Η ταινία «Η κραυγή» απόψε στο Adagio II

Στην Κινηματογραφική Λέσχη  του Adagio II, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 21:00, θα προβληθεί η ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι «Η κραυγή».  Το χρονικό μια απόγνωσης, η αποτύπωση μια ερωτικής εμμονής.
Ιταλο-αμερικανική ταινία με τους Αλίντα Βάλι, Στιβ Κόχραν, Μπέτσι Μπλερ.
Ο Άλντο έχει παράνομο δεσμό εδώ και πολλά χρόνια με την Ίρμα. Όταν εκείνη πληροφορείται το θάνατο του συζύγου της στην Αυστραλία, διώχνει από κοντά της τον Άλντο για χάρη ενός άλλου άνδρα. Συντριμμένος, ο Άλντο περιπλανιέται στην κοιλάδα του Πάδου, προσπαθώντας να βρει παρηγοριά σε τρεις άλλες γυναίκες.
Η «Κραυγή», η πρώτη ώριμη ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ξεκινά έναν προβληματισμό πάνω στην έννοια του χρόνου, που τη συναντάμε σε όλο το μοντέρνο σινεμά του ’60. Με το ένα πόδι στο νεορεαλισμό και με το άλλο στα θέματα που θα τον απασχολήσουν στην περίφημη «τριλογία της αποξένωσης», ο Αντονιόνι αξιοποιεί το γκρίζο ομιχλώδες τοπίο του Πάδου για να εικονογραφήσει την ψυχολογική κατάσταση του ήρωα, ενώ χρησιμοποιεί τον επίμονο θόρυβο των μηχανών για να δημιουργήσει την αίσθηση αλλοτρίωσης.
Μιλάει για τον σκηνοθέτη, προλογίζει και αναλύει την ταινία ο Βασίλης Βούκλιζας.
Επιμέλεια προβολής: Παναγιώτης Αθανασίου

Προτεινόμενα άρθρα