώντας ακόμα και σήμερα να ενημερώσουν την κοινωνία όσοι χειρίστηκαν το θέμα για το που πήγα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενημέρωση για τις αντισταθμιστικές παροχές που εξασφάλισε ο Δήμος Ναυπακτίας από την εταιρεία Μακρυνόρος Α.Ε. η οποία προχωρά το έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση Μακρυνόρος του Δήμου Ναυπακτίας,  έκανε ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Από τη συζήτηση αναδείχτηκε πως για πρώτη φορά Δημοτική Αρχή παραθέτει αναλυτικά και σε γνώση όλων, αιρετών και κοινωνίας, τα έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο ενός τέτοιου έργου, ενώ ταυτόχρονα και παρά τα επίμονα ερωτήματα παραμένει στο σκοτάδι το τί κέρδισε ο Δήμος κατά το πρόσφατα παρελθόν μέσα από αντίστοιχες παρεμβάσεις σε πέντε σημεία στις περιοχές Μακύνειας, Αντιρρίου και Χάλκειας.

Ο Δήμαρχος, κ.Βασίλης Γκίζας, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν γίνει με την Εταιρεία, από την οποία ο Δήμος αναμένεται να επωφεληθεί σε έργα, μελέτες και λοιπές παρεμβάσεις, ύψους 860.000 ευρώ. Όπως τόνισε, το σύνολο αυτών θα περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες (αρμόδια Υπηρεσία, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο κλπ), ώστε να τεθεί σε γνώση όλων.  Επιπλέον, επανέλαβε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με λελογισμένο τρόπο και δεν πρόκειται να συνηγορήσει στη δημιουργία αιολικών πάρκων στις περιοχές Βαράσοβας, Κρυονερίου και Σαράνταινας.

Μελανό σημείο της συζήτησης, το οποίο εγείρει πολλά ερωτήματα, οι διαφορετικές και σε ορισμένες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν για το θέμα των αντισταθμιστικών από στελέχη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», τόσο σε ό,τι αφορά στα αντίστοιχα αντισταθμιστικά που εξασφαλίστηκαν επί ημερών της στη Διοίκηση, όσο και για το ποια θα πρέπει να είναι η τακτική του Δήμου σήμερα. Αναλυτικότερα, ο πρώην Δήμαρχος κ.Τάκης Λουκόπουλος, ενώ χαιρέτησε τη σημερινή πρωτοβουλία του Δήμου, δήλωσε ότι επί θητείας του δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο επί πέντε έτη αντιδήμαρχος κ.Ανδρέας Κοτσανάς, όμως, υποστήριξε πως υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής του Δήμου με τις εταιρείες, σημειώνοντας μάλιστα πως εξασφάλισε πολλά και σημαντικά έργα. Στο ερώτημα ποια είναι αυτά, πόσο κόστισαν και γιατί δεν πέρασαν ποτέ μέσα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου δεν έδωσε καμία απάντηση, αφήνοντας θολό το τοπίο διαχείρισης παρεμβάσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (ή και εκατομμυρίων ευρώ), που ο ίδιος, δημοσίως, αποδέχτηκε πως έκανε.  Ο ίδιος μάλιστα, συνεχίζει να μη θέτει σε γνώση της κοινωνίας το Πόθεν Έσχες του για αυτή την πενταετία.

Στο κλίμα των πολλών ερωτημάτων που παρέμειναν αναπάντητα συνεισέφερε και η τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ.Γιώργου Σιαμαντά, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν, είναι και θα είναι «κατά» κάθε διαπραγμάτευσης με τις εν λόγω εταιρείες.

Και το ερώτημα παραμένει:

Τελικά, τί έγινε κατά την πενταετή θητεία της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας»;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με κάθε διαφάνεια θα κάνει γνωστά όλα όσα εξασφαλίστηκαν ως αντισταθμιστικά οφέλη, στην παρούσα φάση, από την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου. Το τί πήρε ο Δήμος από τα αντίστοιχα πέντε των προηγούμενων ετών παραμένει, ωστόσο, στο σκοτάδι! Κάθε άλλη απάντηση από εκείνους που τα διαχειρίστηκαν, πέραν της αναλυτικής παράθεσης του που πήγαν εκατοντάδες (ή και εκατομμύρια ευρώ), και γιατί αυτά δεν πέρασαν ποτέ μέσα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, μόνο ως ύποπτη θα μπορούσε να εκληφθεί».

Προτεινόμενα άρθρα