Η ενημέρωση προλαμβάνει

Σπουδαία εκδήλωση από το 1ο δημοτικό για την παιδική σεξουαλική βία

Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου. Η πρωτοβουλία ανήκε στο 1ο δημοτικό σχολείο, και πιο συγκεκριμένα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Το παρών, τραβώντας όπως είναι αναμενόμενο και τα φώτα της δημοσιότητας, έδωσε η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια στην Ελλάδα της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τον πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης το ότι στο κάλεσμα του σχολείου ανταποκρίθηκαν δεκάδες θεατών, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα, παρακολουθώντας όλα όσα είχαν ετοιμάσει οι συμμετέχοντες. Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Σιμάκης, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε από το βήμα ο διευθυντής του σχολείου Ν. Φούντας, εξηγώντας τη σημασία της, και κυρίως το πόσο σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση του φαινόμενου παίζει η ενημέρωση των γονέων και των παιδιών. Ακολούθως το λόγο πήρε η Έλενα Ράπτη, η οποία ανέπτυξε τα βασικότερα σημεία της καμπάνιας, «ταρακουνώντας» είναι αλήθεια το κοινό καθώς οι αριθμοί είναι σκοκαριστικοί, μιας και ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. «Μέσω της ενημέρωσης μπορούμε να βοηθήσουμε να μην συμβεί αυτό στο δικό μας παιδί», ήταν το βασικό σύνθημα της βραδιάς, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας Α. Καλαντζή.

Η Περιφέρεια την καμπάνια

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλωσορίζει την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην περιοχή μας και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία για την ανάγκη να δημιουργήσουμε όλοι μαζί έναν μεγάλο θώρακα γνώσης και προστασίας των παιδιών μας». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης άνοιξε την εκδήλωση  με τίτλο «Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, ανακοινώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας με το Children’s Rights Division του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Φαρμάκης υποδέχτηκε στην διοικητική έδρα της Περιφέρειας τη συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, την συνεχάρη για τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλει  με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και συνεχίζοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, πρόσθεσε: «Αποτελεί χρέος μας, να ενισχύσουμε και να προβάλλουμε την καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ που στοχεύει στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, όπως και κάθε δράση ή πρωτοβουλία που αφορά την προστασία και την υγεία των παιδιών μας.

Γιατί, ως γονιός και εγώ, σας λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει όσο τα παιδιά μας. Και ούτε κόπο, ούτε χρόνο, ούτε και χρήμα πρέπει να λογαριάζουμε μπροστά στην ανάγκη να τους προσφέρουμε έναν κόσμο ασφάλειας και ψυχοσωματικής υγείας».

Από την πλευρά της, η κ.  Ράπτη παρουσίασε την καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ και το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, πέφτουν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. «Το αντίστοιχο ποσοστό στην χώρα μας, υπολογίζεται στο 16%» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η χώρα μας κινείται πλέον με γοργά βήματα προς τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης κατά της παιδικής κακοποίησης.

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μίλησε για την ανάγκη της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γονιών και παιδιών μέσω των «εργαλείων» που έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ των οποίων και κάποια εκπαιδευτικά βίντεο που με ευχάριστο τρόπο παρέχουν στα παιδιά τις αναγκαίες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν προκειμένου να μην αποτελούν εύκολα θύματα.

«Δική μου αποστολή είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι γονείς και οι τοπικοί φορείς μπορούν να βρουν on line ή σε DVD δωρεάν, τη σειρά animation που εξηγούν στα παιδιά πως να βάζουν όριο στα πονηρά αγγίγματα που μπορεί να  προέρχονται ακόμη και  από το στενό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού.  Επίσης, σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως έχει συντελεστεί πρόοδος, παραμένει σημαντικός ο αριθμός των περιστατικών που καταγγέλλονται.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 δράσεις και παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι πριν την ενημερωτική εκδήλωση, η κ. Ράπτη βρέθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όπου από κοινού υπέγραψαν τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ, καθώς και στις πρωτοβουλίες του Children’s Rights Division, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προτεινόμενα άρθρα