Η Μ. Ζιαμπάρα νέα πρόεδρος της ΚΕΔΝ- Ενστάσεις από την αντιπολίτευση που απέρριψε η δημοτική αρχή


Η Μαρία Ζιαμπάρα είναι η νέα πρόεδρος της ΚΕΔΝ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας. Επιβεβαιώνοντας έτσι όλα όσα η «ε» έγραψε εδώ και μήνες, η Μ. Ζιαμπάρα επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, με την απόφαση αυτή όμως να μην περνά «αναίμακτα». Η αντιπολίτευση κατέθεσε ενστάσεις διαφόρων ειδών, έκανε λόγο για πολιτικό γραμμάτιο που τώρα εξοφλείται, αλλά και για μη ηθική διαδικασία, με τη συμπολίτευση να απορρίπτει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Την αρχική εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, ο οποίος εξήγησε το πώς θα πρέπει να στελεχωθεί το νέο ΔΣ της ΚΕΔΝ, βάσει των προβλέψεων του νόμου, προτείνοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα πρόσωπα που ήταν στη δική του δικαιοδοσία. Πιο συγκεκριμένα είπε πως θα πρέπει να είναι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, ένας εκπρόσωπος φορέα, ένας από την πλευρά των εργαζομένων της Κοινωφελούς και τέλος τέσσερις δημότες. 
Όσον αφορά τις προτάσεις, επ’ αυτών αναφέρθηκε στους εξής: 
·        –Εκπρόσωπος φορέα (Αλκυόνη) ο Άκης Θοδοσόπουλος, με αναπληρώτρια την Ευτυχία Ανρονιάδη
·        –Εκπρόσωπος εργαζομένων η Μαρία Πολυγένη, με αναπληρώτρια την Αναστασία Σατλάνη
·        –Από δημοτικούς συμβούλους ο Ντίνος Ζορμπάς, με αναπληρωτή το Ντίνο Τσουκαλά, καθώς και ο Χαράλαμπος Καραδήμας, με αναπληρωτή τον Σπύρο Τσέλιο. 
·        –Η Ενωτική Πρωτοβουλία σε εκείνο το στάδιο πρότεινε το Παναγιώτη Κονίδα, με αναπληρωτή το Νίκο Δημητρόπουλο, για να αντικαταστήσει τελικά κατά την ψηφοφορία τον πρώτο με το Γιώργο Σιαμαντά.
·        –Από την πλευρά των κατοίκων, με αποδεδειγμένη εμπειρία όπως ορίζει ο νόμος, προτάθηκε η Μαρία Ζιαμπάρα, η οποία μάλιστα ορίζεται απευθείας και ως πρόεδρος της ΚΕΔΝ, με αναπληρωτή τον Κων/νο Σταυρόπουλο. Επίσης προτάθηκε ο Γρήγορης Παναγιωτόπουλος, με αναπληρώτρια την Πολυξένη Βλαχάκη, η Κατερίνα Κεχαγιά, με αναπληρώτρια τη Θεοδώρα Ελευθεράκη, καθώς και ο Μένιος Χάρος, με αναπληρωτή τον Κώστα Αγγελόπουλο.
Ο δήμαρχος κλείνοντας πρότεινε, καθώς αυτό θα έμπαινε προς ψήφιση, για τη θέση του αντιπροέδρου τον Ντίνο Ζορμπά.
Ένσταση για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων

«Ποιος όρισε τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων;», ρώτησε ο Γ. Σιαμαντάς, για να του απαντήσει αρχικά ο δήμαρχος ότι προέκυψε μετά από συνεννόηση των δύο σωματείων που υπάρχουν στο φορέα. Παίρνοντας το λόγο ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος της ΚΕΔΝ Π. Κονίδας ενημέρωσε πως κλήθηκαν σε ΓΣ τα δύο σωματεία, όπου την πρώτη φορά το ένα δεν έδωσε το παρών (αυτό των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ), για να επαναληφθεί η διαδικασία και να προταθούν εν τέλει από την πλευρά των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι και στον ΚΔΑΠμεΑ τα πρόσωπα που ανέφερε ο δήμαρχος στην πρότασή του. Επανερχόμενος ο Γ. Σιαμαντάς έκανε λόγο για παράνομη σύγκλιση ΓΣ, καθώς το κάθε σωματείο θα έπρεπε να κάνει ξεχωριστή ΓΣ, άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο Μένιος Χάρος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας πως το κάθε σωματείο, βάσει του καταστατικού του, θα πρέπει να συγκαλεί μόνο του ΓΣ, κι όχι μετά από πρόταση του «εργοδότη», δηλαδή του προέδρου της ΚΕΔΝ. «Η διάταξη που υποδεικνύεται το πρόσωπα ξεχωρίζει την υπόδειξη όταν έχουμε παραπάνω από ένα σωματείο ή εάν δεν υπάρχει κανένα», είπε ο Β. Γκίζας στο σημείο εκείνο, προσθέτοντας μάλιστα πως τις οδηγίες για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία τις έδωσε ο αρμόδιος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που κάνει σε πρώτο βαθμό και τον έλεγχο των αποφάσεων. Κλείνοντας, ο δήμαρχος έκανε και μία αναφορά στο πρόσωπο της νέας προέδρου, τη Μαρία Ζιαμπάρα, μετά από ερώτηση του Γ. Σιαμαντά, λέγοντας πως έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζει ο νόμος, δηλαδή την απαιτούμενη εμπειρία, καθώς έχει κατά το παρελθόν διατελέσει πρόεδρος στην ΚΕΔΝ.  
Α. Κοτσανάς: «Πολιτικό γραμμάτιο»
Ο κύκλος των τοποθετήσεων άνοιξε με τον Ανδρέα Κοτσανά, ο οποίος πέρασε από την αρχή στην επίθεση κάνοντας λόγο για πολιτικό γραμμάτιο το οποίο τώρα εξοφλείται. Μάλιστα γυρίζοντας το χρόνο πίσω αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε μεταξύ των δύο Κυριακών των εκλογών με το Βασίλη Γκίζα, λέγοντας πως από τότε ο νυν δήμαρχος του είχε μιλήσει για συνεργασία με την παράταξη του Γ. Μπουλέ, η οποία όμως θα γινόταν γνωστή μετά τις επαναληπτικές εκλογές. «Δεν πίστευα πως μία παράταξη που την έχει βάλει στο περιθώριο η κοινωνία, εσείς τη φέρνετε πάλι μέσα», είπε, κάνοντας λόγο για σχέδιο που δουλεύτηκε από συγκεκριμένα άτομα στην πόλη. «Κάνετε συμμαχίες που θα καταδικαστούν όταν έρθει η ώρα», είπε επίσης ο Α. Κοτσανάς, θυμίζοντας πως όταν η δημοτική αρχή του Τ. Λουκόπουλου είχε προτείνει για πρόεδρο της ΚΕΔΝ τον Κ. Νούλα, τότε η πλευρά της ΑΔΚΝ είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναδεικνύοντας μάλιστα και το θέμα της πληρωμής του, για το οποίο σήμερα δεν γίνεται λόγος. 
Η ένσταση του Γ. Γούλα
Σχολιάζοντας αρχικά τις προτάσεις των προσώπων ο Γιώργος Γούλας έκανε λόγο για αξιόλογα πρόσωπα, τα οποία μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο της Κοινωφελούς, καταθέτοντας όμως και αυτός την ένστασή του για τη Μ. Ζιαμπάρα, εξηγώντας και το γιατί. Σύμφωνα με το επικεφαλής της ΑκΔ η κ. Ζιαμπάρα δεν θα πρέπει να κατέχει τη συγκεκριμένη θέση, ενώ θα γίνει παράλληλα και διαχειριστικός έλεγχος της ΚΕΔΝ που θα εξετάσει και την περίοδο της πρώτης της θητείας, βάσει παλιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. «Αν τελειώσει αυτός πολύ ευχαρίστως να έρθει εδώ και να την ψηφίσουμε», πρόσθεσε, θέτοντας επίσης και το θέμα του ισολογισμού του 2017, που έχει πάει πλέον στην επιχείρηση, αλλά που έως σήμερα δεν έχει έρθει προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, όντας παράλληλα και το θέμα που καθυστερούσε τον ορισμό του νέου ΔΣ.
Ικανοποίηση Κονίδα για ο έργο του
Ο Π. Κονίδας παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε τον Τ. Λουκόπουλο και το Γ. Σιαμαντά, τους δύο δημιουργούς των ΚΔΑΠ όπως είπε, το ΔΣ της ΚΕΔΝ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν, τον προκάτοχό του Κ. Νούλα, καθώς και το προσωπικό. Είπε πως παραδίδει μία καθαρή από οικονομικής πλευράς ΚΕΔΝ, έχοντας εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, έχοντας μάλιστα και χρήματα στα ταμεία της για τις πληρωμές του προσωπικού έως και το Δεκέμβριο. Είπε ακόμα πως επί ημερών του η Κοινωφελής δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το δήμο, σε αντίθεση με παλαιότερες τακτικές, ενώ κλείνοντας είπε για το ισολογισμό του 2017 πως κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και πως σύντομα η νέα διοίκηση θα τον φέρει στο δημοτικό συμβούλιο.
Γ. Σιαμαντάς: «Τη γιγαντώσαμε»
Για φίμωση του σωματείου με τους περισσότερους εργαζόμενους, αυτούς στα ΚΔΑΠ, έκανε λόγο ο Γ. Σιαμαντάς, ζητώντας από το ΕΚ να προσβάλει την απόφαση. Κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας είπε ότι η δημοτική αρχή Λουκόπουλου παρέλαβε ένα μικρό Νομικό Πρόσωπο, το οποίο έπαιρνε κάθε χρόνο από 60-100 χλδ ευρώ από το δήμο, μετατρέποντάς το σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, με 4 φορές περισσότερο προσωπικό, με νέες σημαντικές δομές για την κοινωνία και με 600 χλδ ευρώ έσοδα το χρόνο. Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση για τη σύσταση του νέου ΔΣ, είπε και αυτός πως πρόκειται για εξόφληση γραμμάτιου, το οποίο μάλιστα έγινε εν κρυπτό από την κοινωνία.
«Τι είστε τελικά; Σύμπραξη ή συνεργασία; Από τη μία στη διοίκηση και την ίδια ώρα και στην αντιπολίτευση ως ελεγκτές;», ρώτησε ο Γ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας πως με βάση τον τρόπο που μετακινήθηκαν οι παρατάξεις παρουσιάζεται πλέον δημοκρατικό έλλειμμα στο δήμο. Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Γ. Μπουλές, ζητώντας επί της διαδικασίας να τεθεί το θέμα της ΚΕΔΝ σε άλλη συνεδρίαση, καθώς σε αυτή η ατζέντα περιλαμβάνει μόνο την εκλογή του νέου ΔΣ κι όχι την αναλυτική συζήτηση για το τι συμβαίνει στην Κοινωφελή.
Ο αντίλογος
«Είμαστε περήφανοι για την ΑΔΚΝ και για το πώς έχουμε πορευτεί έως τώρα», είπε ο Σπ. Τσέλιος, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να σπιλώνονται πρόσωπα, ενώ για την ταμπακιέρα να μη μιλά κανείς. Απευθυνόμενος προς το Γ. Γούλα είπε ότι την ίδια ένσταση δεν την κατέθεσε ένα χρόνο πριν, αλλά αντιθέτως συνεργάστηκε με τον Τ. Λουκόπουλο στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Μάλιστα είπε πως όταν αποφασίστηκε το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου πρώτη η Μ. Ζιαμπάρα είπε ναι σε αυτόν, καταθέτοντας και την άποψη ότι η μη υλοποίηση εκείνης της απόφασης μπορεί να συνιστά και άλλου είδους ευθύνες.
«Ναι» από τον Τ. Λουκόπουλο
Μόνο μία φορά υπήρξε πρόσωπο που προτάθηκε από την πλειοψηφία του δήμου για φορέα και δεν το ψήφισε η αντιπολίτευση», είπε ο Τ. Λουκόπουλος, μιλώντας για τον Αντώνη Φράγκο ως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και την άρνηση τότε της ΑΔΚΝ να στηρίξει αυτή την επιλογή, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η παράταξή του θα ψηφίσει το νέο ΔΣ που προτείνεται. 
Β. Γκίζας: «Ίσες αποστάσεις…»
Για συζήτηση που μετατρέπεται σε απολογισμό της Κοινωφελούς έκανε λόγο ο δήμαρχος, καταθέτοντας την ικανοποίησή του για το ότι όλοι αναγνωρίζουν τις ικανότητες των νέων μελών του ΔΣ. Για την ένσταση σχετικά με το πρόσωπο της νέας προέδρου τόνισε πως από τη στιγμή που η ίδια είπε ναι στον έλεγχο της περιόδου της δεν υφίσταται θέμα. Απευθυνόμενος προς το Γ. Γούλα είπε ακόμα πως ο ίδιος προβληματισμός του, για να τηρούνται ίσες αποστάσεις, θα έπρεπε να κατατεθεί και για τον πρώην πρόεδρο, αφού κατείχε τη θέση ενώ ο έλεγχος θα έπρεπε να γίνει και για τις δικές του ημέρες. «Ο έλεγχος κακώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο Β. Γκίζας, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να μην τον δρομολογήσει. 
Τη ρητή δέσμευση πως αυτό θα γίνει, ζήτησε ο Α. Κοτσανάς, ενώ ο Γ. Γούλας, επανερχόμενος μίλησε για το διαχωρισμό μεταξύ νόμιμου και ηθικού, όταν κάποιος θα κληθεί να ελέγξει τον εαυτό του. Ο επικεφαλής της ΑκΔ είπε ακόμα πως τα λεγόμενα Κοτσανά για τα όσα έγιναν μεταξύ των δύο Κυριακών δεν έχουν έως σήμερα διαψευστεί, άρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό(;), για να του απαντήσει στο σημείο εκείνο ο Γ. Μπουλές δίνοντάς του συγχαρητήρια για το ότι επικαλείται τα λόγια του συγκεκριμένου ανθρώπου.  «Θα κάνουμε προσφυγή εάν δεν την κάνει το ΕΚ», είπε επανερχόμενος ο Γ. Σιαμαντάς, ενώ και ο Γ. Ασημακόπουλος έθεσε το θέμα της μη διάψευσης για τη συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων Γκίζα-Μπουλέ. «Αν ξέρετε μία συνάντηση μεταξύ τους πριν τη δεύτερη Κυριακή να μας την πείτε», είπε ο Σπ. Τσέλιος, για να πάρει το λόγο ακολούθως και ο Γ. Μπουλές, λέγοντας πως τον τιμά το γεγονός της επίθεσης από συγκεκριμένες παρατάξεις, χωρίς καν ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί. «Να μην ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου», ζήτησε ο Τ. Λουκόπουλος, με το θέμα τελικά να πηγαίνει προς ψήφιση και τελικά να περνά η πρόταση του δημάρχου με τη στήριξη των τριών της συνδιοίκησης, αλλά και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Η παράταξη Κοτσανά ψήφισε κατά, ενώ εκείνη του Γ. Γούλα επέμενε στην πρότασή της να εξαιρεθούν πρόσωπα από το νέο ΔΣ έως ότου λήξει το θέμα του ελέγχου.

Προτεινόμενα άρθρα