Η πρώτη δήλωση του Α. Κοτσανά-Δηλώνει παρών ως υποψήφιος δήμαρχος


Στον Ανδρέα Κοτσανά, που πρόσφατα αποχώρησε από την Ενωτική Πρωτοβουλία, είναι στραμμένα τα βλέμματα αυτές τις ημέρες, καθώς ο πρώην αντιδήμαρχος αποτελεί έναν από τους πλέον δυνατούς παίκτες στο δήμο Ναυπακτίας, έχοντας μάλιστα αποδείξει αυτή του την ικανότητα επανειλημμένως. Η «ε» έχοντας καταγράψει όλα τα δεδομένα της στιγμής, αλλά και φιλοξενώντας δήλωση του ίδιου του πρώην αντιδημάρχου, τον παρουσιάζει σήμερα στην κατηγορία των υποψηφίων δημάρχων. «Στις προθέσεις μου είναι να είμαι υποψήφιος δήμαρχος», μας είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας νέα δεδομένα στον αυτοδιοικητικό χάρτη της περιοχής.

Από το πρωί της Κυριακής, 10 Μαρτίου, όπου και έκανε γνωστή την απόφασή του να μη συνεχίσει με την παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου, ο Ανδρέας Κοτσανάς από την μία βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο τοπίο που δεν είχε προσχεδιάσει, από την άλλη όμως επέλεξε να μην κάνει καμία τοποθέτηση για την επόμενη μέρα του, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα δημοτικά της Ναυπακτίας. Οι επιλογές που έχει μπροστά του είναι συγκεκριμένες, όμως πριν πάρει την οποία απόφασή του, όπως σημειώνει το περιβάλλον του, θα την έχει ζυγίσει πολύ καλά.
«Ο βρώμικος πόλεμος»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» ο πρώην αντιδήμαρχος, εκτός της επιλογής να συνεργαστεί με κάποια από την ήδη υπάρχουσες παρατάξεις, απέκτησε πρόσφατα και μία ακόμα. Ποια είναι αυτή; Να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος, δημιουργώντας έστω και τώρα μία νέα δημοτική ομάδα της οποίας θα έχει τον πλήρη έλεγχο, με τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος θέλει και με κατευθύνσεις που θα δώσει αυτός. Τι είναι όμως αυτό που τον οδήγησε στη συγκεκριμένη σκέψη; Ο Ανδρέας Κοτσανάς, από τις πρώτες ημέρες της αποχώρησής του έγινε δέκτης ενός «πολέμου» φημών που στόχο είχε να τον πλήξει ηθικά. Ο «πόλεμος» αυτός, ο οποίος μάλιστα εκπορεύτηκε από συγκεκριμένο κέντρο, τον έφερε πρωταγωνιστή σε σενάρια συνεργασιών με άλλη παράταξη υπό όρους όμως όχι αμιγώς πολικούς. Για τον ίδιο, όπως μας μετέφερε άνθρωπος του περιβάλλοντός του, αυτό αποτελεί «βρώμικο χτύπημα», το οποίο ο πρώην αντιδήμαρχος δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει να διαρρέεται. Προστατεύοντας λοιπόν, τόσο τον ίδιο, όσο και την παράταξη που οι «διαρροές» τον έφερναν να συνεργάζεται, με το πέρασμα των ημερών, όλο και περισσότερο καταλήγει στην ιδέα της αυτόνομης καθόδου.
Η εμφάνιση της ιδέας
Ήταν όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που τον οδήγησε στη συγκεκριμένη εναλλακτική επιλογή; Η απάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ε» είναι πως όχι, όμως αυτή ήταν μιας αποφασιστικής σημασίας παράμετρος που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ο ίδιος, βέβαια, είχε αρχίσει να επεξεργάζεται το σενάριο από την πρώτη στιγμή της αποχώρησής του από την Ενωτική Πρωτοβουλία, διαβλέποντας ότι η κοινωνία δεν θα έλεγε όχι σε μία ακόμα πρόταση, όπως προαναφέραμε με τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος θέλει.
Η δήλωσή του στην «ε»
Για την ώρα ο Α. Κοτσανάς και ο κύκλος του είναι φειδωλοί στα λόγια, αποφεύγοντας να κάνουν γνωστές τις επόμενες κινήσεις τους. Η «ε» σε επικοινωνία που είχε με τον ίδιο, κατάφερε να του αποσπάσει μία ιδιαιτέρως σημαντική δήλωση: «Στις προθέσεις μου είναι να είμαι υποψήφιος δήμαρχος», μας είπε, αφήνοντα ανοιχτό το ενδεχόμενο σύντομα κιόλας να έχουμε περισσότερες αλλά και πιο επίσημες εξελίξεις. Στο ερώτημα, αν η δήλωση αυτή συνεπάγεται και ειλημμένη απόφαση, ο πρώην αντιδήμαρχος μας είπε ότι ο ίδιος αυτή την ώρα θα ήθελε να σταθεί μόνο σε αυτή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ξεκάθαρη για τα δεδομένα της στιγμής.
Ο πήχης
Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον Α. Κοτσανά, από τις πρώτες ημέρες διαρροής του σεναρίου, και όταν ακόμα λίγοι το εκλάμβαναν ως πιθανή επιλογή, τόνιζαν ότι στην πολιτική δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ποτέ τίποτα, αναφορά η οποία όσο κυλά ο χρόνος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Όπως είναι λογικό το ενδεχόμενο έχει κάνει τον κύκλο του σε πηγαδάκια της πόλης, δημιουργώντας σειρά συζητήσεων. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι δεδομένες, όμως, αν η ανάγνωσή μας είναι σωστή, δεν θα πρέπει να τις δούμε αποκομμένες από το ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Α. Κοτσανά στην περίπτωση που αποφάσιζε να κάνει αυτό το βήμα. Με λίγα λόγια σημαντική παράμετρος είναι το που θα βάλει τον πήχη ο ίδιος, για να κριθεί ακολούθως και η έκβαση της κίνησης.
Οι συνέπειες στους υπολοίπους
Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε επίσης, και το ότι η επόμενη μέρα του Α. Κοτσανά δεν αφήνει ανεπηρέαστους αρκετούς  από τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Κι αυτό γιατί η όποια απόφασή του δημιουργεί αυτομάτως ντόμινο κινήσεων, που για άλλους συνεπάγεται ενίσχυση και για άλλος προβληματισμό. Με λίγα λόγια, ανάλογα με την επιλογή του, κάποιοι θα προβληματιστούν και κάποιοι θα αναθαρρήσουν. Ποιοι ανήκουν όμως στην κάθε κατηγορία; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, από τις απαντήσεις του οποίου μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες αναλύσεις.
Στην «ε», κλείνοντας το θέμα για την εβδομάδα αυτή, και συνοψίζοντας το σύνολο των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας, μπορούμε να πούμε ότι τη δεδομένη στιγμή ο Α. Κοτσανάς περισσότερο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των υποψηφίων δημάρχων, παρά σε εκείνη των συνεργαζόμενων με μία από τις ήδη υπάρχουσες παρατάξεις. Το τοπίο για τον ίδιο, βέβαια, δεν είναι άγνωστο, μιας και στην πολύχρονη αυτοδιοικητική του σταδιοδρομία, και στις επτά θητείες που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, τον έχει φέρει σε μία σειρά από θέσεις, που στο σύνολό τους του έχουν κομίσει μια αρκετά μεγάλη εμπειρία. Ο χρόνος όμως τα έφερε έτσι, που καθώς φαίνεται θα χρειαστεί να φορέσει το κοστούμι του υποψηφίου δημάρχου, κομίζοντας ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από εκείνα που έχουν οι έως ώρας υποψήφιοι για το δήμο Ναυπακτίας. Γνώστης όσο λίγοι της αυτοδοίκησης, εργασιομανής σχετικά με τα δημοτικά όσο σχεδόν κανένας άλλος, ο Α. Κοτσανάς, των πολλών φίλων, αλλά και των εχθρών καθώς ποτέ δεν πορεύτηκε κάνοντας μόνο δημόσιες σχέσεις στα κοινά της περιοχής, μοιάζει να αποφασίζει να μετρήσει τις δυνάμεις τους και από αυτό το πόστο.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα