Και ιδιώτης για τα απορρίμματα στη Δωρίδα-Διαφωνία του Συλλόγου Εργαζομένων


Η απόφαση του δήμου Δωρίδος να προχωρήσει στην αποκομιδή απορριμμάτων και μέσω ιδιώτη, έφερε σε θέση μάχης το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας. Με ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο κάνει λόγο για την αρχή της κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα και κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου, με το δήμαρχο, όμως, Γ. Καπεντζώνη να μην αποδέχεται τα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όπως δήλωσε στην «ε» ο λόγος της ενέργειας αυτής εδράζεται στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος στο να καλύψει τις ανάγκες που έχει στην αποκομιδή, προχωρώντας στην υπογραφή σύμβασης με ιδιώτη για κάποιους μήνες, και στη συνέχεια εξετάζοντας όλα τα νεότερα δεδομένα για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου, ως το πρώτο επεισόδιο της αντίδρασης στην απόφαση του δήμου, αναφέρει αναλυτικά:
«Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του περίφημου «Αναπτυξιακού Νόμου»-Ν. 4635/2019- που ψήφισε η κυβέρνηση και μέσα σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνεται το άρθρο 178, σύμφωνα με το οποίο τα δημοτικά συμβούλια, χωρίς αιτιολογημένη απόφαση και με μειοψηφίες θα μπορούν να εκχωρούν τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πράσινου σε ιδιώτες, η δημοτική αρχή του δήμου Δωρίδος υπό τον κ. Καπεντζώνη Γεώργιο, σπεύδει να εφαρμόσει το παραπάνω άρθρο.
Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή Δωρίδος προχώρησε σε αναμόρφωση προϋπολογισμού ποσού 24.000 ευρώ για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων. Ξεκίνησε δηλαδή την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου, και το ξεπούλημα της καθαριότητας σε ιδιώτη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας επισκέφτηκε τον δήμαρχο Δωρίδος κ. Καπεντζώνη και του ζήτησε η δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων στο Ευπάλιο, να διασφαλίσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα συμφέροντα των δημοτών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν… το μάρμαρο με την αύξηση των δημοτικών τελών. 

Καλούμε τον δήμαρχο Δωρίδος και την δημοτική αρχή να μην επιμείνουν σε αυτή την επιλογή τους, να ανακαλέσουν την απόφασή τους, να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού και σε προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες της υπηρεσίας και οι ανάγκες των δημοτών.
Εμείς, ως εργαζόμενοι θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστούμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών των Δήμων, την εργασία μας, το μεροκάματό μας και τα δικαιώματά μας».
Η απάντηση του Γ. Καπεντζώνη
Με δήλωσή του στην «ε» ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης τόνισε πως η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο δήμος στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Όπως μας είπε, δεν έχει σχέση με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στη βουλή, αλλά με το ότι το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών στη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία είναι από τις πλέον σημαντικές. Τέλος, μας δήλωσε, πως το χρονικό διάστημα που θα γίνει η συνεργασία με τον ιδιώτη θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το εάν θα καταστεί εφικτό να έρθει προσωπικό στο δήμο στη συγκεκριμένη υπηρεσία.  

Προτεινόμενα άρθρα