Η Δωρίδα και οι τουριστικές της προοπτικές-Επιτυχημένη ημερίδα στο Ευπάλιο


Με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων, επισήμων και πολιτών, από τη Δωρίδα και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ευπάλιο η εκδήλωση της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων με θέμα «Πορεία και προοπτικές του τουρισμού στη Δωρίδα». Τα όσα ακούστηκαν κρίνονται άκρως σημαντικά για τη χαρτογράφηση των κύριων αξόνων που θα πρέπει να βασιστεί η τουριστική πολιτική της περιοχής, επενδύοντας στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Το μήνυμα του Χ. Θεοχάρη
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του για την ημερίδα το dordanews.gr, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επίσημος προσκαλεσμένος, την τελευταία στιγμή δεν κατόρθωσε να παραβρεθεί λόγω επείγουσας κυβερνητικής σύσκεψης στην Αθήνα την ίδια ώρα. Σε μήνυμά του, όμως, το οποίο αναγνώστηκε στην εκδήλωση ο ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη τιμή χαιρετίζω την ειδική εκδήλωση της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), στη διάρκεια των οποίων έχει παραχθεί σημαντικό έργο για την ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Tα οφέλη του τουρισμού επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών καθώς διαχέονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και περιφέρειες της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τουριστική ανάπτυξη της Δωρίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την προβολή ιστορικών τοποθεσιών όπως την Πενταγιού, το Κροκύλειο, την Αρτοτίνα, το Λιδωρίκι.
Η Δωρίδα προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός, συνεδριακός και γαστρονομικός τουρισμός, τα εναλλακτικά sports και ο αγροτουρισμός που είναι σημαντικές για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να δώσει μία άλλη πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της Δωρίδας με άξονα σημαντικά μοναστήρια όπως η Μονή Αγίου Νεκταρίου, η Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ, η Ιερά Μονή της Παναγίας Βαρνάκοβας και ο Αϊ Γιάννης Πρόδρομος.
Ιδανικές συνθήκες προσφέρονται επίσης για τη διοργάνωση συνεδρίων σε οργανωμένες μονάδες που υπάρχουν στην Ερατεινή, στο Μοναστηράκι, στα Τριζόνια, στο Μαραθιά, στη Χιλιαδού, στο Λιδωρίκι όπως επίσης και για την ενίσχυση του αγροτουρισμού καθώς ο επισκέπτης της Δωρίδας μπορεί ακόμα και σήμερα να έρθει σε επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής επιλέγοντας είτε να διαμείνει σε χωριά όπου το Ρουμελιώτικο συναίσθημα και η Δωρική φιλοξενία κυριαρχούν είτε να επισκεφθεί νεόδμητες αγροτουριστικές μονάδες επιτυγχάνοντας την εξοικείωση με τις αγροτικές εργασίες και ασχολίες.
Σε αυτό το πλαίσιο οι πρωτοβουλίες της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Δωρίδας είναι καταλυτικές για την δωδεκάμηνη τουριστική δραστηριότητα η οποία αναμφισβήτητα δημιουργεί «αλυσίδα» υψηλής προστιθέμενης αξίας και διατοπικές συνεργασίες.
Η προσωπική μου αρωγή στους σκοπούς της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων είναι δεδομένη και προσβλέπω σε μία στενότερη συνεργασία με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργία συνεργειών για την αναπτυξιακή προοπτική και το τουριστικό μέλλον της Δωρίδας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή ειδική εκδήλωση
Με εκτίμηση
Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού»
Οι τομείς που πρέπει να εστιάσει η περιοχή
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, όλοι οι ομιλητές έδωσαν ο καθένας από την πλευρά του το ξεχωριστό στίγμα που πρέπει να στοχεύσει η Δωρίδα για να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν, έξω από τα πεπατημένα και γνώριμα τουριστικά μονοπάτια. Μίλησαν για τον προσκυνηματικό, τον ορειβατικό, τον αθλητικό τουρισμό που ο κάθε τομέας ξεχωριστά μπορεί να δώσει δωδεκάμηνη τουριστική πνοή στην περιοχή, αναλύοντας τα επιμέρους οφέλη που θα προκύψουν από αυτές τις τουριστικές στοχεύσεις και δραστηριότητες.
Στο πνεύμα αυτό ήταν και ο χαιρετισμός του δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη που ζήτησε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε μαζί με τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, να ξεκινήσει μια νέα εποχή με προοπτική και στόχευση για τον τουρισμό της Δωρίδας.
Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν οι εξής:
·       Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, με θέμα: «Προσκυνηματικές περιηγήσεις στη Δωρίδα»
·       Θωμάς Ρούμπας, Επιχειρηματίας, με θέμα «Αθλητικός Τουρισμός – Η εμπειρία του Tihio Race»
·       Μαρία Ανδρίτσου, Προϊσταμένη Τμήματος Συντονισμού & Υποστήριξης Υπηρεσιών Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού, με θέμα: «Προτάσεις για τουριστική προώθηση & προβολή του Δήμου Δωρίδος»
·       Γεώργιος Καλαντζής, Καθηγητής Φυσικός, με θέμα: «Δημιουργία & ανάπτυξη πολιτιστικών – περιβαλλοντικών διαδρομών στην Δ.Ε Ευπαλίου. Παρουσίαση μελέτης (Δήμου & Συλλόγων)»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση από την Μαρία Ανδρίτσου του βιβλίου «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ταξίδι στο χρόνο» που έγραψε ο Δωριέας Κώστας Χρ. Κατσιγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, π. Γεν. Δντής ΕΟΤ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων. Ο Κ. Κατσιγιάννης με την τεράστια εμπειρία του ως ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού Τουρισμού έκλεισε την εκδήλωση καταθέτοντας συνοπτικά την δική του πρόταση για τα τουριστικά δρώμενα της Δωρίδας και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να μπορέσει η περιοχή να έχει μια αξιόλογη τουριστική προοπτική.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, που τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Δωρίδας και της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας, διένειμαν σε όσους έδωσαν το παρών και ένα κείμενο, το οποίο ανέφερε τα παρακάτω:
Σύντομο ιστορικό της ΕΔΕΠ
Η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ) ιδρύθηκε το 2014. Σύμφωνα με το καταστατικό, ο σκοπός της είναι μεταξύ των άλλων η καταγραφή των Δωριέων επιστημόνων, η επιστημονική αρωγή σε κάθε δημόσιο φορέα και το Δήμο Δωρίδος, η διαμόρφωση τράπεζας πληροφοριών, η ανάδειξη του επιστημονικού έργου και των επιστημονικών επιτευγμάτων των Δωριέων επιστημόνων, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων της Δωρίδας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών προς το περιβάλλον, η εκπόνηση ερευνών και άλλων ειδικών μελετών για την ανάπτυξη της Δωρίδας, κ.ά.
Επίσης όπως αναφέρει το καταστατικό της στόχος της είναι ακόμα, η «ιδιαίτερη προσοχή για την ανάδειξη του πνευματικού, πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Δωρίδας, ώστε να καταστεί όπως δικαιούται τουριστικό κέντρο».
Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, προωθεί την δημιουργία πολύτομης ειδικής επιστημονικής έκδοσης για την «Συμβολή των Δωριέων στην υπόθεση της Επανάστασης του 1821», διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, παραγωγή ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την περιοχή και την ιστορία της, οργάνωση δράσεων σε σχολεία, δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου/ βάσης δεδομένων για την ιστορία της Δωρίδας
Το διοικητικό συμβούλιο
Από τις τελευταίες αρχαιρεσίες αναδείχτηκε το νέο Δ.Σ, που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιωτόπουλος Δημήτρης (Μαλανδρίνο), Δικηγόρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παπαθανασίου Γεώργιος (Συκιά – Καρούτες), Οικονομολόγος, π.Υποδιοικητής ΕΤΒΑ
Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντωνόπουλος Κώστας (Τείχιο), Οικονομολόγος, π. Γενικός Διευθυντής Σιβητανιδείου Σχολής, π.Αντιδήμαρχος Δωρίδος
Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατσιγιάννης Κώστας (Κλήμα-Τρίστενο), Πολιτικός Μηχανικός, π.Γενικός Διευθυντής του ΕΟΤ
ΤΑΜΙΑΣ: Καραγιάννης Ιωάννης (Πάνορμος-Κόκκινος), Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος
ΜΕΛΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Θεοχαρόπουλος Σίδερης(Μαλανδρίνο), Γεωπόνος, Διευθύνων Σύμβουλος Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων,
Κατσαρός Μιλτιάδης (Λιδωρίκι), Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ,
Κιούπη Ιουλία (Διακόπι), Οδοντίατρος, π. Αντιδήμαρχος Βύρωνα,
Κουφάκης Παναγιώτης (Ευπάλιο), Δικηγόρος,
Λιάπης Κώστας (Διακόπι), Οικονομολόγος, Δ/νων Σύμβουλος Doric Business Harmony PC, π.Πρόεδρος Εργατικής Εστίας, π.Πρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας,
Λουκόπουλος Περικλής (Ευπάλιο), Δημοσιογράφος
ΕΔΕΠ- Βερανζέρου 4, 10677 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 3810329. Ε-mail: enosidorieonepistimonon@gmail.com & edep@doriep.gr
πηγή: doridanews.gr


Προτεινόμενα άρθρα