Η φιλοξενία προσφύγων στη Ναυπακτία στο δημοτικό συμβούλιο- Συζήτηση επί σεναρίων


Η «ε» προ δύο εβδομάδων αναφέρθηκε εκτενώς στο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορά με το θέμα των προσφύγων και τη μεταφορά τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, εστιάζοντας και στο κομμάτι της περιοχής μας όπου είναι εντός του χάρτη των πιθανών προορισμών, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Στη διάρκεια των ημερών, όμως, ρεπορτάζ του star channel έφερε το Αντίρριο εντός των πιθανών τόπων φιλοξενίας, με την υποδομή των κοντέινερς, πράγμα που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, μετά από πρόταση του Α. Κοτσανά, και αφού το σώμα ανέλυσε τα δεδομένα τελικά ψήφισε υπέρ της πρότασης του Γιώργου Γούλα, κατά πλειοψηφια, παρά την αρχική αντίθεση του δημάρχου στο ενδεχόμενο να συζητηθεί.

Με αφορμή ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων αθηναϊκού τηλεοπτικού δικτύου, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας. Στο εν λόγω ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε δημιουργία χώρου φιλοξενίας και στην περιοχή του Αντιρρίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που στόχο έχει την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά με την ισοκατανομή των προσφύγων-μεταναστών στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
Το ζήτημα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πάμε Μπροστά» Ανδρέας Κοτσανάς, ο οποίος και επέμεινε να έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης.  Όπως διεφάνη, η πλειοψηφία των παρισταμένων έθεσε ως κριτήριο τις συνθήκες υπό τις οποίες θα φιλοξενηθούν, στην περίπτωση που τελικώς και ο δήμος Ναυπακτίας κληθεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.
Β. Γκίζας: «Χειριζόμαστε το θέμα με υπευθυνότητα»
«Η υπεύθυνη στάση του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής είναι να παρακολουθεί στενά το θέμα, όπως και το πράττει σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κανένα απολύτως δεδομένο και δεν έχει γίνει καμία απολύτως κρούση στο Δήμο», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις υπάρξει ενημέρωση.
Χαρακτήρισε ως ανεύθυνο, επικίνδυνο και ατελέσφορο το να γίνονται υποθετικές δημόσιες συζητήσεις χωρίς δεδομένα.  Σχολίασε ωστόσο ότι «η απαίτηση του Δήμου είναι πως οποιαδήποτε λύση προκριθεί κεντρικά να είναι στο πλαίσιο του ανθρωπισμού», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι αντίθετη στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, αλλά θέτει ως κύριο θέμα τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτοί θα φιλοξενηθούν.
Τ. Λουκόπουλος: «Να μην εφησυχάζουμε»
«Είμαστε εδώ για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε ή θα αντιδράσουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Τάκης Λουκόπουλος καλώντας τα μέλη του Σώματος «να μην εφησυχάζουμε».
Α.Κοτσανάς: «Όχι στο Αντίρριο – Δε θα γίνουμε καταφύγιο του προβλήματος της Μόρια»
Να προχωρήσει σε διαπαραταξιακό ψήφισμα αποδέκτες του οποίου θα είναι οι βουλευτές του Νομού και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Α. Κοτσανάς.  Το εν λόγω ψήφισμα «θα αποκλείει το δεδομένο που έχουμε ότι οι μετανάστες θα μεταφερθούν στους εργοταξιακούς χώρους του Αντιρρίου. Το εν λόγω δεδομένο θα αποδομηθεί με μία αιτιολογική έκθεση που θα αναφέρει ότι σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχουν σχολεία και γυμναστήρια, ότι δεν υπάρχει αποχέτευση και ότι επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες».  Εάν πάλι υποχρεωθεί ο Δήμος να φιλοξενήσει αριθμό προσφύγων-μεταναστών, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες και να είναι αντίστοιχης αναλογίας του πληθυσμού της περιοχής. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Αντίρριο «δε θα γίνει καταφύγιο του προβλήματος της Μόρια».
Γ.Μπουλές: «Ανθρωπιστική πολιτική με κριτήρια και ισονομία»
«Μακριά από λαϊκισμούς και κορώνες» προέτρεψε το Σώμα να σταθεί ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ, Γιάννης Μπουλές, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση έχει προβλέψει για το θέμα με την ισότιμη συμμετοχή όλων στην επίλυση του ζητήματος.  Ο ίδιος συμπλήρωσε δε, ότι το πλαίσιο που είναι ζητούμενο να συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει τεθεί εδώ και χρόνια από την Αυτοδιοίκηση, καθώς κανένας δε συμφωνεί να στοιβάζονται μετανάστες σε κάποιους Δήμους στα νησιά και οι υπόλοιποι να μην ακουμπούν το πρόβλημα.  Επιπλέον, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι συντάσσεται με την άποψη αυτή της Αυτοδιοίκησης που υπαγορεύει «ανθρωπιστική πολιτική με κριτήρια και ισονομία». 

Γ.Γούλας: «Όχι πρόχειρα και όχι πέραν της αναλογίας μας»
«Δε θα ανεχθούμε στην Ναυπακτία να στοιβαχτεί πρόχειρα ο κόσμος και δε θα ανεχθούμε κόσμο πέραν της αναλογίας μας», ήταν η πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία» Γιώργου Γούλα, η οποία υπερψηφίστηκε τελικώς από το Σώμα έναντι εκείνης του κ. Κοτσανά.  Ο κ. Γούλας ζήτησε «να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όπως πρέπει» και σχολίασε ότι η παράταξή του δε θα χρησιμοποιήσει το θέμα για μικροπολιτική, «απλά ζητούμε να μην το αφήσουμε ως θέμα», όπως είπε.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα