Η ώρα της πεζοδρόμησης του λιμανιού πλησιάζει (;)

Το συζητήσαμε πολύ και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα συνεχίζουμε να το συζητάμε και στο μέλλον. Για το έργο της ανάπλασης στο κέντρο της Ναυπάκτου ο λόγος, το οποίο προχωρά, κατ’ άλλους με ρυθμούς χελώνας, κατ’ άλλους εντός χρονοδιαγράμματος και με το παραπάνω, σε ότι αφορά τουλάχιστον το τμήμα που ήδη έχει αναπτυχθεί ως εργοτάξιο. Με δεδομένο, βέβαια, πως τυπικά αυτό θα πρέπει να παραδοθεί σε επτά μήνες, από την έναρξή του, τότε ναι είμαστε καλά, όμως το καλοκαίρι μπήκε και η πόλη στο πιο κεντρικό της σημείο δεν μπορεί για πολύ ακόμα να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του δήμου οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως και το τέλος του μήνα, πράγμα που σημαίνει πως η κυκλοφορία θα είναι εφικτό να αποκατασταθεί από τις αρχές Ιουλίου. Και μιας και αναφέρομαι στην κυκλοφορία, να καταθέσω στο σημείο αυτό την άποψή μου για τη διπλή κατεύθυνση της Τζαβέλα η οποία ουδόλως με ενοχλεί, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και λίγες ημέρες τα φανάρια λειτουργούν ελάχιστα στη διάρκεια του 24ώρου, άρα η ροή είναι συνεχής. Οκ, κατανοητό το θέμα της αγοράς, τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει με τις χαμένες θέσεις στάθμευσης, και κυρίως τις δυσκολίες στις φορτοεκφορτώσεις, όμως στη σούμα του ως θέμα, δεν μπορώ να πω πως μετρώ τις μέρες για να επιστρέψουμε στη συνηθισμένη μας ως προς αυτό καθημερινότητα. Την ίδια άποψη, μάλιστα, έχουν και αρκετοί με τους οποίους έχω κάνει τη συζήτηση, χωρίς να θεωρείται η παράμετρος καραντίνα και κορονοϊός πως έχει επηρεάσει τη συγκεκριμένη εικόνα. 

Και για να το πάω, εκεί που θέλω, νομίζω πως ήρθε η ώρα, με την ολοκλήρωση του έργου στο λιμάνι, να δούμε επιτέλους το κέντρο της Ναυπάκτου κλειστό για κάποια Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, δοκιμάζοντας μία ιδέα που κρατά χρόνια, αλλά που έως σήμερα ουδείς τόλμησε να εφαρμόσει. Ο δήμαρχος, σε συνάντηση που είχε προ λίγων εβδομάδων με τους επαγγελματίες του λιμανιού, μεταξύ άλλων τους είπε πως στόχος είναι αυτό το καλοκαίρι να κάνει πράξη την εν λόγω παρέμβαση, μετατρέποντας σε πεζόδρομο τον κάτω δρόμο του λιμανιού. Στην περίπτωση δε, που έχουν ξεκινήσει τα έργα στη Τζαβέλα, τότε ο Β. Γκίζας το πήγε ένα βήμα πιο μπροστά λέγοντας πως για τον ίδιο, σε θεωρητικό επίπεδο, η λύση υπάρχει, αφού μιλάμε στην ουσία για μιάμιση ημέρα υπόθεση, από το Σάββατο το μεσημέρι έως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ποια είναι αυτή; Η κίνηση των οχημάτων από τα ανατολικά προς τα δυτικά κανονικά από τη Τζεβέλα, και η αντίθεση από τον περιφερειακό! 

Από εμένα, απλά, λιτά, και χωρίς πολλές περικοκλάδες είναι ΝΑΙ. Θα δούμε βέβαια αν είναι και για το δήμο, ο οποίος ψάχνει το θέμα και σύντομα θα μας έχει νεότερα όπως πληροφορούμαι. Οι επαγγελματίες πάντως του λιμανιού, όσοι τουλάχιστον το συζήτησα μαζί τους, είναι υπέρ και με το παραπάνω. 

Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας “εμπρός” 

υγ: η εικόνα του συγκεκριμένου τμήματος της πόλης τις ημέρες του τριημέρου δίνει από μόνη της την απάντηση στο θέμα.

Προτεινόμενα άρθρα