Ζ. Δράκου-Βούλγαρη: Ντίνου Ν. Μακρυγιάννη-Σημαδεύοντας τ’ αχνάρια της Ρούμελης

Έκδοση Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης, Ναύπακτος 2018

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι βιβλιοκριτικές για τα βιβλία του Ντίνου Μακρυγιάννη, απ’ ότι διαβάζω, είναι πάντα θετικές σε όλα τα Ρουμελιώτικα έντυπα και συνοδεύονται από κολακευτικά σχόλια και σκέψεις με νόημα, διότι μας είχε συνηθίσει σε κείμενα με πρωτότυπα και πολύτιμα στοιχεία τα οποία διαβάζονται ευχάριστα, ξεκούραστα και κεφάτα, με αποτέλεσμα να μιλάνε ευθέως στην ψυχή και την καρδιά μας, δημιουργώντας ευφορία και ανάταση.

Σ’ όλα τα γραφτά του Ντίνου Μακρυγιάννη πρυτανεύει η ευγένεια, η ευπρέπεια, η αρχοντιά και το ήθος. Η συνέπεια, ο λόγος του και τα επιχειρήματα εξαντλούνται μέσα από τα γραπτά του, στα οποία ακτινογραφεί την ενδιαφέρουσα θεματογραφία του.

Ιδιαίτερα στο τελευταίο βιβλίο του «Σημαδεύοντας τ’ αχνάρια της Ρούμελης» αποδεικνύει ότι είναι άριστος χειριστής της πένας και με περισσή ενάργεια μας μιλάει για παράδοση, δημοτικό τραγούδι, χορό, πολιτισμό, ομορφιές, αρετές κι αξίες που κοσμούν τη ρουμελιώτικη ψυχή, την πνευματική ύπαρξη και την περήφανη υπόστασή της.

Το ανθοφόρο βιβλίο του Ντίνου Μακρυγιάννη «Τ’ Αχνάρια της Ρούμελης» είναι ένα ορυχείο αποφθεγμάτων. Η φιλοσοφία του έκδηλη και πρόκληση προς ανίχνευση των όσων θέλει να φανερώσει και να επισημάνει με γλυκιά φωνή, καθάργια γλώσσα και λαγαρή λογοτεχνική έκφραση.
Διαβάζοντας αυτό το Ρουμελιώτικο εγκόλπιο της Ελληνικής ποίησης βρίσκει κανείς συγγραφικές ευαισθησίες, περιγραφές με αποτυπώματα ψυχής, με απαλά χρώματα, βαθύ στοχασμό και πλούσια ποιητική ουσία.

Το πόνημα του ποιητή και συγγραφέα Ντίνου Μακρυγιάννη έχει μια ιερότητα για τους νοσταλγούς του αγίου βίου της υπαίθρου! Οι αναφορές του σε αναγνωρισμένα πρόσωπα, αναμφισβήτητες αρετές και αναλλοίωτες αξίες επιβεβαιώνουν την πολυμάθειά του και την ευρύτητα της ανατομικής λεπτομέρειας και της αφθαρσίας που αναπόδραστα έρχεται σε ρήξη με τον μοντέρνο μηδενισμό κάθε πατροπαράδοτης παράδοσης.

Η αγάπη του για την χιλιάκριβη Ρούμελη και οι ανησυχίες του για τη διατήρηση των θησαυρών της, κραδαίνουν μέσα στις φορτωμένες σελίδες του βιβλίου του δυναμικά, στιβαρά και ηχηρά.
Ρουμελιώτης από κούνια ο Ντίνος Μακρυγιάννης σημαδεύει τ’ αχνάρια της Ρούμελης γιατί θεωρείται και είναι η κοιτίδα της Ελληνικής Ελευθερίας, της Εθνικής ανεξαρτησίας, της αρρενωπής λεβεντιάς και ο φόρος τιμής και θυσίας της πρωτόγνωρης παλληκαριάς.

Το πρωτότυπο και ακονισμένο βιβλίο «Σημαδεύοντας τ’ αχνάρια της Ρούμελης» έχει ανεβάσει το Ντίνο Μακρυγιάννη στη συνείδηση των αναγνωστών του και όχι μόνο, διότι απέδειξε και αποδεικνύει μέρα με τη μέρα, ότι η αποδοχή του τείνει να ξεπεράσει τα σύνορα της Ρούμελης και να διεκδικήσει μια θέση στην νεοελληνική λογοτεχνία.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να επιτευχθούν οι στόχοι του και να εκπληρωθούν τα όνειρά του.
Θερμά συγχαρητήρια.

Ζιζίκα Δράκου-Βούλγαρη 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 

Προτεινόμενα άρθρα