Θέμα συζήτησης και πάλι το νέο δημαρχείο στη Ναύπακτο στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο

Με πρωτοβουλία του Γ. Ασημακόπουλου και συλλογή υπογραφών από την αντιπολίτευση

Τη συζήτηση του θέματος χωροθέτησης του νέου δημαρχείου στην πόλη της Ναυπάκτου, αιτείται η αντιπολίτευση του δήμου Ναυπακτίας, με αίτημα που κατέθεσε εντός της εβδομάδας. Με πρωτοβουλία του Γιώργου Ασημακόπουλου, έγινε μάλιστα συλλογή υπογραφών, και ζητείται να ανοίξει η συζήτηση μετά και τα όσα ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη εκδήλωση των μηχανικών της πόλης, και κυρίως τα όσα είπε εκεί για το θέμα η μελετήτρια του ΓΠΣ Χρύσα Διονυσοπούλου.

Αναλυτικά το αίτημα αναφέρει:

«Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ναυπακτίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Επιτροπή του ΤΕΕ Ναυπακτίας, διοργάνωσαν Τεχνική Εκδήλωση με θέμα την χωροθέτηση του Διοικητηρίου-Δημαρχείου του Δήμου Ναυπακτίας.

Σε αυτή την εκδήλωση τοποθετήθηκε και η αρμόδια μελετητήρια του ΓΠΣ της πόλεως της Ναυπάκτου κ. Διονυσοπούλου. Στην τοποθέτησή της ήταν ξεκάθαρα αντίθετη στην χωροθέτηση του νέου Δημαρχείου στην περιοχή του Σκα.

Η αντίθεση αυτή της μελετητήριας είναι νέο στοιχείο, το οποίο δεν ήταν σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση της 16ης Απριλίου 2021 κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα «Προέγκριση ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού ΕΠΣ – Τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου (ΤΡΣ) για τη χωροθέτηση και τον καθορισμό χώρου δημαρχείου Δήμου Ναυπακτίας».

Ενόψει του νέου αυτού ουσιώδους στοιχείου, αιτούμαστε την άμεση (κατεπείγουσα) σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται από το Νόμο, με θέμα «Διαβούλευση για τη χωροθέτηση Δημαρχείου Δήμου Ναυπακτίας».

Προτείνουμε δε το θέμα να εισαχθεί ως κατεπείγον, προ της ημερησίας διατάξεως, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει οριστεί για την 28η Μαΐου 2021, ώστε να προηγείται του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης (Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ»), διότι η χωροθέτηση του Δημαρχείου προηγείται της μελέτης.

Τέλος, θεωρούμε πως θα ήταν χρήσιμη η παρουσία της μελετητήριας του ΓΠΣ Ναυπάκτου καθώς και εκπροσώπων των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση που αναφέρεται παραπάνω».

Η θέση της μελετήτριας

Θα θυμίσουμε πως η Χρ. Διονυσοπούλου, εδώ και χρόνια η μελετήτρια του ΓΠΣ της Ναυπάκτου, στην εκδήλωση προ λίγων ημερών, αρχικά είπε (όπως καταγράφτηκε και στο ρεπορτάζ της «ε» στο προηγούμενο τεύχος) ότι από τη συζήτηση δεν εξάγεται συμπέρασμα για διαφωνία που να έγκειται σε χωροταξικά κριτήρια, παρά μόνο σε γεωλογικά ή στατικά ζητήματα (είχαν ακουστεί σειρά προβληματισμών για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή λόγω ρέματος ή σεισμικών ρηγμάτων). «Εμένα με αφορά από πολεοδομική σκοπιά το θέμα, εάν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και εάν θα ήταν αλλού καλύτερα», είχε πει, προσθέτοντας πως σε ότι έχει να κάνει με το ρέμα της περιοχής είναι σε εξέλιξη η μελέτη οριοθέτησης, η οποία θα προτείνει λύσεις για την αποφυγή πιθανών προβλημάτων. Για τα όσα ακούστηκαν και αφορούσαν στη στατικότητα και τα όσα απαιτεί ένα κτίριο με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής, υποστήριξε ότι προφανώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Μιλώντας για το τοπικό ρυμοτομικό που προχωρά ο δήμος, και είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το έργο, τόνισε πως η μελέτη που θα γίνει θα δείξει και τη γεωλογική καταλληλότητα.

Η Χρ. Διονυσοπούλου κατέθεσε όμως, και αυτό είναι το ουσιαστικό, για μία ακόμα φορά τη δική της πρόταση που αφορά στο που πρέπει να γίνει το νέο διοικητήριο, μιλώντας για το χώρο όπου είναι σήμερα, αλλά και για τις επεκτάσεις αυτού μαζί με τη Μεγαλομάτα, αλλά και το κτίριο που στεγάζεται η ΕΛΑΣ. Σε αυτό το σημείο της πόλης η μελετήτρια βλέπει χρήσεις διοίκησης και πολιτισμού, τονίζοντας όμως πως για τις πρώτες λέει ναι και στην περιοχή του Σκα, είτε αυτό μπορεί να αφορά την ΕΛΑΣ και το ΚΤΕΛ, είτε κάποιες υπηρεσίες του δήμου. «Εμείς ελέγχουμε το σημείο ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, να είναι εύκολα προσβάσιμο, και να μην υπάρχουν συγκρούσεις με άλλες χρήσεις», είχε προσθέσει, επιμένοντας στην πρότασή της για το κέντρο, αλλά λέγοντας και «ναι» στο να πάνε κάποιες υπηρεσίας διοίκησης στο Σκα, αφού φυσικά πάρει το «οκ» από τη διευθέτηση των ρεμάτων, για τις οποίες η απόφαση είναι και πολιτική.

Αναλυτικά η ημερήσια διάταξης περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

 1. Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 2. Έκδοση ψηφίσματος για επανίδρυση Αυτόνομου Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. (εισηγητής κ. Δήμαρχος).
 3. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΟΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε.Ο. 48η» προϋπολογισμού έργου  χωρίς ΦΠΑ 201.612,90 € (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 4. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2015» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : « ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ,ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ, ΑΝΑΒΡΥΤΗΣ, ΑΣΠΡΙΑ, ΤΕΡΨΙΘΕΑ» προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 161.290,32 € (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 5. Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2021 του Δήμου Ναυπακτίας και την εγγραφή της πράξης «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας» στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2021 του Δήμου Ναυπακτίας για  την  εκτέλεση του έργου.  (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 6. Ονοματοδοσία οδών στην κοινότητα Τρικόρφου (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 7. Ονοματοδοσία οδού στην κοινότητα Ξηροπηγάδου (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 8. Ονοματοδοσία πλατείας στην κοινότητα Αμπελακιώτισσας (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
 9. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 10. Πληρωμή 10ΟΥ λογαριασμού του έργου «δημιουργία διαμόρφωση πολιτιστικού μονοπατιού καστρόπολης Ναυπάκτου», μέσω άλλης πηγής χρηματοδότησης και αναμόρφωση Π/Υ (τροποποίηση τεχνικού προγράμματος) (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 11. Απόδοση μισθωμάτων στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 12. Εισηγητική έκθεση Α΄ τριμήνου του έτους 2021 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 13. Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της Σύμβασης παράτασης του προγράμματος «ΑΣΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΣΒΑΚ» του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 14. Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της Σύμβασης παράτασης του προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2018» του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 15. Παραχώρηση χρήσης χωρίς αντάλλαγμα, τμήματος του ισογείου του κτιρίου Ναυπακτία για την στέγαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 16. Ορισμός ελεγκτών, του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου για το οικονομικό έτος 2020 στη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Δήμαρχος).
 17. Έγκριση επικαιροποιημένου Μνημονίου «Μνημόνιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών του Δήμου Ναυπακτίας 2021, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχέδιο πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
 18. Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού στην Τ.Κ. Μαμουλάδας (εισηγητής κ.Κοτρωνιάς)
 19. Τοποθέτηση φωτιστικού στην Τ.Κ. Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 20. Τοποθέτηση παροχής ΦΟΠ στο Αντίρριο. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 21. Απαλλαγή καταβολής  τροφείων από  τους  Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 22. Διαγραφή παιδιού από τους Δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

Recommended Posts