Θ. Καλαβρουζιώτης: Πολιτιστικοί σύλλογοι-Ο ρόλος του σήμερα και η σχέση τους με τις πατρώες ρίζες

Ως τραπεζικός θα πρόσμενε κανείς να ασχοληθώ και να αναπτύξω ένα θέμα σχετικό , μιας και τα τελευταία χρόνια και τώρα ιδιαίτερα , όλους μας ταλανίζουν τα οικονομικά θέματα.

Ωστόσο η πολύχρονη ενασχόληση μου με τα συλλογικά κοινά, μου έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθώ με το άκρως Συλλογικό Κοινωνικό Πολιτιστικό χώρο.

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να ασχοληθώ πρώτα – πρώτα με κάποιες έννοιες που υποσυνείδητα η μη υποθέτουμε ότι τις ξέρουμε η τις κατέχουμε , όταν τις ακούμε η τις χρησιμοποιούμε.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διαχωρίζετε στην στενότερη έννοια του όρου και την πιο ευρεία ανθρωπολογική έννοια.

Κατά την MONDIACULT (Παγκόσμια Σύνοδος για τα πολιτιστικά), που διοργανώθηκε το 1982 στο Μεξικό:

Με την ευρεία έννοια <<ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει σήμερα το σύνολο των διαφοροποιών στοιχείων, πνευματικών και υλικών, διανοητικών και συναισθηματικών, που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία η μια κοινωνική ομάδα. Συμπεριλαμβάνει εκτός των γραμμάτων και των τεχνών, τον τρόπο ζωής, τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου , το σύστημα αξιών, τις παραδόσεις και τα δόγματα>>.

Με την στενή έννοια εννοεί <<Το σύνολο των αξιών καθώς και τις γνωστικές και αισθητικές συνήθειες μια κοινότητας και υπό αυτό το πρίσμα περιλαμβάνει την πολιτιστική κληρονομιά, τις τέχνες, την λογοτεχνία και τα κινήματα σκέψης>>

Εν τέλει ο Πολιτισμός είναι <<Το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων , που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζετε ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας , καθώς και στην δημιουργία υλικών και πνευματικών αξιών>>.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ: <<Ότι αναπτύσσετε ιστορικά, μεταδίδεται και μεταβιβάζεται (πάντα στο πλαίσιο και εντός μιας ομάδας, μιας κοινωνίας, ενός λαού κλπ) σχεδόν αναλλοίωτα, από την μια γενιά στην άλλη, σε σχέση με συμπεριφορές, αντιλήψεις, ιδέες , ήθη, έθιμα, δραστηριότητες, πρακτικές και τεχνικές>>.

Εγώ θα πρόσθετα ότι , παράδοση είναι ….Το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα παραμύθια της γιαγιάς, τα κάλαντα, οι χοροί, οι ενδυμασίες , τα παιχνίδια, τα έθιμα, οι σκοποί, τα τραγούδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής και του τόπου μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Το νομικό πρόσωπο που λειτουργεί, επιδιώκοντας την επίτευξη κοινών στόχων. Είναι το κοινωνικό μας σώμα. Είμαστε όλοι εμείς , που έχουμε την δυνατότητα να συνυπάρχουμε , να συναποφασίζουμε και να δημιουργούμε.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ: Έννοια που αναφέρετε σε αυτόν που υπηρετεί τον πολιτισμό η τις εκδηλώσεις του.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι , έχουν σκοπό και οφείλουν: να καταγράφουν- να διατηρούν –να ενισχύουν – να προωθούν – να διαδίδουν – να στηρίζουν – να προφυλάσσουν  και κυρίως να προστατεύουν τα πολιτιστικά αγαθά. Έτσι δημιουργείται ένα συνεχές ιστορικό αποτύπωμα και μια διαρκής ροή πολιτιστικής ιστορίας , που ως παρακαταθήκη , θα κληρονομήσουν οι νέες γενιές.

Επειδή η Χώρα μας , η Πατρίδα μας , το Χωριό μας , στο διηνεκές, βρίθουν πολιτιστικών αγαθών , για να μην αλλοιωθούν και καταστραφούν, ούτε να οικειοποιηθούν παράνομα-παράτυπα, είτε από άγνοια, είτε από μεγαλομανία , είτε από άκρατη εμπορική λογική η τουριστική προβολή , είτε από επιβολή προσωπικών επιλογών, οι Σύλλογοι οφείλουν να απαιτήσουν από την πολιτεία και από την κοινωνία καθώς και από τα μέλη τους :

1)Να προστατεύουν το πολιτιστικό περιβάλλον.

2)Να ελέγχουν κάθε προσπάθεια αλλοίωσης από εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

3)Να ενισχύουν και να προβάλλουν τις προσπάθειες διατήρησης – διάδοσης της κληρονομιάς.

4)Να μεριμνούν για την συντήρηση και διατήρηση των μνημείων

5)Να συνεπικουρούν στην έκδοση βιβλίων Λαογραφίας – Ιστορίας – Παραδόσεων – Μύθων κλπ.

Οι Σύλλογοι επίσης μπορούν και πρέπει να παρεμβαίνουν:

1)Στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών της περιοχής τους με σύγχρονα αναπτυξιακά στοιχεία (Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος – τοπικής γεωγραφίας – πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων – τοπικής κουλτούρας – ιστορικών κοινωνικών δεσμών κλπ)

2)Στο δομημένο  περιβάλλον , αλλά και στο σύνολο του φυσικού, περιβάλλοντος (παραδοσιακοί οικισμοί – αρχιτεκτονική- τοπία φυσικού κάλους – ποτάμια- λίμνες- δάση – μονοπάτια κλπ) .Θα πρέπει να παρεμβαίνουν στην προστασία από διάφορες πιέσεις για την εκμετάλλευση της υπεράξιας η της εμπορευματικής υπεραξιοποίησης της γης. Το Φυσικό περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνίας. Όλες οι σύγχρονες μέθοδοι ανάπτυξης θα πρέπει να ενσωματώνουν λειτουργικά την παράδοση και αντλούν έμπνευση από το οικείο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες

( Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Εναλλακτικός Τουρισμός – Βιολογικές καλλιέργειες – Οικοδομικές δραστηριότητες . Με αναπτυξιακή στρατηγική, αξιοποιώντας όλες τις τοπικές πτυχές και με αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος  χωρίς εκπτώσεις στην προστασία , όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και διαμόρφωσης σύγχρονων προτύπων.

3)Στα έθιμα και στις παραδόσεις. Διατηρώντας όλα όσα κληρονομήσαμε  με ήπια προσαρμογή στα νέα δεδομένα μπορούν να διαχύσουν στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο όλες τις πολιτιστικές αξίες.

4)Σε όλες τις μορφές τέχνης (Θέατρο- Μουσική –Χορός – Ζωγραφική – Χαρακτική – Γλυπτική κλπ) .Δημιουργώντας ομίλους και ομάδες καλλιέργειας κάθε μορφής τέχνης , αξιοποιώντας ταλέντα και γνώσεις, καθώς και εμπειρία.

5)Στην Ιστορία και την Θρησκεία. Καταγράφοντας κάθε τι που αναφέρετε στην περιοχή τους. Ερευνώντας Αρχεία – Βιβλιοθήκες- Έγγραφα κλπ. Κατασκευή Λαογραφικών Μουσείων. Εκδίδοντας Βιβλία και προβάλλοντας τα τιμφαλή του κάθε του τόπου. Αρχειοθετώντας φωτογραφικό υλικό – συμβόλαια – κλπ ιστορικά – εκκλησιαστικά κειμήλια. Αναδεικνύοντας τις εκκλησίες και τα εκκλησιαστικά μνημεία κλπ.

6)Στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις .Προβάλλοντας κάθε ντόπιο στοιχείο αποφεύγοντας κάθε μιμητική σκηνοθετημένη αυθεντικότητα η λανθασμένη τουριστική προβολή με άρωμα <<ίδιον κέρδος>>.

7)Στην τοπική δομή οικονομίας. Με κοινωνική αλληλεγγύη. Με ανάδειξη του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Με διάθεση συνεργατισμού και συνεταιρισμού ίσων ευκαιριών. Με συντονισμένες δράσεις πολιτών . Με ενσωμάτωση της τοπικότητας στην αναπτυξιακή διαδικασία. Με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και ιδεών σε συνδυασμό πάντα με την παραδοσιακή τοπική κουλτούρα

8)Στις σχέσεις με την Εξουσία και τις Πολιτικές Ηγεσίες. Στην χώρα μας τα αυτονόητα χρήζουν τελικά αποδείξεων. Άρα είναι αυτονόητα προφανής η προσπάθεια των Συλλόγων να αναπτύξουν την σχέση ιδιαίτερα με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις. Τελευταία βέβαια κάθε Δήμος ,  η κάθε Περιφέρεια έχουν συστήσει οργανισμούς και εργαλεία ελέγχου και οργάνωσης, μέσα από τα οποία βέβαια ασκούν και την πολιτική τους πέραν των υποχρεώσεων τους. Εξαρτάται από τους ίδιους και από την ευαισθησία τους βέβαια αν το πρόσημο θα είναι θετικό. Οφείλουν όλοι αυτοί να μην χρησιμοποιούν τους Συλλόγους ως δεξαμενή ψήφων , ούτε να τους χρηματοδοτούν κατά το δοκούν η την πολιτική συγκυρία, αλλά μέσα από κανόνες . Από την άλλη οι Σύλλογοι θα πρέπει να είναι ενεργοί και δραστήριοι και όχι απλώς να διατηρούν την <<σφραγίδα>> υπολειτουργώντας,, ούτε και οι  ενασχολούντες με τους Συλλόγους να τους χρησιμοποιούν για πελατειακή σχέση και αυτοπροβολή.

Επειδή πλέον οι ρόλοι, από την ίδρυση των Συλλόγων παλιότερα ,(Ιδρύονταν στα αστικά κέντρα για λόγω της έντονης αστυφιλίας ως  ερέθισμα νοσταλγίας για τα πατρώα) αντιστράφηκαν και επανέρχονται στις ιδιαίτερες πατρίδες ,αναζητώντας με αξιοπρέπεια την μετεξέλιξη των χωριών.

Θα πρέπει λοιπόν , πλέον, οι Σύλλογοι να έχουν επίγνωση του ρόλου τους. Να είναι οι απόψεις των μελών και οι θέσεις συμπαγείς και ενιαίες. Να έχουν μόνιμη έδρα. Να έχουν δράσεις με σταθερή περιοδικότητα και τακτικές χρονικές στιγμές ώστε να μην κινδυνεύουν με αποδιοργάνωση .Να έχουν ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων , μακριά από διαπλοκές και κόμματα. Να έχουν αγαστή συνεργασία με αυτοδιοικήσεις και την δύναμη τους να την εκμεταλλεύονται ασκώντας πίεση για επίτευξη ευγενών στόχων. Να αποφεύγουν μονότονες και επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις , αλλά να αναπτύσσουν καινοτόμες και πολύπλευρες δραστηριότητες τόσο με κοινωνικό όσο και προνομιακό χαρακτήρα αλλά ταυτοχρόνως και επιμορφωτικό. Να επιδιώκουν οικονομική αυτάρκεια και να ανταποδίδουν τις ευγενείς χορηγίες. Να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια συνεργασίας με τους κατά τόπους επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις ( Πανεπιστήμια-Σωματεία- Ινστιτούτα- Επαγγελματικούς Φορείς-ΚΛΠ).Να οργανώνουν την νέα γενιά και να την εμπλέκουν στα κοινά , διασφαλίζοντας κατ αυτό τον τρόπο την συνέχεια των Συλλόγων. Να παρέχουν απλόχερα , χείρα βοηθείας μέσω επιστημονικών ενημερώσεων στους χωριανούς .Να προστατεύουν εν τέλει τα πολιτιστικά κληροδοτήματα και στοιχεία της περιοχής τους. Να αντιστέκονται στην λήθη και στην κλωνοποίηση, την ομογενοποίση και την τυποποίηση ,την ισοπέδωση και την κατάργηση. Οι μνήμες και οι παραδόσεις μας είναι η ιστορία μας, είναι η γνώση μας η αλήθεια μας. Ας μην είναι οι μνήμες κοινωνικό μειονέκτημα, ας γίνουν εδραιωμένο πλεονέκτημα.

Ένας τέτοιος Σύλλογος-Παρέα πολυσυλλεκτική με κοινά ενδιαφέροντα , χωρίς επιβολές, με διάφανη και κρυστάλλινη άποψη ,εποικοδομητική αντίληψη και ομαδικό πνεύμα είναι η απάντηση στην σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσα από ένα τέτοιο Σύλλογο θα τριγυρνάμε στις γειτονιές που μεγαλώσαμε , στα σπίτια που ανδρωθήκαμε ,στους δρόμους που παίξαμε, στις αυλές που ασπρίσαμε.

Προτεινόμενα άρθρα