Η παιδική ταινία «Wall-E» στο «Τεχνουργείον»-Δύο προβολές το Σαββατοκύριακο

Το «Τεχνουργείον» με μεγάλη χαρά φιλοξενεί στην οθόνη του μια παιδική ταινία βραβευμένη με oscar. Μιά ταινία με υπέροχα μηνύματα για την αγάπη στο περιβάλλον, στο διαφορετικό και στην ίδια τη ζωή..
Ένα ρομπότ αποφασιστικό και μεθοδικό, είναι ο τελευταίος επιζών στη Γη, εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δουλεύει καθημερινά, εκτελώντας πιστά το πρόγραμμα για το οποίο σχεδιάστηκε: Καθαρίζει τη Γη και τακτοποιεί τα σκουπίδια. Η ρουτίνα του αλλάζει δραματικά όταν συναντά την Eve, ανώτερο ρομπότ σε τεχνολογία, η λευκή και διαφανής μεταλλική κοπέλα, ανακαλύπτει πως ο τρυφερός της φίλος κρατά στα χέρια του το κλειδί για την επιστροφή στο διαστημόπλοιο Axiom, το οποίο φιλοξενεί τους ανθρώπους μέχρι ο πλανήτης τους να γίνει και πάλι ασφαλής. Μεταξύ τους γεννιέται ένας έρωτας μεγάλος και διαπλανητικός. Θα βρεθούν μαζί στο διάστημα, εγκλωβισμένοι σε περιπέτειες με μαλθακούς, χοντρούς γήινους, μέχρι να δραπετεύσουν και να βρουν την άκρη ενός δυσοίωνου νήματος για το ανθρώπινο γένος.
Το νέο δημιούργημα της Pixar είναι ένα υποδειγματικό φιλμ σεναριακής ανάπτυξης και συναισθηματικής χορογραφίας, με πολλαπλά νοήματα και μεθυστικές αλλαγές τονικότητας. Η δεξιοτεχνία, η σιγουριά και η ταχύτητα στην εικόνα ζαλίζουν. Το έργο ξεκινάει με μια συνεχιζόμενη, απόκοσμη σιωπή, που όμως μετατρέπεται γρήγορα σε συμπαθητική ταύτιση με έναν καλόκαρδο εργάτη που καταφεύγει στο καλυβάκι με τη ζεστή συλλογή απορριμμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και ο κινηματογραφικός τρόπος να λέει το σ’ αγαπώ, μια σκηνή από το Hello Dolly του Τζιν Κέλι σε λούπα. Στο διαστημικό σταθμό, μια γαλαξιακή φρεγάτα που σχεδιάστηκε ως εμπορικό κέντρο και έχει καταλήξει να αποχαυνώσει τους ανθρώπους που τον καταλύουν, ο σκηνοθέτης Άντριου Στάντον (σκηνοθεσία στο Νέμο, σενάριο στο Toy Story) εξαπολύει μια ευφάνταστη σάτιρα στην ανελέητη κατανάλωση, αφήνοντας την αισιόδοξη αχτίδα της πρωτοβουλίας και της γενετικής ανάγκης για θέληση και συμπόνια.
Δεν υπάρχει ψεγάδι στην ταινία. Είναι συγκινητική και εφευρετική. Διασκεδάζει και προκαλεί το δέος. Αγγίζει μεγάλα ύψη τεχνολογίας και τεχνικής, αγκαλιάζοντας την κινούμενη τέχνη που εισήγαγε η Pixar.
Προβολές: Σάββατο και Κυριακή στις 18:00

Προτεινόμενα άρθρα