Η συνέλευση στο Γαλατά, οι προεκτάσεις της και οι αντιπαραθέσεις

Ηχηρό «όχι» είπε η κοινωνία  του Γαλατά, παίρνοντας θέση στην είδηση που έγινε γνωστή και αφορά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα. Το θέμα έφερε για συζήτηση στη γενική συνέλευση της κοινότητας ο πρόεδρος Λευτέρης Μπαλωμένος, και όπως καταγράφηκε από ρεπορτάζ του nafpaktianews.gr, όλοι οι παρευρισκόμενοι τάχθηκαν κατά του ενδεχόμενου. Μέρος των όσων ειπώθηκαν εκεί, όμως, έφεραν αντιδράσεις, με το «διάλογο» και τα «βέλη» να συνεχίζονται και με το τέλος της συνέλευσης, έχοντας ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Κατά της τοποθέτησης  των ανεμογεννητριών τάχθηκε η δημοτική αρχή, όπως μεταφέρθηκε στους παρευρισκόμενους  από τον ίδιο το δήμαρχο Β. Γκίζα, ο οποίος μίλησε και για την ανάγκη να γίνουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια παρέμβαση στην περιοχή, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες  για το όρος Βαράσοβα, που ως γνωστόν έχει τεράστιους αρχαιολογικούς και
εκκλησιαστικούς θησαυρούς, αλλά συγχρόνως είναι και προστατευόμενη περιοχή. 

«Όχι» από το Β. Γκίζα 
Ο δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπουλές για τη σύσταση επιτροπής και την έκδοση ψηφίσματος αντίδρασης, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό θα πρέπει να γίνει συντονισμένα και σε συνεργασία του δήμου με την τοπική κοινότητα. Ο Β. Γκίζας σε δηλώσεις του στο nafpaktianews.gr είπε «όχι» στην άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως για την περίπτωση της Βαράσοβας το θέμα για τον δήμο δεν μπαίνει και προς συζήτηση-διαπραγμάτευση. «Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και πρέπει να κορυφωθούν οι προσπάθειες και με νομική υποστήριξη», σημείωσε ο δήμαρχος, χαιρετίζοντας και τη γενική συνέλευση που έγινε στην κοινότητα, κατά την οποία όπως είπε αναδείχτηκε σειρά ζητημάτων τα οποία ο δήμος θα πρέπει να δρομολογήσει. Ο Β. Γκίζας δεν παρέλειψε να αναφερθεί με καλά λόγια και στον πρόεδρο του Γαλατά, για τον τρόπο με τον οποίο ιεράρχησε τα ζητήματα της περιοχής, δηλώνοντας ικανοποιημένος και από τη συμμετοχή του κόσμου.

Κατά και ο Γ. Μπουλές 
Στα των υπολοίπων τοποθετήσεων ο Γιάννης Μπουλές, όπως προαναφέραμε, πρότεινε και έγινε δεκτό να εκδοθεί ψήφισμα αντίδρασης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να πει «όχι» και με αγώνα σε επιχειρηματικές δράσεις  που αλόγιστα καταστρέφουν το περιβάλλον. Δοθείσης της ευκαιρίας μάλιστα  ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ  αναφέρθηκε και για τα πλημμυρικά φαινόμενα της Μακύνειας, ρίχνοντας βάρος επί των ευθυνών γι’ αυτές και στις ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Επίθεση από το Λ. Μπαλωμένο 
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λευτέρης Μπαλωμένος, σε δικές του δηλώσεις, ευχαρίστησε όσους έδωσαν το παρών, κόσμο και αιρετούς, τονίζοντας πως η συνέλευση ήταν ουσίας και έγινε σε καλό κλίμα. «Δεν μπορεί το Άγιο όρος της Αιτ/νίας να γίνει για κάποιες εταιρείες παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως  «η Βαράσοβα είναι ένα στολίδι της περιοχής». «Δεν θα δεχθούμε τέτοια παρέμβαση και θα αντιδράσουμε πολύ έντονα. Δεν κάνουμε πίσω όταν πρέπει και θα δικαιωθούμε για μία ακόμα φορά», είπε με έμφαση ο πρόεδρος, καλώντας και τις όμορες κοινότητες να αντιταχθούν στο έργο που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν, μην παραλείποντας μάλιστα να αναφερθεί στον παραλογισμό τους, αφού θέλουν να «βάλουν χέρι» και στο θαλάσσιο μέτωπο.

Τα λεγόμενα που έφεραν αντίδραση 
Οι τόνοι στη γενική συνέλευση ανέβηκαν με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ντίνου Τσουκαλά, ο οποίος άσκησε κριτική στις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου. Υποστήριξε μάλιστα πως ο παραγκωνισμός της περιοχής οφειλόταν στο ότι ήθελαν ορισμένοι από αυτούς, εννοώντας την παράταξη Λουκόπουλου, η κοινότητα να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι. «Η δημοτική αρχή σήμερα έχει βάλει ψηλά τον πήχη, και θέλει να κάνει τον εξορθολογισμό των όσων έχασε ο Γαλατάς αυτά τα χρόνια» είπε, για να συναντήσει την αντίδραση του κ. Κακολύρη, ο οποίος παίρνοντας το λόγο τόνισε πως η περιοχή ότι ζήτησε από το δήμο τα προηγούμενα χρόνια το είχε, κάνοντας μάλιστα αναφορά και σε έργα που έγιναν επί θητείας του Τ. Λουκόπουλου. «Αυτά που λέτε είναι εκτός πραγματικότητας και να τα ανακαλέσετε», είπε προς το Ντ. Τσουκαλά, για να του απαντήσει ο αντιδήμαρχος πως  τα λεγόμενά του στηρίζονται στα όσα επί χρόνια έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων κατά καιρούς ήταν και ο ίδιος ο κ. Κακολύρης.

Η αντίδραση του Γ. Σιαμαντά 
Οι αναφορές του Ντ. Τσουκαλά, όμως, δεν έμειναν αναπάντητες, καθώς θέση επ’ αυτών, αλλά και για τη μη πρόσκληση της αντιπολίτευσης στη ΓΣ, πήρε ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Σιαμαντάς.

Σε σχόλιό του για τα όσα ακούστηκαν, έγραψε συγκεκριμένα:
«Καταρχήν θεωρώ μεγάλο θεσμικό ολίσθημα να μην προσκληθεί η αντιπολίτευση στη ΓΣ, μόνο και μόνο από τη φοβία της σύγκρισης… Αίσχος!
Τα έργα της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου, δυστυχώς για εσάς, είναι πολλά και δεν μπορείτε να τα μηδενίσετε ούτε να τα φιμώσετε. Και μέχρι να κάνετε το πρώτο πραγματικό έργο και να το παραδώσετε στην τοπική κοινωνία δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Όσο για τον κ. Μπουλέ, που τον ακούτε με ευλάβεια να δείχνει υπέρμετρο ενδιαφέρον για τις ανεμογεννήτριες της Βαράσοβας, σας θυμίζω ότι εκτός από το ότι δεν έκανε ούτε μισό έργο στην κοινότητα Γαλατά της έκοψε και την ΣΑΤΑ στην θητεία του.
Υγ: Να σας θυμίσω μερικά έργα της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου:
ΚΔΑΠ
ΚΑΠΗ
Παιδική χαρά
Πλατεία
Παρέμβαση στο δημοτικό σχολείο (υποδομές-εξοπλισμός)
Ασφαλτόστρωση Καβουρότρυπας
Ένταξη και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ του γηπέδου Γαλατά
Ένταξη στο Leader του αναρριχητικού κέντρου Βαράσοβας
Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις
Respect!!»

«Σήκωσε το γάντι» ο Λ. Μπαλωμένος 
Στα παραπάνω δεν άργησε να έρθει και η αντίδραση του προέδρου του Γαλατά Λευτέρη Μπαλωμένου, ο οποίος με δηλώσεις του στο Βασίλη Δελημάρη και το nafpaktianews.gr πέρασε στην επίθεση, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο πρώην αντιδήμαρχος. Απαντώντας στο γιατί δεν προσκλήθηκε η αντιπολίτευση στη ΓΣ είπε, καταρχάς για την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ότι ουδείς εκ των στελεχών της σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε θέση όταν ο Σπ. Τραχύλης έθεσε το ζήτημα των απαξιωτικών αναφορών μέσω του fb για το Γαλατά στελέχους της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του πρώην προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου Νίκου Πλούμη. Συνεχίζοντας, και έχοντας στο στόχαστρο πάντα το Γ. Σιαμαντά, σημείωσε πως δεν ξεχνά το ότι προεκλογικά είχε θέσει ως στόχο «το πώς θα τον ξεμπήξει από πρόεδρο της κοινότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για τις υπόλοιπες παρατάξεις, που επίσης δεν προσκλήθηκαν, για τον μεν Γ. Γούλα είπε ότι επί 9 χρόνια δημοτικός σύμβουλος δεν έχει πάει ποτέ στην περιοχή, ενώ για τον Α. Κοτσανά πως επί 5 χρόνια αντιδήμαρχος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τον τόπο. «Θα τους δώσω βήμα να κάνουν την αντιπολίτευσή τους, γιατί αυτό θα έκαναν…», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος, λέγοντας παράλληλα πως αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο και τους κατοίκους της περιοχής είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του τόπου κι όχι να κάνει ο καθένας την πολιτική του.
Σχολιάζοντας τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Γ. Σιαμαντάς πως έγιναν στην περιοχή, επιχείρησε να τα αποδομήσει, αποδεχόμενος μόνο αυτά του ΚΑΠΗ και το ΚΔΑΠ, για τα οποία δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά ευχαριστώντας τους Γ. Ράπτη και Π. Κονίδα που βοήθησαν, ενώ για τα υπόλοιπα άφησε «ανοιχτούς λογαριασμούς». «Ξεχνά ο κ. Σιαμαντάς πως από εμάς έγινε αντιδήμαρχος, αλλά και πως από εμάς στο Γαλατά έχασαν τις εκλογές», είπε με νόημα καταλήγοντας ο Λ. Μπαλωμένος, λέγοντας όμως πως τα ζητήματα της περιοχής απαιτούν σύμπνοια από όλους, ακόμα κι αν υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις, προσθέτοντας όμως και πάλι πως «όλοι θα πρέπει να προσέχουν τι λένε».

Ανταπάντηση Σιαμαντά 
Τελευταίο επεισόδιο, η νέα απάντηση του Γιώργου Σιαμαντά, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά:
«Η πρόσκληση στο Θεσμικό Όργανο της Γενικής Συνέλευσης μιας τοπικής κοινότητας είναι αρμοδιότητα του τμήματος Υποστήριξης Αιρετών και σε καμία περίπτωση του τοπικού προέδρου.Ο κ. Μπαλωμένος η μόνη ευκαιρία που έχει να προσκαλέσει Αιρετούς και φίλους είναι του Αγίου Ελευθερίου που είναι η γιορτή του .
  Η Δημοτική Αρχή με τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης απο τη Γ.Σ.Γαλατά είχε ως σκοπό τη μετατροπή του θεσμικού οργάνου σε μια επικοινωνιακή παρα-συγκέντρωση όπου αν η αντιπολίτευση ήταν παρούσα δε θα είχαν ειπωθεί απόψεις όπως :
“η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για την κοινότητα”,”το ταρτάν της παιδικής χαράς είναι καρκινογόνο”,”η ασφαλτόστρωση στη Καβουρότρυπα έγινε προεκλογικά κλέβοντας άσφαλτο απο τη Παλαιοπαναγιά”,”ο Πάνος,ο Γιάννης και ο Μήτσος έκαναν απο μόνοι τους έργα στη τοπική κοινότητα,” ” ή ότι ο Ντίνος χρημάτιζε το Δημόσιο Υπάλληλο -Ιατρό του Κέντρου Υγείας για να κάνει τη δουλειά του “κ.λ.π……
Για τις αναρτήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα τις λογοκρίνω ,ούτε θα τις σχολιάσω αλλα το μόνο που μπορώ να πώ είναι οτι πρόκειται για γελοία αιτιολόγηση αποκλεισμού της αντιπολίτευσης που μόνο ο κ.Μπαλωμένος θα μπορούσε να επινοήσει.
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ».

Προτεινόμενα άρθρα