Η παροχολογία και τα έργα της τελευταίας στιγμής

Στην μάχη που δίνει ο κάθε ένας που έχει την εξουσία, για να κρατηθεί σε αυτή, υπάρχει πάντα πίσω της ως «ουρά» και η περιβόητη επικοινωνιακή πολιτική. Δεν μπορεί, κάπου θα το έχετε ακούσει να το λένε. Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι από όσους το έχετε ακούσει, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να κατανοήσουν την πραγματική έννοια αυτού για το οποίο μιλάνε, κι ακόμα λιγότεροι, αν τους το ζητήσετε, μπορούν να το περιγράψουν.
Φίλος, που μιλούσαμε για το κεφάλαιο αυτό προ λίγων ημερών, με παρέπεμψε στο Λευτέρη Κουσούλη, σύμφωνα με τον οποίο δεν υφίσταται επικοινωνιακή πολιτική, παρά μόνο πολιτική, η οποία εμπεριέχει και την επικοινωνία της. Για να μην παίζουμε με τις λέξεις όμως, το μόνο βέβαιο είναι ότι χωρίς πολιτική μοιραία δεν υπάρχει και επικοινωνία, όσο κι αν επιχειρείται να τραβηχτούν πράγματα από τα «μαλλιά».
Η συζήτησή μας, φυσικά, αφορούσε τα πολιτικά μας πράγματα, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στα όσα ρίχνουν στο τραπέζι οι έχοντες την εξουσία προ των εκλογών ως δυνατά τους χαρτιά. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκει στη σφαίρα του «θα γίνουν» ή «δρομολογήθηκαν για να γίνουν», τονίζοντας παράλληλα πως και αυτό… έργο είναι. Δεκτές οι προθέσεις τους, δεκτός και ο κόπος τους, δεκτά όλα, μόνο που όλο αυτό το ντεμαράζ ανακοινώσεων, όλως τυχαίως ενώ οι κάλπες σχεδόν στήθηκαν, πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να τους προκαλέσει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούν.
Κι αυτό γιατί, ως γνωστόν, οι προθέσεις και η υποσχεσιολογία δεν βγάζουν κυβερνήσεις,  τουναντίον μάλιστα, όταν λαμβάνουν χώρα την τελευταία στιγμή, απωθούν μεγάλη μερίδα του ακροατήριου. Ρωτήστε το Σημίτη τι έπαθε με το περιβόητο «πακέτο» του το 2003-4 και θα καταλάβετε, μιας και όλα όσα είπε ουδεμία ανάσχεση προκάλεσαν στο ρεύμα που είχε δημιουργηθεί. Στην πρόσφατη, μάλιστα, πολιτική μας ιστορία δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανακοινώσεων έργων και παροχών που δεν κατόρθωναν να αντιστρέψουν τη μοίρα μιας πολιτικής παράταξης που βρισκόταν σε πτώση.
Καταλήγοντας, για να βγάλω και το συμπέρασμα, δεν τον βλέπω να την έχει εύκολη ο πρωθυπουργός, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει. Μπερδευτήκατε ε, νομίζοντας πως μιλώ για τη δημοτική αρχή; Δεν καταλαβαίνω προς τι η σύγχυσή σας;
Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα