Η πολιτική απέναντι στον τεχνοκρατισμό

Υπάρχει λοιπόν τρόπος ο δήμος να μην προχωρήσει σε αυξήσεις, τόσο για τη χρήση του βοθροφόρου, όσο και στα δημοτικά τέλη, ή να μην προχωρήσει εν τέλει στις αυξήσεις που αρχικά έχει εισηγηθεί η υπηρεσία;
Σημειώνουμε στο ρεπορτάζ του θέματος, στον επίλογό του και το επαναλαμβάνω και εδώ:
«Το ερώτημα που τίθεται βέβαια, στη βάση που το θέτει και η επιμένει ο δήμαρχος Ναυπακτίας, είναι το εάν αυτοί οι τρόποι είναι νόμιμοι η όχι. Η ιστορία έχει δείξει πως το «μαγείρεμα» στα οικονομικά μπορεί κάλλιστα να δώσει μία επικάλυψη νομιμότητας σε μία κατά βάση πολιτική απόφαση, ακόμα κι αν χρειάζεται να μεταφέρονται κάποια βάρη από χρόνο σε χρόνο. Το εάν αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, φαίνεται πως μάλλον είναι και η πιο κρίσιμη παράμετρος, με την κυνική διαχειριστική λογική να λέει πως «όχι», με την πολιτική προσέγγιση όμως, που οφείλει να έχει κατά νου και τις συνθήκες που ζουν οι πολίτες, να λέει πως «ναι». Προς ποια κατεύθυνση άραγε θα κινηθεί η επιτροπή, σε πρώτο επίπεδο, και στη συνέχεια η δημοτική αρχή; Ακόμα κι αν το ιδεατό δεν είναι εφικτό, που είναι το δεύτερο, σε κάθε περίπτωση λύση και μάλιστα ως μοναδική και πολιτική δεν μπορεί να είναι το πρώτο. Αυτό είναι και το πρώτο κρίσιμο σταυροδρόμι του νέου δημάρχου, αναμένοντας να μας δώσει το δικό του στίγμα και γι’ αυτού του είδους τα ζητήματα. Σε τελική ανάλυση, στον πρώτο χρόνο της θητείας του είναι και οφείλει, λέει η λογική, προτού πάει στις αυξήσεις, να εξαντλήσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο συμμαζέματος των οικονομικών, εκεί που μπορεί να γίνουν, κι αν αυτό δεν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε να οδηγηθούμε και στο… απευκταίο. Πρώτα όμως, ας προσπαθήσουμε».
Είναι από εκείνες τις στιγμές όπου η πολιτική, με την καλή έννοια, καλείται να ξεπεράσει τον τεχνοκρατισμό στην άσκηση της διοίκησης, αποδεικνύοντας στην πράξη γιατί θα πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην τάση που θέλει τους «επιστήμονες τεχνοκράτες» να αποφασίζουν για τα πάντα. Προς θεού, δεν μηδενίζω το ρόλο και τη σημασία των υπηρεσιών και των στελεχών τους σε αυτά που κάνουν και εισηγούνται προς τα πολιτικά όργανα, όμως συνεχίζω να είμαι οπαδός εκείνων των πολιτικών που έχουν τον τρόπο, όπου είναι φυσικά εφικτό, να ξεπερνούν, με νόμιμο πάντα τρόπο, τα εμπόδια των «γραφημάτων». Άποψή μου είναι πως για τις περιπτώσεις που αναφερόμαστε, τρόπος υπάρχει για καλύτερα αποτελέσματα.   

Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα