Κανένα ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στη Ναύπακτο-Αναλυτικό ρεπορτάζ

Το θέμα των ημερών, ο κορονοϊός, είναι μοιραία θέμα συζήτησης και στην πόλη της Ναυπάκτου, καθώς η γειτνίαση με την Πάτρα και τα κρούσματα που εμφανίστηκαν εκεί έχει εντείνει την ανησυχία. Μάλιστα, μεταξύ όλων των άλλων, δεν λείπουν και τα πρώτα σενάρια περί ύποπτων κρουσμάτων στην περιοχή, δίνοντας τροφή για πολλές συζητήσεις. Στο Κέντρο Υγείας της πόλης, το προσωπικό έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, βάσει των οδηγιών που έχει πάρει, δηλώνοντας έτοιμο να διατελέσει το ρόλο του έχοντας ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαλογής των περιστατικών.

Το emprosnews.gr επικοινώνησε με τη διεύθυνση της μονάδας, καταγράφοντας τις πρώτες χρήσιμες λεπτομέρειες, τόσο για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί ένας ασθενής όταν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα, όσο και για το τι ενέργειες θα γίνουν στη συνέχεια από τη δική της πλευρά. Στη συνομιλία που είχαμε με τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, Βασιλική Μουσγά, παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά τους, μας είπε καταρχάς πως εάν κάποιος εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα, ενόχληση στο λαιμό, βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή, το πρώτα πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να τηλεφωνήσει στον προσωπικό του γιατρό ή στο Κέντρο Υγείας, παραμένοντας στο σπίτι, και όχι να κυκλοφορήσει επισκεπτόμενος έναν από τους δύο αυτούς προορισμούς. Έτσι θα λάβει και τις πρώτες απαραίτητες οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει στη συνέχεια, σε συνδυασμό πάντα και με το εάν έχει πρόσφατα ταξιδέψει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, εάν κάποιο στενό του πρόσωπο έχει πράξει κάτι ανάλογο, εάν έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο σε κλειστούς χώρους κλπ.

Στην περίπτωση δε που αποφασίσει, χωρίς να επικοινωνήσει με το Κέντρο Υγείας, να το επισκεφτεί, όπως μας εξήγησε η κ. Μουσγά, ήδη έχουν παρθεί μέτρα για την εξυπηρέτηση του κοινού, τηρώντας το σύνολο των οδηγιών ως προς τα μέτρα ασφαλείας. Ήδη από σήμερα Τρίτη ξεκίνησε να λειτουργεί στο προαύλιο της μονάδας και ένας χώρος όπου εξοπλίστηκε για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων. Πρόκειται για ένα ξύλινο σπιτάκι το οποίο παραχωρήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Ναυπακτίας, και του αντιδημάρχου Ντίνου Τσουκαλά, αλλά και των Πολιτιστικών Διαδρομών, στο οποίο υπάρχει πάντα νοσηλεύτρια και γιατρός.

Πώς έχει όμως η διαδικασία για κάθε επισκέπτη που πηγαίνει πλέον στο Κ.Υ.; Πριν την είσοδο του λαμβάνει χώρα η διαλογή των περιστατικών, βάσει του τι περιγράφει ο κάθε ασθενής και στη συνέχεια προωθείται στον κατάλληλο χώρο. Εάν βάσει των συμπτωμάτων και του ερωτηματολογίου κριθεί πως είναι ύποπτο κρούσμα, τότε οδηγείται στο ξύλινο σπιτάκι όπου θα λάβει χώρα η εκεί εξέτασή του, βάσει πάντα των οδηγιών που έχουν δοθεί από κεντρικό επίπεδο. Ακολουθεί η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και από εκεί και μετά, βάσει του συνόλου των δεδομένων, θα προκύψει και το τι μέλει γενέσθαι. Όπως μας είπε η  διευθύντρια του Κ. Υ. εάν κριθεί πως το περιστατικό είναι ύποπτο τότε θα μεταφερθεί με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο αναφοράς της Ναυπακτίας, το οποίο είναι αυτό του Ρίου. Εκεί θα γίνουν στη συνέχεια και οι εξετάσεις καθώς και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιστατικού.

Τέλος, ερωτηθείσα για το εάν έως σήμερα έχει χρειαστεί να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία με αφετηρία του Κ. Υ. η κ. Μουσγά μας απάντησε πως «όχι», αφού στην εν λόγω μονάδα δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ύποπτο κρούσμα που να αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που περιγράψαμε. Σχετικά, επίσης, με το εάν υπάρχει περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά να παρέκαμψαν τη διαδικασία πηγαίνοντας μόνοι τους στο νοσοκομείο, μας είπε ότι αυτό δεν το γνωρίζει, όμως σε κάθε περίπτωση, μας παρατήρησε, εάν υπήρχε κρούσμα καταγεγραμμένο από την περιοχή σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, τότε λογικά θα είχε ειδοποιηθεί και το Κέντρο Υγείας για να έχει γνώσει αυτού.

Προτεινόμενα άρθρα