Η Μαρία Τριανταφύλλου μιλά στην «ε»: «Μπήκαν οι βάσεις για την επόμενη ημέρα»


Η Μαρία Τριανταφύλλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτ/νία, και με την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τα χρόνια που έχει στο ελληνικό κοινοβούλιο, καταθέτει την άποψή της στην «ε» για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Μιλά για το έργο που παρήγαγε η παρούσα κυβέρνηση στη χώρα και την Αιτ/νία, για το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά και γιατί οι πολίτες θα πρέπει και πάλι να εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ. 

Κυρία Τριανταφύλλου, μετά από 4.5 χρόνια στην κυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους πολίτες να του δώσουν και πάλι την ψήφο τους. Ποιο εκτιμάτε πως είναι το δυνατό χαρτί του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, πάνω στο οποίο έχετε επενδύσει; 
Η Έξοδος από τα μνημόνια, η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική ασφάλεια και θωράκιση της χώρας ήταν εθνικοί στόχοι, που μπήκαν από το 2015. Αυτοί οι στόχοι επετεύχθησαν με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήσαμε συνθήκες και προϋποθέσεις, για να συζητάμε για το μέλλον.
Και πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι σήμερα δε μιλάμε για το πώς θα διαχειριστούμε τη χρεοκοπία αλλά την ανάπτυξη.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Παρά τις αδυναμίες μας, τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις όποιες παραλήψεις μας, δε χάσαμε την δυνατότητα να μπορούμε, να κοιταζόμαστε στα μάτια με τους πολίτες.

Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής, την οποία και ο κόσμος επιζητά, τι θεωρείτε πως δεν πήγε καλά σε αυτά τα χρόνια και θα πρέπει να διορθωθεί στην επόμενη θητεία; 
Δεν έχουμε ποτέ κρυφτεί πίσω από τις ευθύνες μας. Η έξοδος από τα μνημόνια, η επάνοδος στις αγορές πέρασε μέσα από μια σειρά δυσκολίες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Η πρώτη περίοδος των μνημονίων εξουθένωσε τα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας μας. Όταν εμείς αναλάβαμε, στοχεύσαμε πρώτα από όλα, να ξαναστήσουμε βασικές κοινωνικές δομές στα πόδια τους (Υγεία ,Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), να ανασυγκροτήσουμε στοιχειωδώς την παραγωγική μας διαδικασία και να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς, σε αυτή την προσπάθειά μας δεν καταφέραμε, να μην πληγούν, πιστεύω όχι ανεπανόρθωτα, οι δεσμοί, που είχε η αριστερά αλλά και  η κεντροαριστερά παραδοσιακά με τη λεγόμενη “μικρομεσαία τάξη”, τη ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας αγοράς. 
Πιστεύω ακράδαντα, πως οι βαθμοί ελευθερίας, που μας δίνει πλέον η έξοδος από την οικονομική επιτροπεία των μνημονίων μπορούν και  πρέπει, να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση και την επούλωση των πληγών, που άφησε η κρίση και σε αυτό το μεγάλο, ζωτικό για την ελληνική κοινωνία τμήμα. Δεν μπορούμε, να φανταστούμε μιαν  ανάπτυξη και επενδύσεις, που δεν θα αποκαταστήσει και αυτή την αδικία.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών με ποιο τρόπο ερμηνεύεται από εσάς; Και φυσικά, ένα ερώτημα που προκύπτει με δεδομένη και τη μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, πώς μπορεί η κάλπη της Κυριακής να μας δώσει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε της ευρωεκλογές, όμως, δεν μπορώ, να πω, πως τις κέρδισε η ΝΔ. Στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία έχει περίπου τις ίδιες ψήφους σε απόλυτο αριθμό με το 2015. Το μήνυμα, που έδωσε το εκλογικό σώμα, ήταν ξεκάθαρα αυτό, που υλοποίησε άμεσα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Άμεσα εκλογές, απολογισμός και πολιτικός διάλογος, για το από δω και πέρα της χώρας.
Για το ΣΥΡΙΖΑ το διαφορετικό αποτέλεσμα μπορεί και θα έρθει αν κερδίσει το στοίχημα της αποχής. Από την αρχή της διακυβέρνησης πήραμε αποστάσεις από το σάπιο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια παλεύοντας ταυτόχρονα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών όχι σε ένα νέο πολιτικό σύστημα αλλά στην ουσία της δημοκρατίας μας. Η αποχή από τις Ευρωπαϊκές κάλπες αν και μικρότερη από άλλες φορές δείχνει, πως πρέπει, να γίνουν ακόμη πολλά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση. Πιστεύω όμως ακράδαντα πως ο λαός μας στις βουλευτικές εκλογές θα ξεπεράσει τα όποια προσωπικά εμπόδια και δυσκολίες και θα συμμετέχει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών, υγειών και προοδευτικών δυνάμεων.

Η επόμενη ημέρα, αν υποθέσουμε πως βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ με μία εντολή διακυβέρνησης στα χέρια του για να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε ως πρώτο είτε ως δεύτερο κόμμα, προς τα πού θα πρέπει να «κοιτάξει»; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ,πως αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου όταν ο λαός το επιθυμεί. Δημιουργούμε συμμαχίες και συγκλίσεις με βάση τις προγραμματικές θέσεις. Δημιουργούμε και είναι σε εξέλιξη η πρότασή μας για προοδευτική συμμαχία, η οποία φιλοδοξεί να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο  γύρω από ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει στη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα του στο παλιό πολιτικό σύστημα και σε ότι αυτό εκπροσωπεί. 

Ερχόμενοι στα της Αιτ/νίας και στα εδώ ζητήματά μας. Κάνοντας ως κόμμα τον απολογισμό σας, γιατί θα πρέπει ένας ψηφοφόρος να επιλέξει και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα πεπραγμένα του; 
Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ γιατί για πρώτη φορά η Αιτωλοακαρνανία έκανε βήματα στο να βγει από το τέλμα και τη στασιμότητα. Μπορεί κάποιος, να εκτιμά, ότι είναι λίγα όσα έγιναν ή όχι αρκετά ,αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν παρήχθη έργο στο νομό. Ας μη ξεχνάμε την παράδοση της Ιονίας Οδού. Εμβληματικό έργο που είχε σταματήσει επί κυβέρνησης Σαμαρά. Το ολοκληρώσαμε σε λιγότερο από 2 έτη. Ας μη ξεχνάμε την Ίδρυση Γεωπονικής σχολής, που συνάδει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας.
Ας μη ξεχνάμε την Ελιά Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας και την ένταξή της στον εθνικό κατάλογο. Ας μην ξεχνάμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Μεσολογγίου .Ας μην ξεχνάμε το Ξενία Ναυπάκτου, την αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι. Ας μη ξεχνάμε την αποτροπή εκτροπής του Αχελώου ,το κλειστό γυμναστήριο στο Αγρίνιο ,που ρήμαζε επί 22 χρόνια και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων του νομού μας. Την τυροκομική σχολή στην Αμφιλοχία και το σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας σε Μεσολόγγι και Θέρμο.
Αυτά και πολλά άλλα ,τα οποία έγιναν ύστερα από προσπάθειες .Το κάθε μικρό βήμα απαιτούσε κόπο και συνεργασία με φορείς.

Ποιες κατ’ εσάς είναι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο νομό προκειμένου να κάνει επιπλέον βήματα μπροστά αποκτώντας ισχυρή θέση στο χάρτη της χώρας; 
Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν μπει οι βάσεις για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας τη μοιρολατρία και τον τοπικισμό για να κάνουμε άλματα. Σίγουρα οι υποδομές και οι συγκοινωνίες χρειάζονται βελτίωση. Η σύνδεση των μεγάλων πόλεων με την Ιόνια οδό και η ανάπτυξη του λιμανιού στο Πλατυγιάλι είναι κομβικά σημεία.
Έπειτα, η περαιτέρω αξιοποίηση της Μαρίνας στο Μεσολόγγι και η στροφή στον εναλλακτικό και τον ήπιο τουρισμό μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Κομβικό σημείο ,όμως, είναι η ενίσχυση του αγροτο-διατροφικού συμπλέγματος .Είτε μέσω της δημιουργίας υποδομών άρδευσης ,είτε μέσω της ενίσχυσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων  του νομού μας ,σε συνδυασμό με τη δημιουργία Γεωπονικής σχολής ,που ας μη ξεχνάμε, φέρνει και την έρευνα μαζί της, είναι στοιχεία, που μπορούν να αναβαθμίσουν αισθητά την περιοχή μας.
Στόχος είναι η δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, τα οποία μπορούν να συμπαρασύρουν όλη τη βιομηχανική και τη μεταποιητική αλυσίδα στην περιοχή μας. Ας σκεφτούμε πώς τα μοναδικά προϊόντα μας ,το αυγοτάραχο, η ελιά Καλαμών ,τα ψάρια και τα βότανα της περιοχής μας, θα γίνουν η βαριά βιομηχανία μας. Αυτό είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αιτωλοακαρνανία.
Ένα άλλο σημείο είναι ο πολιτισμός. Έχουμε υπερασπιστεί την πρόταση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Πιστεύω ότι πρέπει πλέον οι φορείς του νομού να κινηθούν στοχευμένα και με σχέδιο.

Εστιάζοντας λίγο και στα της Ναυπακτίας, αν υποθέσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι κυβέρνηση και εσείς εκ νέου στα έδρανα του κοινοβουλίου, τι θα πρέπει να περιμένουμε για την επόμενη θητεία; 
Η Ναυπακτία είναι ένα ειδυλλιακό μέρος. Τόσο η πόλη, όσο και γενικά ο Δήμος διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά. Ακόμη πιο έντονα χρειάζεται να αναπτυχθεί ο Τουρισμός στην περιοχή και να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στο θρησκευτικό και το ιστορικό της στοιχείο. Η βελτίωση του οδικού δικτύου στην ορεινή Ναυπακτία και η σύνδεση της πόλης με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είναι σημαντικά στοιχεία. Οφείλω να ομολογήσω, πως την τελευταία τετραετία έγιναν πολλές προσπάθειες από τη δημοτική αρχή της πόλης και ελπίζω και η επόμενη να συνεχίσει με αυτό το ρυθμό να υλοποιεί και να αναβαθμίζει την περιοχή.

Και τέλος, φυσικά, γιατί κάποιος ψηφοφόρος την Κυριακή να επιλέξει τη Μαρία Τριανταφύλλου; 
Ένα καλό κριτήριο, το οποίο, μπορεί, να βοηθήσει  τους πολίτες στην επιλογή τους είναι το κατά πόσο ανταποκρίθηκα στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του τόπου μας. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή στις εκλογές, που είναι μια στιγμή ευθύνης και δημοκρατίας.
Όσο για μένα, γνωρίζουν οι πολίτες  της Αιτωλοακαρνανίας ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα τους.
Από την πρώτη στιγμή στάθηκα δίπλα σε όλους τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη .Από τις πλημμύρες και τις καταστροφές μέχρι τα καθημερινά ζητήματα .Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο ,να προωθήσω λύσεις και να βάλουμε μπροστά τα μεγάλα ζητήματα που είχε ανάγκη ο νομός μας. Η αλήθεια είναι ,πως σε πολλά από όσα έγιναν ,με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ,από το δικό μου πόστο και θέση βοήθησα ,να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν. Πάντα με παρακινούσε η βαθιά μου αγάπη για το νομό μας και η δίψα για να γίνει κάτι καλύτερο. Προσωπικά δεν μπήκα στην πολιτική με σκοπό την κερδοφορία ή την επαγγελματική αποκατάσταση. Μακριά από εμάς τέτοιες αντιλήψεις .
Καταφέραμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον με στοχοπροσήλωση και κόπο να πετύχουμε μικρά και μεγάλα πράγματα και  σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι για τις επιλογές μας. Με αυτές τις σκέψεις και με παρακαταθήκη τη στάση και το έργο  στέκομαι εκ νέου εδώ και ζητάω την ψήφο του συμπατριωτών μου.

Προτεινόμενα άρθρα