Η ΔΕΥΑΝ για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο

Για τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝ, εν καιρώ κορονοϊού, αλλά και τις σημαντικές αποφάσεις που παίρνονται σε αυτό, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Δημητρόπουλος. Στη συνέχεια μάλιστα κατέθεσε και ερώτηση προς το δήμαρχο Ναυπακτίας σχετικά με τις προθέσεις του για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η εταιρεία, και εάν σκοπεύει να βάλει πλάτη σε αυτή και να μην… κλείνει, για να του απαντήσει ο Βασίλης Γκίζας πως τοποθετείται μόνο επί πραγματικών δεδομένων, τα οποία διαμορφώνουν οι πολιτικές αποφάσεις και όχι οι ευχές.

Αναλυτικά ανέφερε σε αυτή:

«Η πανδημία του κωρονοιού δημιούργησε πολλά προβλήματα στις συνεδριάσεις των οργάνων και των επιχειρήσεων των Δήμων. Σύμφωνα με το νόμο πρέπει να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς η με φυσική παρουσία λαμβάνοντας τα κατάλληλα μετρά. Η ΔΕΥΑ Ναυπακτίας στο θέμα αυτό από τότε που άρχισαν οι περιορισμοί έχει επιλέξει τις δια περιφοράς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα διαλόγου, ερωτήσεων, ενημέρωσης για τα ζητήματα της επιχείρησης (θα μπορούσαν να γίνονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τις προβλεπόμενες προφυλάξεις καθόσον το συμβούλιο είναι 11μελές) με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι γίνεται και σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Από τα θέματα όμως και τις εισηγήσεις που λαμβάνουμε  ανησυχητικό είναι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ,  η Διοίκηση που όρισε ο κ. Γκίζας προβαίνει σε διαγωνισμό ύψους 260.000€, για υπηρεσίες με υπέρογκο κόστος οι οποίες γίνονται και θα μπορούσε να γίνονται από την επιχείρηση, σε πολύ μικρότερο κόστος και με περισσότερα οφέλη. Στην  ουσία η προκήρυξη  αφορά την πρόσληψη δέκα(10) εργαζομένων, ήτοι ένα(1) Μηχανικό Π.Ε., ένα(1) Χημικό Π.Ε., τρεις(3) υδραυλικούς,  τρείς (3)εργάτες   γενικών καθηκόντων, έναν(1)  αδειούχο χειριστή για το αποφρακτικό μηχάνημα και  ένα(1) οδηγό για το βοθροφόρο όχημα.

Σημειωτέον αυτός ο διαγωνισμός γινόταν έως το 2018 και ήταν ένας έμμεσος τρόπος εύρεσης  προσωπικού, ο οποίος με δυσκολία περνούσε κάθε φορά από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με το σκεπτικό ότι την επόμενη φορά θα προσλάβουμε νομίμως όπως οφείλουμε το αναγκαίο προσωπικό. Έτσι το 2018 και με νεώτερο  νόμο, έγινε τροποποίηση του εσωτερικού οργανισμού ώστε να προσληφθεί το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό που χρειάζεται η επιχείρηση, είτε μέσω ΑΣΕΠ ή μέσω ΙΔΟΧ(ορισμένου χρόνου) όπου τηρούνται αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά κυρίως πολλές από αυτές τις ειδικότητες μπορούν να γίνουν και μέσω ΟΑΕΔ με ελάχιστο ή καθόλου κόστος επιβάρυνσης.  Επίσης οι δυο ανωτέρω επιστήμονες οι οποίοι κάνουν την εξειδικευμένη δουλειά,  την κάνουν χρόνια  υπό την ομπρελά της εργολαβίας, στερώντας παράλληλα   από την ΔΕΥΑΝ την δυνατότητα να έχει την τεχνογνωσία και τα πιστοποιητικά τα οποία  πληρώνει αδρά, ιδιαίτερα τώρα με τα αναβαθμισμένα μηχανήματα του βιολογικού και των τηλεμετρικών συστημάτων που παρακολουθούν την διάθεση και τις απώλειες νερού.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο ανάδοχος που μόνιμα  έως τώρα νομίμως αναλάμβανε  το έργο,  θέτει αυτούς τους εργαζόμενους στην διάθεση του  προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΝ ο οποίος κάνει συνολικά όλη την δουλειά,  προσθέτοντας και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΝ. Επίσης τα υλικά  τα μέσα τα καύσιμα και όλα ότι χρειάζεται τα επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΝ.

Συνοπτικά η εργολαβία θα στοιχίσει 260.000€ με τον ΦΠΑ και πρέπει να προσθέσουμε επί πλέον τα υλικά, καύσιμα αυτοκίνητα με όλα τα έξοδα τους  που τα πληρώνει η ΔΕΥΑΝ ώστε να δούμε που φτάνει το κόστος. Περαιτέρω η προβλεπόμενη σύμβαση αναφέρει ότι ο ανάδοχος συντηρεί όλα τα δίκτυα ενώ αυτό το  κάνει η ΔΕΥΑΝ χρησιμοποιώντας και άλλους εργολάβους  εκσκαφών κλπ. με άλλους διαγωνισμούς και δεν διαχωρίζεται πουθενά ΔΕΥΑΝ και ανάδοχος. Σημειωτέον οποιαδήποτε ποινική ή αστική ευθύνη για ότι δήποτε συμβεί  βαρύνει αποκλειστικά την ΔΕΥΑΝ και την διοίκηση της. Για να αναληφθούμε τα μεγέθη να πούμε ότι η ΔΕΥΑΝ κάνει τζίρο της τάξεως των 2.000.000€ ετησίως που σημαίνει ότι για κάθε μείωση δαπάνης 100.000€ θα μπορούσε να γίνει μεσοσταθμική μείωση των τιμολογίων 5%, ή μεγαλύτερες μειώσεις σε τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε όλα τα ανωτέρω αν προσθέσουμε  ότι και τα οικονομικά και άλλες διοικητικές υπηρεσίες έχουν δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες, από τους μεταναστεύσαντες στις τελευταίες εκλογές υπό  τον  κ. Γκίζα, ουσιαστικα δεν υπαρχει ΔΕΥΑΝ. Υπάρχουν  εργολαβοι που πληρωνονται αμεσα, αλλά  τις αδυναμίες  πληρωμών του κόσμου, τους τόκους,  τα δάνεια, τις οφειλές εδώ και εκεί, που μάλιστα τελευταία αυξάνονται δραματικά, τις χρεώνεται και τις  χρεωστάει η ΔΕΥΑΝ, δηλαδή οι κάτοικοι της Ναυπακτίας. Άλλωστε αυτά και το τι μας περιμένει, είχαν προαναγγελθεί στη μοιρασιά  της εξουσίας από τις συνδιοικούσες παρατάξεις, οι οποίες χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα αναρριχήθηκαν στην εξουσία και καλούνται τώρα οι πολίτες να πληρώσουν το μάρμαρο.

Τέλος καλούμε τον Δήμαρχο τον κ. Γκίζα και τους υπ’ αυτόν   συνδιοικούντες  να λάβουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται  ώστε να προστατευθεί η επιχείρηση η οποία είναι επιφορτισμένη και χειρίζεται τα ύψιστο αγαθό που είναι το νερό, την ασφάλεια και την υγιεινή των κατοίκων και παράλληλα να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αποθεμάτων νερού στην περιοχή μας».

«Θα την κλείσετε;»

Εμμένοντας στην υπόθεση ΔΕΥΑΝ ο Νίκος Δημητρόπουλος, στο στάδιο των ερωτήσεων, είπε πως όταν επί ημερών του Τάκη Λουκόπουλου η εταιρεία ήταν με την πλάτη στον τοίχο, και με τον εργολάβου έργου της αποχέτευσης να κάνει κατάσχεση σε λογαριασμούς της, ο τότε δήμαρχος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν κλείνει καμία επιχείρηση του δήμου. «Μπορείτε να πείτε κι εσείς το ίδιο, παρά τα όσα λένε… δικοί σας, ότι θα κλείσει κάποια στιγμή η ΔΕΥΑΝ;», ρώτησε στη συνέχεια, θέτοντας μάλιστα και το θέμα της εμπλοκής της περιφέρειας στο ζήτημα της αποχέτευσης. Πιο συγκεκομμένα εστίασε στις ενέργειες που έχει κάνει εκείνη, και ζήτησε να μάθει αν ο δήμος έχει δίαυλο επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, ώστε να κάνει ανάκληση των ενεργειών που έχουν γίνει από υπηρεσίες του.

«Απαντώ σε σοβαρές ερωτήσεις»

«Δεν ξέρω για ποιους ψιθύρους λέτε, τα οποιαδήποτε προβλήματα δεν ανέκυψαν σε έξι μήνες, και ένα από τα πολύ σοβαρά είναι η οφειλή προς τον εργολάβο της αποχέτευσης», είπε αρχικά ο Βασίλης Γκίζας, θυμίζοντας πως η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής προεκλογικά δεν είπε την αλήθεια στο Ναυπακτιακό λαό για το θέμα, παρά μίλησε για δικαίωση του δήμου με απόφαση του υπουργού, και όχι για ένα στάδιο πριν τα δικαστήρια, όπου και τελικά πήγε η υπόθεση. «Η προσφυγή της Περιφέρειας έγινε επί ημερών σας και μάλιστα από την προηγούμενη διοίκησή της, και θα τη βρούμε μπροστά μας», είπε συνεχίζοντας ο δήμαρχος, σημειώνοντας για την ερώτηση που του ετέθη: «θα απαντώ μόνο σε σοβαρές ερωτήσεις». «Σε κανέναν δήμαρχο δεν είναι στις προθέσεις του να κλείνει επιχειρήσεις. Αυτό που κάνετε είναι λαϊκισμός. Μιλάτε για καθεστώς εργολάβων, αλλά δεν άλλαξε τίποτα με αυτά που γίνονταν επί ημερών σας, αλλά και πιο πριν», είπε, καταλήγοντας ο δήμαρχος: «Οι πολιτικές επιλογές είναι που βάζουν θηλιές ή σώζουν, δεν είναι οι δηλώσεις ή οι ευχές».

Προτεινόμενα άρθρα