Η Λύντια Τρίχα σήμερα στη Ναύπακτο-Θα παρουσιάσει τα βιβλία της για τους Χαρίλαο και Σπυρίδωνα Τρικούπη


Σήμερα Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 21:00 το βράδυ, στο καφέ-βιβλιοπωλείο Adagio II, η Λύντια Τρίχα θα μιλήσει για τα βιβλία της «Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και  «Σπυρίδων: ο άλλος Τρικούπης (1788-1873).

Καθώς προετοιμαζόμαστε για το 2021, τη μεγάλη επέτειο, το βιβλίο για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη συνεισφέρει κάτι πολύτιμο. Η Ελληνική Επανάσταση, λέει , δεν είναι  απλώς μια ιστορία μαχών. Η άλωση της Τριπολιτσάς , η μάχη στα Δερβενάκια και η ήττα στο Πέτα, η ναυμαχία του Γέροντα και η καταστροφή του αιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο είναι βέβαια αποφασιστικά γεγονότα. Πέρα από το στρατιωτικό πεδίο, όμως, στο πολιτικό και διπλωματικό, παίζεται ένα παιχνίδι εξίσου σημαντικό. Γνωρίζουμε ελάχιστα γιαυτήν την ομάδα ανθρώπων στην οποία ανήκει και ο Σπυρίδων Τρικούπης που δημιούργησαν τη νέα Ελλάδα. Που της έδωσαν από την αρχή μια σαφέστατη κατεύθυνση  προς τη Δύση, προς τον συνταγματισμό, προς αυτό που θα ονομαστεί αργότερα φιλελεύθερη δημοκρατία.

Στα τέλη του 2016 είχε κυκλοφορήσει η εξαιρετική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη της Λύντιας Τρίχα. Είχε μεγάλη επιτυχία, συζητήθηκε πολύ, διαβάστηκε από ανθρώπους που δεν διαβάζουν συνήθωςβιογραφίες ή ιστορία. Για όσους βέβαια γνώριζαν το έργο της, αυτό το βιβλίο δεν αποτέλεσε έκπληξη. Γιατί η ίδια η συγγραφέας είχε δημοσιεύσει πολλά για τον Χαρίλαο Τρικούπη ώς τότε. Όμως σ΄ αυτό το βιβλίο συμπύκνωσε την δουλειά ετών και μάλλον έκλεισε έναν κύκλο.

Θυμάμαι ότι το είχα διαβάσει μέσα σε δύο μέρες, αν και είχε έκταση σχεδόν 600 σελίδων. Όχι τόσο γιατί μ΄ ενδιέφερε το θέμα αλλά κυρίως  γιατί η Λύντια Τρίχα είναι μια πραγματικά προικισμένη συγραφέας. Το βιβλίο ήταν τόσο καλογραμμένο όσο αυτές οι φοβερά ευπώλητες αγηλοσαξονικές βιογραφίες, που έχουν όμως πίσω τους μεγάλη εμπειρία στο είδος και στους κανόνες του. Στην Ελλάδα, αυτό το είδος,το είδος  της βιογραφίας , και μάλιστα της πολιτικής, δεν αναπτύθηκε ποτέ. Αλλά ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ένα από τα καλύτερα δείγματα καθώς συνδύαζε την ιστορίκή ακρίβεια με τη γοητεία που σου ασκεί ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα. Δεν μπορούσες να το αφήσεις από τα χέρια σου αν και ήξερες το τέλος.

Όπως φαντάζεστε, ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι η Λύντια Τρίχα έγραφε για τον Σπυρίδωνα Τρίκούπη. Ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο πατέρας του Χαρίλαου ήταν κι  αυτός πολιτικός, υπηρέτησε ως διπλωμάτης και ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος. Για μένα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα  προσωπικότητα από το γιο του γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και, επιπλέον, ήταν ο πρώτος Έλληνας που την εξιστόρησε.

Ένας Φιλελεύθερος
Περίμενα ότι το βιβλίο αυτό θα ήταν ένα είδος πρίκουελ στην μεγάλη επιτυχία. Έκανα λάθος. Ο Σπυρίδων όχι μόνο δεν είναι παράρτημα του Χαρίλαου αλλά είναι ένα βιβλίο από πολλές απόψεις καλύτερο. Καταρχάς είναι πολύ μεγαλύτερο σε όγκο. Ετοιμαστείτε για 850 σελίδες (750 στην πραγματικότητα, οι άλλες είναι παραρτήματα, βιβλιογραφίες και ένα χρησιμότατο αναλυτικό χρονολόγιο). Βασίζεται σε εξαντηλητική επεξεργασία των πηγών, κυρίως της αλληλογραφίας, αλλά και σε εντυπωσιακή έρευνα. Βασίζεται σε εξαντλητική επεξεργασία των πηγών, κυρίως της αλληλογραφίας, αλλά και σε εντυπωσιακή έρευνα. Επιπλέον, η συμβολή του βιβλίου στην ελληνική ιστοριογραφία είναι από εκείνη του Χαρίλαου γιατί η Λύντια Τρίχα συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό, ανατρέπει ένα σωρό βεβαιώτητες και διορθώνει σοβαρά λάθη. Κυρίως όμως το βιβλίο αυτό είναι συναρπαστικό. Από τη στιγμή που ξεκινά η εξιστόρηση με τον Μάνθο Τρικούπη, τον παππού του,μέχρι την καταγραφή των αντιδράσεων των αγωνιστών στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως που έγραψε ο Σπυρίδων, η συγγραφέας έχει κατορθώσει να παρουσιάσει μια τόσο παραστατική τοιχογραφία του ελληνικού 19ουαιώνα που δεν νομίζω να βρεί κανείς εύκολα σε ένα άλλο βιβλίο. Ξεκινά ουσιαστικά ένα χρόνο πρίν από τη Γαλλική Επανάσταση και τελειώνει μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, δύο χρόνια πρίν την αρχή της δεδηλωμένης, την ιστορική στιγμή του Χαρίλαου. Όταν τελειώνει η αφήγηση και διαβάζεις το χρονολόγιο αισθάνεσαι σαν να πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας ζωντανά από μπροστά σου. Και ναι, έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας.

*Μέρος της κριτικής  των βιβλίων από τον καθηγητή Αριστείδη Χατζή στο The Book Journal


Προτεινόμενα άρθρα