Και τελικά… αυξήσεις στα τέλη-Διαφωνίες στο δημοτικό συμβούλιο για την αναγκαιότητά τους


Κατά πλειοψηφία πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας η αύξηση των δημοτικών τελών για το 2020. Η διαπαραταξιακή επιτροπή συζήτησε και άφησε, όπως διεφάνη, άλλη αίσθηση στους συμμετέχοντες ως προς το αποτέλεσμά της, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης να πάρουν θέσει τα στρατόπεδα σε αντίπαλα χαρακώματα.

Το θέμα των δημοτικών τελών εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σ. Παπαβασιλείου, εστιάζοντας αρχικά στο ότι ο ισοσκελισμός εσόδων εξόδων θα πρέπει να απαντά και στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας. Ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια μίας χρονιάς δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των τελών, και είπε ακόμα πως ο φετινός σχεδιασμός φέρει μαζί του και το βάρος των δύο προηγούμενων ετών όπου παρουσιάστηκε κενό 30.000 και 80.000 αντίστοιχα, με τις ανάλογες παρατηρήσεις του παρατηρητή. Για το 2020 είπε πως υπάρχει αύξηση εξόδων κατά 200.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται 120.000 από την έλευση νέων υπαλλήλων, 25.000 από την πρόβλεψη της μη εισπραξιμότητας και από κάποιες ακόμα δαπάνες που η υπηρεσία έχει προβλέψει ότι θα πρέπει να γίνουν. «Η αύξηση είναι ταμπού για κάθε δημοτική αρχή αλλά δεν είναι δυνατόν να αποφεύγεται πάντα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, κοιτάζουμε την πραγματικότητα κατάματα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί βάζουμε τέλος στα ελλείμματα», είπε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας πως η επιβάρυνση της αύξησης του 7.8% συνεπάγεται για τον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού 100 τμ στη Ναύπακτο αύξηση κατά 11 ευρώ το χρόνο.
Η «λάθος» εντύπωση
Για το ότι στη συνάντηση που έγινε στη διαπαραταξιακή δεν φάνηκε να υπάρχουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της αντιπολίτευσης να μη γίνουν αυξήσεις, μίλησε ο Γ. Σιαμαντάς, ισχυρισμό στον οποίο συμφώνησε και ο Α. Κοτσανάς, λέγοντας πως έφυγε από εκεί με την αίσθηση πως έχει επέλθει συμφωνία. «Είστε ανέντιμοι και δεν ξαναέρχομαι σε διαπαραταξική. Δώσαμε λύση σε όλα στη συζήτηση», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος, προτείνοντας για το κλείσιμο της ψαλίδας των 200.000 ευρώ αρχικά να μη γίνουν τρεις προσλήψεις που έχουν προβλεφθεί, και στη συνέχεια να εξοικονομηθούν επιπλέον χρήματα από την έξοδο άλλων υπαλλήλων, αλλά και από την καλύτερη λειτουργία της ανακύκλωσης η οποία θα ρίξει το κόστος του δήμου στο ΧΥΤΑ.
Διαφωνίες στις αυξήσεις
Για το ότι η δική του αίσθηση, στη συνάντηση που έκανε καθυστερημένα με το Β. Γκίζα και το Γ. Μπουλέ, ήταν ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, μίλησε ο Γ. Γούλας, λέγοντας πως την ανασφάλεια της νέας δημοτικής αρχής δεν θα πρέπει να την επωμιστεί ο πολίτης. «Η αύξηση είναι η εύκολη λύση, καθώς καλούμε τον πολίτη να πληρώσει τις δικές μας παθογένειες», πρόσθεσε, ζητώντας από το δήμο πρώτα να προσπαθήσει και στη συνέχεια εάν δεν θα τα καταφέρει να πάει σε αυξήσεις. Για την πρακτική των έξυπνων δήμων, μίλησε ο Γ. Ασημακόπουλος, ζητώντας να ακολουθήσουμε στην εξοικονόμηση χρημάτων αυτό που κάνουν όλοι οι προηγμένοι δήμοι, για να ακολουθήσει ο Γ. Σιαμαντάς, ο οποίος είπε ότι ήταν θεσμικό ατόπημα το ότι δεν κρατήθηκαν πρακτικά κατά τη διαπαραταξιακή για να μπορεί να αποδειχτεί το τι είπε ο κάθε ένας.
Οι υπέρ της αύξησης
«Βάζαμε για χρόνια  το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όμως τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο, γι’ αυτό τον Ιούλιο η  προηγούμενη δημοτική αρχή έστειλε την ίδια εισήγηση στην οικονομική επιτροπή», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς, ενώ ο Σ. Παπαβασιλείου απάντησε λέγοντας πως οι προτάσεις της αντιπολίτευσης αξιολογήθηκαν, κρίνοντας εν τέλει πως στηρίζονταν σε ευχές και όχι σε πραγματικά δεδομένα. Για τη δυσκολία να παίρνονται αποφάσεις αυξήσεων, μίλησε ο Γ. Νταουσάνης, ζητώντας δέσμευση πως αυτό δεν θα γίνει ξανά, ενώ ο Γ. Μπουλές ζήτησε από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης όταν ψηφίζουν για τις προσλήψεις να έχουν το σθένος στη συνέχεια να μιλούν καθαρά και για το πώς θα πληρωθούν. Έκανε λόγο για διαχρονικό θέμα, όπου τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες, και είπε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να μπει μία σειρά και γιατί όχι να πάμε σε μειώσεις στο μέλλον.
Σκληρά στρατόπεδα
Για το ότι έχει πάρει την απόφαση να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος παίρνοντας και δύσκολες αποφάσεις, μίλησε ο δήμαρχος Β. Γκίζας, λέγοντας πως είναι παράλογο κάποιοι να του ζητούν να κάνει 9 προσλήψεις στη ΔΕΥΑΝ, χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορεί να τις αντέξει, και παράλληλα να λένε τώρα να μην πάρει η υπηρεσία περιβάλλοντος 3 εργαζόμενους που έχει ανάγκη. «Αν αυτό δεν είναι αντιφατική πολιτική που μπερδεύει τον κόσμος, τότε τι είναι;», διερωτήθηκε, θέτοντας ως στόχο, μετά τον εξορθολογισμό των οικονομικών και τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης χρημάτων να γίνουν και μειώσεις. Απαντώντας του ο Γ. Σιαμαντάς είπε ότι το παράδειγμα της ΔΕΥΑΝ είναι ατυχές, καθώς η επιχείρηση σήμερα επιβαρύνεται ούτως ή άλλως από τα 220.000 στο εργολάβο, αντί των υπαλλήλων, λέγοντας και αυτός, όπως πριν ο Α.Κοτσανάς, ότι μπορεί και να μη δώσει ξανά το παρών σε διαπαραταξιακή επιτροπή.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ετέθησαν δύο προτάσεις, εκείνη του δημάρχου και εκείνη του Α. Κοτσανά, με την πρώτη να περνά κατά πλειοψηφίας παίρνοντας τις ψήφος των παρατάξεων Γκίζα, Μπουλέ, Τσουκαλά και του Γ. Νταουσάνη, ενώ εκείνη του πρώην αντιδημάρχου πήρε τις ψήφους της παράταξής του και εκείνης του Τ. Λουκόπουλο. Τέλος η παράταξη του Γ. Γούλα ψήφισε μόνο κατά της εισήγησης της δημοτικής αρχής.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα