Η «Αλκυόνη» πετά όλο και πιο ψηλά


Μία ξεχωριστή, από κάθε άποψη, εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος ΑμεΑ Αλκυόνη το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στην πόλη της Ναυπάκτου. Μία βραδιά ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης από τους ανθρώπους της προς εκείνους που έχουν στηρίξει το έργο του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παράλληλα και μία βραδιά αγάπης που πάντα εμπεριέχει και το μήνυμα της προσφοράς.

Όσοι έδωσαν το παρών, και ήταν τόσοι πολλοί που ο χώρος αποδείχτηκε μικρός για να τους χωρέσει όλους, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τους ωφελούμενους των δομών της Αλκυόνης, οι οποίοι για μία ακόμα φορά έκλεψαν την παράσταση. Όντας οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, μετέδωσαν το κέφι τους, «εκμεταλλευόμενοι» τις υπέροχες μελωδίες που πλημμύρησε το χώρο ο Παντελής Αναστασόπουλος με την ορχήστρα του (στον ήχο ήταν ο Δημήτρης Ιωάννου). Για μία ακόμα φορά ο Σύλλογος απέδειξε περίτρανα πως οι σπόροι που έχει εδώ και χρόνια «φυτέψει» στην περιοχή ανθίζουν σε κάθε ευκαιρία. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας η όλο και μεγαλύτερη στήριξη του σπουδαίου έργου που παράγει, από μία μικρή κοινωνία που ναι μεν θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αναφορικά με τις σχέσεις του με τα ΑμεΑ, και που όμως έχει κατά κοινή ομολογία κάνει πολλά βήματα προόδου χάρη στη δουλειά των δομών που έχουν αναπτυχθεί. 

Το παρών στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, έδωσαν ο π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Αντώνης Χαροκόπος.
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Equal Sport for All – ESFA»
Η εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, είχε για την ατζέντα της Αλκυόνης και μερικές ακόμα ειδήσεις, κυρίως σχετικά με τις δράσεις της. Καταρχάς έγινε η παρουσίαση των επιστημονικών συμπερασμάτων του Προγράμματος Equal Sport for All – ESFA, στο οποίο επί τρία χρόνια συμμετείχε ο Σύλλογος, και το οποίο ολοκληρώθηκε. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε και η τελευταία συνάντηση στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εκεί παρουσιάστηκαν από τις χώρες που συμμετέχουν όλα τα αποτελέσματα του έργου σε έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο. Επίσης, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα θέματα για τον ρόλο του αθλητισμού στην πρόληψη και την αναπηρία, τη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση της αναπηρίας, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αθλητική και την ψυχική υγεία, καλές πρακτικές ένταξης μέσα από διάφορα αθλήματα, καθώς και ένα «ζωντανό» εργαστήριο για τον χορό και την αναπηρία.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus sport amea που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και αντίστοιχους φορείς και Πανεπιστήμια από πέντε χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο). Σκοπός του ήταν ο σχεδιασμός και η δημιουργία καλών οδηγιών και πρακτικών εκγύμνασης ΑμεΑ. Οι ωφελούμενοι της Αλκυόνης είχαν τη δυνατότητα να αθλούνται δύο φορές την εβδομάδα, στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο Πατρών από ειδικευμένους γυμναστές, μαζί με άλλους ωφελούμενους αντίστοιχων Συλλόγων της Πάτρας (Μαχητές, Μέριμνα, ΣΟΨΥ κ.α.). Τα αθλήματα στα οποία έλαβαν μέρος ήταν: χορός, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, τένις, κολύμβηση και ποδόσφαιρο.
Να σημειωθεί, επίσης, πως τα αποτελέσματα από πλευράς Συλλόγου τα παρουσίασε ο φυσικοθεραπευτής Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος ήταν και ένας από τους υπεύθυνους του Προγράμματος.
«Γλυκές αλχημείες» στη Στέγη «Ταξίδι»
Ζύμη, αλεύρι, γλυκά, χαμογελαστά πρόσωπα … Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκριζε κανείς το πρωί της περασμένης Κυριακής 15 Δεκεμβρίου στη Στέγη «Ταξίδι». Κι αυτό, γιατί οι ωφελούμενοι και το προσωπικό της Στέγης υποδέχθηκαν τον ζαχαροπλάστη Παύλο Νικολάου, ο οποίος προσφέρθηκε να φτιάξει χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κουραμπιέδες μαζί με τους ωφελούμενους. Όλοι μαζί λοιπόν έβαλαν τα γάντια τους, σήκωσαν τα μανίκια και έγιναν έστω και  για λίγο ζαχαροπλάστες!
Η «συνταγή» εγγυημένη: μπόλικες γνώσεις και τεχνική από τον κ. Νικολάου, άφθονα χαμόγελα και προθυμία από τους ωφελούμενους της Στέγης. Αποτέλεσμα; Ο χώρος  πλημμύρισε ευωδιές και εδέσματα! Να σημειωθεί, τέλος, πως η ιδέα αλλά και η υλοποίησή της ήταν μια ευγενική χορηγία του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου Σπύρου Τσέλιου.

Προτεινόμενα άρθρα